Teme pentru acasă în exces? Care este durata maximă recomandată pentru teme (studiu)

Temele pentru acasă cu care deseori copiii noștri sunt încărcați peste măsură este un subiect arzător, mai ales în contextul în care, an de an, subiectele devin mai dificile și mai greu de rezolvat pentru elevi.

Tocmai din acest motiv, o echipă de cercetători a făcut un studiu pentru a afla care este durata optimă pe care trebuie s-o aloce pe zi un elev pentru a avea performanțe bune la învățătură.

Astfel, cercetătorii au descoperit care este cantitatea optimă de teme pentru acasă care poate fi dată elevilor. Rezultatele acestui studiu, publicate în Jurnalul de Psihologie Educațională (Journal of Educațional Psychology), arată că, în domenii precum știință și matematică, durata temelor pentru acasă nu trebuie să depășească 70 de minute pe zi.

Cum au ajuns psihologii la această concluzie? Ei au studiat un număr de 7.725 de elevi la școlile publice și private din regiunea Asturias, situată în nordul Spaniei. Elevii au completat chestionare despre cât de des își fac temele și cât timp le ia. Apoi, ei au confruntat răspunsurile elevilor cu performanța lor academică în matematică și știință.

Citește și:

Oana Moraru: Părinții sunt singura salvare a copiilor. Școlile sunt aruncate în aer de minți împrăștiate, deconectate, fragmentate

Copilul e dezinteresat de școală? Cu ce să înlocuiești criticile astfel încât să-ți asculte sfaturile

Când începe să scadă performanța elevilor

Cercetătorii au descoperit că profesorii le dau teme care, pentru a fi terminate, necesită în medie puțin peste 70 de minute pe zi.

În același timp, ei au mai observat și faptul că performanța elevilor are tendința să scadă atunci când pregătirea temelor le ia mai mult de 100 de minute de muncă. Deși unii elevi care alocau, în medie, circa 90 de minute pe zi pentru îndeplinirea temelor pentru acasă au manifestat creșteri ale performanțelor academice, autorul principal al studiului citat, Javier Suarez-Alvarez, a declarat că acestea sunt cazuri prea izolate pentru a justifica un plus de două ore pe săptămână alocate temelor pentru acasă.

„Cifrele sugerează că petrecerea a 60 de minute pe zi pentru a pregăti temele pentru acasă este o perioadă de timp rezonabilă și eficientă”, a mai spus cercetătorul citat.

„Datele noastre indică faptul că nu este necesar să fie date cantități uriașe de teme pentru acasă, dar este important ca temele pentru acasă să fie sistematice și regulate, cu scopul de a le insufla (elevilor – n.r.) obiceiul de a munci și de a promova învățarea autonomă și autoreglementată”, adică fără implicarea și ajutorul părinților, a mai precizat șeful echipei de cercetare.

Citește și:

„Mai întâi fă-ți temele, apoi te joci”. De ce acest îndemn este distructiv

3 motive pentru care copilul nu-și face temele. Sfaturi de la psihopedagog cum îl poți ajuta să-i placă școala

Cum să crești un copil inteligent. 7 sfaturi de la cofondatorul Sony, japonezul Masaru Ibuka

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Freepik.com

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Parenting 2.0
    Parenting 2.0
    Parenting 2.0 este o comunitate dedicată părinților conștienți, responsabili și dornici să-și educe copiii cu iubire necondiționată, cu blândețe și cu limite sănătoase, astfel încât să devină adulți echilibrați emoțional, încrezători și puternici, capabili să se adapteze și să aibă succes în lumea de mâine. Site-ul a fost înființat în 2014, funcționând inițial sub brandul Centrul de Parenting.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,745FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole