Te stresezi cu examenele copilului mai tare decât el? 7 recomandări de la psihologul Mihai Copăceanu

În contextul examenelor de Bacalaureat și Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a, numeroși părinți pot constata că acestea reprezintă pentru ei un stres mai mare decât pentru copiii lor. Psihologul Mihai Copăceanu le vine în ajutor acestor părinți cu câteva sugestii de aplicat în această perioadă.

Mihai Copăceanu este doctor în medicină, specialist în dependențe și autor. Este dublu licențiat în psihologie și teologie și și-a aprofundat cunoștințele în cadrul unor burse de cercetare la Bologna, Oxford și la Institutul de Psihiatrie Kings College London.

„Și părinții sunt stresați acum, unii ar spune chiar mai stresați decât propriul copil (și se vede acest lucru). Încearcă să fii un sprijin real pentru copilul tău în perioada examenelor”, le spune specialistul părinților, într-o postare pe contul său de Facebook.

Iată 7 sugestii care te vor ajuta să-ți sprijini copilul în perioada examenelor de Bacalaureat sau Evaluarea Națională:

1. Nu mai vorbi despre examen și ce se va întâmpla după examen

„Fără dramatizări, amenințări și pedepse. Copiii în aceste zile sunt oricum stresați și totodată sunt asaltați de întrebări despre examen din toate părțile (colegi, prieteni, familie, profesori ”cum te simți, cum te-ai pregătit, ai emoții” etc.). A ajuns să fie obositor, epuizant, frustrant și foarte stresant ca toți din jurul tău să te întrebe doar despre examen. Copiii s-au săturat să fie întrebați despre examene”, explică Mihai Copăceanu.

Citește și:

Gáspár György: Să nu punem performanțele adolescenților mai presus de starea lor de bine. „Indiferent de rezultat, noi rămânem alături de tine!”

Psiholog Mirela Horumbă spune cum să ne ajutăm copiii stresați de Evaluarea Națională din clasa a VIII-a

2. Centrează atenția copilului pe orice altceva bun și plăcut în viața lui

„Desigur, dacă el este stresat, furios, tăcut sau agitat și te întreabă ceva despre examen, îi vei răspunde. Însă, altfel, încearcă să eviți complet acest subiect. Are el destul auto-stres.”, spune specialistul citat.

Conform acestuia, e potrivit să faci lucruri noi în timpul dinainte de examen, activități relaxante.

 

3. Asigură-te că se alimentează corespunzător și doarme suficient

„Somnul are rol critic în stocarea informațiilor pe termen lung. Iar somnul insuficient afectează memorarea”, avertizează psihologul citat.

Potrivit acestuia, „dormitul după învățare are rolul de consolida informațiile permițând stocarea lor în creier. Sunt necesare între 8 și 10 ore de somn”.

Cercetătorul român George Drăgoi de la Yale susține că somnul este esențial pentru formarea memoriei episodice, iar consolidarea este procesul care are loc în timpul somnului, în special în timpul somnului cu unde lente când secvențele codificate sunt integrate prin conexiuni chimice în rețelele de cunoștințe neuronale noi și existente și depuse pentru stocare pe termen lung în neocortex.

De obicei, adolescenții nu dorm suficient, însă acum e momentul să doarmă mai mult și să spună ”Mă simt chiar bine, mă simt odihnit, am dormit atât de mult”, în loc să afirme ”Nu am putut dormi deloc, mă simt obosit”, subliniază Mihai Copăceanu.

Citește și:

Mesaj pentru elevi înainte de Evaluarea Națională: „Nu știm ce loc veți prinde la liceu, dar locul de acasă e garantat”

„Dincolo de orice examen, îi vreți sănătoși”. Mirela Retegan spune cum s-a îmbolnăvit din cauza stresului legat de școală

4. Ajută-l să stea departe de telefon

„Stresat, foarte stresat sau mai puțin stresat, copiii tind să abuzeze de telefon în aceste zile. Fie că se plictisesc, fie că vorbesc cu colegii lor, fie pur și simplu se uită pe YouTube, Instagram sau TikTok, abuzul de telefon ce nu îi ajută foarte mult și îi obosesc”, scrie psihologul.

 

5. Întreabă-l pe el ce dorești să faci pentru el

Conform acestuia, poate fi ceva la care nici tu nu te-ai gândit.

 

6. Evită amenințările, criticile, cearta înainte de examen

„Sună ciudat, dar se întâmplă. Și înainte și după examen, auzim această replică: ”Eu ți-am zis să înveți mai mult, să-ți fie o învățătură de minte”. Ai senzația că părintele se bucură de insuccesul copilului”, spune Mihai Copăceanu.

Potrivit acestuia, dacă la BAC, unii copiii pot fi mai relaxați sau chiar nepăsători (”Dacă iau 6 dau de băut”), cel puțin la clasa a VIII-a există o presiune de a obține note mari, deoarece acestea vor influența alegerea liceului.

Citește și:

Adolescenții și energizantele: 12 adevăruri de la psihologul Mihai Copăceanu

Mirela Retegan: „Există viață și după examen! Nu cred că un examen este definitoriu pentru viitorul unui copil”

7. În schimb, arătă-i afecțiune și mai ales siguranță și încredere

„Peste timp, copiii pot uita notele de la examen, dar nu vor uita atitudinea ta ca părinte, dacă ai fost lângă el ca adult matur și responsabil, susținător, înțelegător și iertător sau invers”, subliniază psihologul Mihai Copăceanu.

”N-am luat o notă mare, dar m-am bucurat ce mi-a zis tata și mi-am dat seama cât de mult mă iubește, a fost lângă mine tot timpul” – acesta este mesajul pe care au nevoie copiii să-l audă, indiferent de nota pe care o iau la examene.

Citește și:

Încep examenele școlare. 7 moduri în care îți poți ajuta copilul să le treacă mai ușor

Medicul psihiatru Petronela Nechita: Critica și rușinarea, cele mai comune greșeli ale părinților și profesorilor

Autoreglarea copiilor este un mit. Cum ajunge un copil să-și autoregleze emoțiile și comportamentele

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Annie Spratt, Unsplash

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,213FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole