De ce să nu bem apă din sticle de plastic pe caniculă. Ce pericole apar de la 30 grade Celsius în sus

Majoritatea oamenilor așteaptă vara cu mare nerăbdare, gândindu-se la vacanță, excursii, timpul liber și hainele lejere. Totuși, vremea călduroasă vine cu o provocare ce poate pune în pericol sănătatea: consumul apei îmbuteliate în sticle de plastic.

Accesibile la orice magazin sau chioșc, acestea reprezintă soluția pentru copii și adulți pentru momentele când îți e sete și nu ai la tine apă într-un recipient de sticlă sau de metal.

Numeroase studii realizate pe parcursul timpului au relevat faptul că, atunci când sunt expuse la temperaturi înalte, sticlele de plastic eliberează chimicale toxice în apa pe care o bem.

Ce riscuri apar începând de la 30 de grade Celsius

Temperaturile periculoase sunt cele începând cu 30 de grade Celsius. La această temperatură, sticlele de tip PET încep să emită din abundență ftalați în lichidul conținut. Ftalații sunt folosiți în general ca agenți de înmuiere, făcând materialele plastice să fie mai flexibile.

Expunerea la ftalați a fost asociată cu boli precum: tumori ale tiroidei, cancer de sân, cancer osos, cancer al sângelui, infertilitate, astm sau diabet de tip II.

Având în vedere că ftalații sunt utilizați și în producerea ambalajelor de mâncare, a foliilor alimentare și de aluminiu sau în capace de borcane, ei ajung în organismul uman într-o cantitate destul de mare, pe mai multe căi, dintre care doar una o reprezintă consumul apei îmbuteliate.

Alte pericole importante sunt metaloidul Stibiu și Bisfenolul A (BPA), care încep să fie eliminate în băutura conținută de recipient începând cu temperatura de 60 de grade Celsius.

BPA este recunoscut ca fiind unul dintre principalii perturbatori hormonali, putând provoca afecțiuni precum cancer de sân, infertilitate, obezitate, afectând creșterea și dezvoltarea copiilor.

Ce alternative avem pentru păstrarea apei

Chiar dacă multe persoane reutilizează sticlele de plastic, spălându-le cu apă caldă și detergent de vase, aceste recipiente pot păstra colonii întregi de bacterii periculoase, care se pot înmulți periculos la temperaturile înalte din timpul verii.

Am văzut împreună de ce este periculos să consumăm apă din sticle de plastic în timpul verii, fie că o bem noi sau le-o oferim copiilor noștri.

Pe timpul verii, când temperaturile sunt foarte ridicate, este important să evităm să consumăm apă din sticle de plastic. Sau, cel puțin, să evităm să lăsăm apa la temperaturi ridicate (în mașină, sub razele directe ale soarelui).

Alternativa este să folosim recipiente din metal (precum aceasta sau acestea) sau din sticlă și să le spălăm cu detergent de vase și apă caldă în fiecare zi, după utilizare, pentru a evita înmulțirea bacteriilor.

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: RDNE Stock project, Pexels

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,745FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole