Timpul trece repede, iar copilăria copiilor noștri și mai și. Azi, bebelușul este mic, total dependent de tine și, fără să-ți dai seama, ajungi cu el în prima zi de grădiniță. Apoi, odată cu revenirea ta la serviciu, nici n-ai observat cum a zburat timpul și copilul începe clasa pregătitoare. Apoi clasa a V-a, apoi intră la liceu…
Și îți dai seama că multe dintre lucrurile pe care le-ai amânat să le faci cu el (să vă jucați cu păpușile, mașinuțele, lego, să mergeți la un spectacol, un muzeu sau un picnic etc., cel mai probabil nu o să le mai faceți niciodată împreună, deoarece copilul e deja mare și nu mai vrea să facă activități de copii mici, iar în parc mai iese doar dacă merg și prietenii sau prietenele.
Ce este important pentru noi, părinții
Evident, pentru că sunt și eu mamă, înțeleg foarte bine și perspectiva noastră, a părinților. Pentru noi, ca părinți responsabili, este esențial să le asigurăm copiilor noștri în mod prioritar siguranța fizică (un cămin confortabil și condiții de trai decente, o alimentație sănătoasă, îmbrăcăminte și încălțăminte de calitate), o educație de calitate (pentru care facem investiții în grădinițe, cursuri și activități extrașcolare, poate chiar școli private), un stil de viață sănătos (activități sportive), o odihnă adecvată (somn suficient, vacanțe, tabere).
Știi care e ironia? Prea puține dintre lucrurile pe care noi considerăm că e esențial să le oferim copiilor noștri sunt importante și pentru ei.
Efortul tău de a găti mese sănătoase și gustoase va conta pentru copil doar în măsura în care vei fi și tu alături de el la masă sau, mai bine, toți membrii familiei vor fi în jurul mesei, împărtășind ce li s-a mai întâmplat într-o atmosferă liniștită și relaxată.
Efortul tău de a-l duce în vacanțe va conta doar dacă vei fi prezent/ă alături de el în activitățile pe care le face. În caz contrar, vacanța ar putea fi la fel ca celelalte zile din an: o goană după atenția și iubirea părinților, după câteva clipe de conectare cu ei…
De aceea, este foarte important să fim conștienți, ca părinți, că ceea ce contează cu adevărat pentru copiii noștri este diferit de ce contează pentru noi. Și anume, pentru copiii noștri mai importante decât confortul din locuință, mesele sănătoase sau cursurile pe care li le plătim sunt cu totul alte lucruri. Anume despre aceste lucruri vreau să-ți vorbesc în acest articol.
Citește și:
Cei 4 Călăreți ai Apocalipsei care distrug relația dintre părinți și copii
Legătura dintre relația proastă cu părinții și problemele de sănătate. 7 sfaturi de la Gáspár György pentru construirea încrederii în relația părinte-copil
Iată, 5 lucruri esențiale pentru copii pe care e nevoie să le faci astăzi, ca să nu regreți mai târziu
1. Conectarea cu copilul
Acesta este, de departe, cel mai important lucru pe care un părinte îl poate face pentru copilul său. Copilul are nevoie să se simtă conectat cu părintele, deoarece doar atunci simte că este văzut cu adevărat, că este auzit cu adevărat. Doar atunci simte că părintele i-a făcut loc în atenția lui, în spațiul lui, în timpul lui, în viața lui.
A fi conectat cu copilul înseamnă să te deconectezi de toți stimulii exteriori (alte persoane, ecrane, activități etc.) și interiori (gândurile și emoțiile tale) pentru a te conecta 100% la copil, oferindu-i în totalitate atenția ta, prezența ta și timpul tău, chiar dacă este vorba de doar câteva minute. Însă, conectarea adevărată este atât de prețioasă, încât 5 minute de conectare reală valorează mai mult decât o zi întreagă petrecută cu copilul cu gândul în altă parte sau cu ochii la telefon sau televizor.
Și, dacă mai ai nevoie de un motiv pentru a te conecta mai des cu copilul tău/copiii tăi, iată-l: conectarea părintelui cu copilul este ceea ce face diferența dintre ascultare și neascultare. Un copil care se simte conectat cu părintele lui este întotdeauna mai ascultător, fără să fie forțat, obligat sau amenințat. Este acea ascultare de bună-voie pe care ne-o dorim cu toții.
Citește și:
Cum le dăm „disconnect” copiilor fără să vrem. Ajută-l pe copil să-și încarce bateriile [VIDEO]
Psihologul Gáspár György: 5 comportamente ale părintelui care duc la neglijarea emoțională din copilărie
2. Timp de calitate împreună
Știu din propria experiență cât este de greu să-ți faci timp pentru activități interesante și captivante cu copilul/copiii când ești părinte în ziua de astăzi. Multe dintre joburi sunt solicitante, oboseala se acumulează și la finalul zilei ajungi fără energie, fix atunci când cei mici au cel mai mare chef de joacă, pentru că nu te-au văzut toată ziua.
Dacă într-adevăr ai un job dificil, poți pregăti activități cu copilul care îți fac și ție plăcere și care te relaxează. Oricum ar fi, un aspect pe care mulți părinți îl scapă din vedere este organizarea activităților și a timpului liber cu copiii lor.
Nu spun să ai serile și weekendurile programate pe ore, – cu toții avem nevoie și de timp nestructurat, în care să nu fie nevoie să facem nimic, – însă un plan cu activități plăcute și interesante pentru copil și pentru noi face o mare diferență. Mai ales în ziua de astăzi, când e suficient să te distragi pentru un telefon ca să-ți descoperi copilul 20 de minute mai târziu cocoșat deasupra tabletei, cu ochii lipiți de ecranul multicolor și stimulator.
Apoi, adu-ți aminte, când erai copil, cât de mult tânjeai după momentele în care părinții tăi își făceau timp pentru tine, când mama ta sau tatăl tău aveau timp să se joace cu tine, cât de bine te simțeai! Sau când te amânau, pentru că aveau alte treburi de făcut.
Atunci când părinții nu își fac timp pentru a face activități împreună cu copiii lor, cei mici se simt neimportanți. Și nu vrei ca fiul sau fiica ta să se simtă lipsiți de importanță, mai ales că știi cât de mult îi iubești și cât sunt de importanți pentru tine! Atunci, începe să le-o arăți mai mult, în felul în care au ei nevoie să o vadă!