Daniel Goleman spune care sunt cele 9 emoții toxice care generează boli

Chiar dacă mai sunt medici sceptici în privința legăturii dintre emoții și afecțiunile fizice, din ce în ce mai mulți angajați în sistemul medical recunosc importanța sentimentelor pe care le trăiește o persoană în ceea ce privește starea sa de sănătate.

Este important să știm care sunt cele mai periculoase pentru sănătate emoții pe de o parte pentru a ne proteja pe noi înșine de efectele lor negative, pe de altă parte pentru a-i învăța pe copiii noștri să se ferească de ele.

În lucrarea sa „Inteligența emoțională”, autorul și psihologul Daniel Goleman citează o analiză amplă care combină rezultatele a 101 studii mai mici făcute pe câteva mii de persoane. Această analiză confirmă faptul că „emoțiile perturbatoare dăunează sănătății”.

Iată care sunt trăirile care afectează cel mai puternic sănătatea, conform lucrării lui Daniel Goleman:

  1. Anxietate cronică
  2. Lungi perioade de tristețe și pesimism
  3. Tensiuni permanente
  4. Ostilitate continuă
  5. Cinismul
  6. A fi bănuitori
  7. Mania
  8. Stresul
  9. Depresia

Citește și:

„Nu ai căzut. Nu s-a întâmplat nimic!” sau cum începe reprimarea emoțiilor copiilor

Petronela Rotar explică ce înseamnă analfabetism emoțional. Cum ne controlăm emoțiile?

„Emoțiile tulburătoare sunt un factor de risc la fel de toxic și de mare ca fumatul sau colesterolul pentru bolile de inimă – cu alte cuvinte, o amenințare majoră pentru sănătate”, explică autorul citat.

Studiile efectuate de cercetători au arătat că mânia este foarte dăunătoare pentru inimă, persoanele care se înfurie frecvent fiind supuse unui risc mai mare de îmbolnăvire a arterelor coronariene.

Totodată, stresul, anxietatea prelungită a fost dovedită ca stând la baza scăderii imunității, ceea ce permite apariția bolilor infecțioase, având efecte adverse și asupra sistemului cardiovascular.

Se pare că emoțiile îi afectează diferit pe femei și pe bărbați. Conform cărții „Inteligența emoțională”, în timp ce ostilitatea cronică și crizele repetate de mânie par să însemne un risc mai mare de îmbolnăvire a inimii la bărbați, emoțiile cele mai periculoase, chiar mortale pentru femei sunt anxietatea și frică.

Pesimismul are un preț foarte mare în ceea ce privește sănătatea, în timp ce optimismul are puteri tămăduitoare. Iată un exemplu. A fost realizat un studiu asupra a 122 de bărbați care suferiseră un infarct și care au fost evaluați în privința gradului de optimism sau pesimism. La 8 ani după incident, 21 dintre cei mai pesimiști 25 de bărbați muriseră deja, în timp ce dintre 25 cei mai optimiști, doar 6 muriseră.

Totodată, „speranța are puteri vindecătoare”, spune Daniel Goleman, în cartea sa, explicând: „cei care au multă speranță este firesc să depășească mai ușor marile încercări, inclusiv problemele medicale”.

De mare ajutor sunt și relațiile interumane și forța vindecătoare a sprijinului emoțional.

Citește și:

Cele 5 emoții care îi blochează pe copii în mediocritate

Ce înseamnă educație emoțională sănătoasă? 9 abilități emoționale de care au nevoie copiii

Psihologul Gáspár György: 5 comportamente ale părintelui care duc la neglijarea emoțională din copilărie

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

 

Sursa foto: Annie Spratt, Unsplash.com

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,850FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole