Adolescentul tău minor vrea la Beach, Please!? Sfaturi de la Psih. Mihai Copăceanu

Festivalul de hip hop și trap Beach, Please!, aflat la a patra ediție, va avea loc în perioada 9-13 iulie, în Costinești. Este unul dintre cele mai așteptate festivaluri ale verii, tinerii așteptându-i în mod speciali pe artiști precum A$AP Rocky, 21 Savage, 6ix9ine și Lil Baby.

Atenție, însă, acest festival de 150.000 de persoane poate reprezenta un risc major pentru adolescenții minori, avertizează psihologul Mihai Copăceanu.

Mihai Copăceanu este doctor în medicină, specialist în dependențe și autor. Este dublu licențiat în psihologie și teologie și și-a aprofundat cunoștințele în cadrul unor burse de cercetare la Bologna, Oxford și la Institutul de Psihiatrie Kings College London. În prezent, este psiholog clinician la Spitalul Județean de Urgență Sibiu și consultant în domeniul sănătății mintale la Organizația Mondială a Sănătății.

„150.000 de oameni la Costinești înseamnă haos la final de concert. Vorba lui Selly, cand pleacă toți de la concert ca și cum ai dori să evacuezi un oraș. Riscurile pentru integritatea fizică și emoțională sunt extrem de ridicate”, argumentează specialistul, într-o postare pe contul de Facebook.

Potrivit acestuia, „la Beach, Please! și la Untold, dacă ai peste 15 ani, intri cu o declarație de angajament. O hârtie. Nimeni nu vine cu tine. Nimeni nu stă cu tine. Este asta grijă? Sau doar indiferență? Nu pare o măsură de siguranță. Pare o metodă de a nu-ți asuma răspunderea. Organizatorii nu-și pot asuma răspunderea pentru miile de minori neînsoțiți”.

Toți cei 21 de rapperi străini invitați la Beach, Please! abordează drogurile în melodiile lor

Ce nu știu mulți dintre părinții adolescenților care urmează să meargă la festivalul Beach, Please! de la Costinești este că toți cei 21 de rapperi străini invitați la acest festival „abordează drogurile în melodiile lor dar și…în viața lor. Da, ați citit bine: toți cei 21! Ca părinți, cât de bine cunoaștem mesajele melodiilor artiștilor care vor cânta la Beach, Please și cât de mult cunoaștem viața acestor artiști internaționali?”, scrie Mihai Copăceanu, într-o altă postare a sa.

El și-a dedicat câteva ore bune pentru a se informa, a căuta, a citi și a asculta, artist cu artist, melodie cu melodie „și să-mi dau seama că tematica consumului de droguri este una centrală pentru toți artiștii internaționali și desigur pentru sutele de mii de adolescenți care ascultă și cunosc melodiile acestor artiști și pentru cei peste 150.000 (sau mai mulți) care vor fi 5 zile și 5 nopți la festival”.

În opinia specialistului în dependențe, unii adolescenți vor consuma pentru prima dată droguri acum, la Beach, Please!

„Păi, ce poate fi o mai mare sărbătoare, o mai mare bucurie, un prilej mult mai special decât acesta când vin atât de mulți faimoși rapperi din lume și cum să nu profiți de acest prilej. Că doar tinerii nu vor sta în mană cu o sticlă de apă minerală sau suc de mere. Nu e vorba doar de ritm, de stil, e vorba de conținutul și mesajul versurilor explicit despre droguri și despre un stil de viață și mai mult de viața tumultoasă și deseori infracțională a multora dintre artiști”. Toată analiza psihologului poate fi citită aici.

Când auzim că tinerii consumă o combinație de droguri, de medicamente psihotrope, putem înțelege că despre acestea aud și în piesele idolilor lor. Tot în versurile lor, de multe ori, artiștii ne amintesc că ”se simt bine”, afirmă Mihai Copăceanu.

Pericolele de la festivalurile de muzică

Potrivit psihologului, la aceste festivaluri, „alcoolul, nu drogurile, este cel mai mare pericol. E legal, e peste tot și e accesibil. Iar un adolescent beat e o pradă ușoară”.

„Anul trecut, s-au descoperit droguri la câteva zeci de persoane. Iar când Wiz Khalifa a sfidat la maximum poliția și legislația din România, a fumat relaxat pe scenă, nimeni nu a avut curaj să-l oprească. Poliția s-a plimbat pe lângă el, timidă, ca pe lângă un mare barosan, Poliția nu a avut îndrăzneala să-l încătușeze, de pildă. Ulterior i-au mai găsit 18g de canabis. Ce mesaj dăm copiilor care privesc? Că poți veni în Romania, poți încălca legea, poți influența masele și să pleci relaxat acasă.”

De asemenea, „există riscuri reale: agresiuni, furturi, violență. Pentru că e alcool. Pentru că e întuneric. Pentru că lumea nu mai are limite”.

Iar faptul că, la ediția de anul trecut a festivalului, „n-am avut decese” nu e o garanție de reușită. „Selly ne spunea că nu s-a înregistrat niciun deces în urma supradozei. Nu măsurăm succesul unui festival cu numărul de decese. Viața unui copil nu e o statistică. Un singur accident. O singură fată agresată sexual. Un singur băiat hărțuit. E de ajuns”, scrie expertul în dependențe.
Potrivit acestuia, „traficanții nu stau la scenă. Ei știu cum să se ascundă. Vând înainte. Nici anul acesta nu vom vedea prea multe rețineri pentru posesie sau trafic de droguri. Prea puțini sunt cei care se riscă atât de mult să vândă droguri pe timpul concertelor, fix lângă scenă sau în mulțime, la vedere. Traficul se face înainte de concert, în spații discrete: în oraș, în cort, în cameră, la toaletă, în mașină etc. Traficanții își iau măsuri inteligente. Copilul tău nu va ști ce i se oferă. Sau ce riscă dacă acceptă.”
Un alt lucru important este că „minorii nu au experiența și antrenamentul vieții. Nu știu cum să reacționeze în criză. Nu știu cum să se apere. Nu știu cum să iasă dintr-o mulțime în panică. Iar mediul este deosebit de imprevizibil – într-o așa aglomerație nu ai ce să controlezi, oricât de mulți agenți de pază sau jandarmi ai avea”, mai subliniază Mihai Copăceanu.

Ce să faci dacă adolescentul tău minor vrea la Beach, Please!

Iată recomandarea psihologului Mihai Copăceanu pentru părinți:

„Dacă adolescentul tău de 15, 16 sau 17 ani vrea să meargă la Beach, Please! ai 2 opțiuni: poți să spui DA sau NU (să mai crești), iar dacă ai spus DA mergi cu el. Stai cu el. Nu ca să-l controlezi. Ci ca să-l protejezi.

Pentru că el nu va ști când să plece. Nu va înțelege ce înseamnă pericol. Nu va putea să iasă din haos. Dar tu vei putea. Asta înseamnă responsabilitate. Asta înseamnă grijă. Asta înseamnă să fii părinte.”

Citește și:

Adolescență fără dependență. Petronela Rotar: Rușinea și vinovăția, emoțiile ce constituie eșafodajul pe care cresc dependențele

Psiholog Mihai Copăceanu: Copiii au nevoie de abilități de a refuza consumul drogurilor atunci când sunt la risc!

Psiholog Otilia Mantelers: Copilul adolescent „ne forțează să evoluăm”. 7 moduri în care are nevoie de noi

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Facebook Beach, Please Festival

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

123,399FaniÎmi place
374CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole