„Dincolo de orice examen, îi vreți sănătoși”. Mirela Retegan spune cum s-a îmbolnăvit din cauza stresului legat de școală

Mirela Retegan este autoare și fondatoarea Gașca Zurli, cea mai cunoscută trupă de spectacole pentru copii din țară. Însă, lucrurile nu au fost mereu așa. În spatele succesului de astăzi, se află experiențe dificile legate de parcursul său școlar.

Tanti Prezentatoarea a povestit, într-o postare pe pagina sa de Facebook, cum a ajuns să se îmbolnăvească din cauza stresului resimțit în timp ce învăța pentru a fi admisă la specializarea dorită.

„Există viață dincolo de examen!”, își începe Mirela Retegan postarea. Ea spune că nu a luat toate examenele pe care le-a susținut. „Ba chiar am picat de câteva ori rău de tot. Examene care pentru alții pot părea decisive, eu le-am ratat.”

Concret, în loc să intre la liceul pedagogic din Cluj, unde și-a dorit, fondatoarea Zurli a fost repartizată la „ultimul liceu” din Dej. Iată ce s-a întâmplat mai exact:

„Am fost sub linie la examenul de admitere în liceu. Am dat admitere la Cluj la Pedagogic. Eram 700 pe 20 de locuri. Nu am fost printre cei 20. Iar repartiția m-a trimis la Dej la ultimul liceu din oraș, liceul Agricol profil mecanică. Ultimul, ultimul, ultimul liceu, adică tot ce putea fi mai rău. Sigur că eram copii foarte buni respinși cu medii mari de la licee foarte bune și cu locuri puține, dar nu eram vârfuri.

În vremurile acelea aveam câteva variante să facem o meserie: sanitar, pedagogic, economic… și cam atât.”

Alergii și crize de spasmofilie din cauza emoțiilor

Ambițioasă din fire, Mirela Retegan nu s-a mulțumit cu acest rezultat. Ea a depus mari eforturi pentru a fi admisă la filologie. A reușit, însă cu prețul sănătății sale. Crizele de spasmofilie și alergiile care au adus-o de mai multe ori la spital erau declanșate de emoții, de stres.

„La treaptă m-am străduit foarte, foarte, foarte tare și am intrat pe cele 40 de locuri de la filologie, după care am stat 3 luni prin spitale, urmând să descopere doctorii de la ce făceam crize de spasmofilie. Într-un târziu, după ce am ajuns de câteva ori la urgență la un pas de moarte, au acceptat că alergiile mele nu erau declanșate nici de lapte, nici de ouă, nici de zahăr, ci de emoții. Orice bucurie sau tristețe care îmi aduceau în corp mai multă adrenalină îmi făceau atât de mult rău, că puteam ajunge la urgență cu față umflată și la un pas de asfixiere”, povestește Mirela Retegan.

Ea continuă: „Am pus atâta presiune pe mine până când m-am îmbolnăvit, disperată să merg pe drumul pe care mi-l arătau condițiile, fără să pot să mă gândesc la faptul că eu am drumul meu. M-a costat mult prea mult să repar ceea ce s-a stricat în echilibrul meu din cauza acestor presiuni. Și-am înțeles că un examen nu-ți asigură viața, dar poate să ți-o țină agățată de un fie de păr.”

Sfaturi de la Mirela Retegan pentru părinți în perioada examenelor copiilor

Potrivit fondatoarei Gașca Zurli, examenele nu pot fi definitorii pentru viitorul unui copil. Asta și deoarece, în opinia sa, „mai bine de jumătate din programa școlară nu te pregătește nici pentru carieră, nici pentru viață”.

În acest context, „Câți părinți au curajul să le spună copiilor lor că nu trebuie să ia cea mai mare notă din clasă, din școală, din cartier, oraș sau țară?”, întreabă Mirela Retegan.

Iată ce sfat le dă ea părinților copiii cărora trec prin perioada de examene:

„Eu aș vrea să le spuneți că v-ați bucura să ia cea mai mare notă pe care o pot lua, astăzi. Și că orice subiect ar fi, să nu uite că nu e subiectul vieții, ci viața e subiectul care o să-i supună la muuuulte examene, de acum înainte.

Dați-le cea mai sinceră și puternică îmbrățișare și afișați-vă pe chip cel mai liniștitor zâmbet.

Până la urmă, dincolo de orice examen, ii vreți sănătoși.”

La finalul postării, Tanti Prezentatoarea le-a urat elevilor clasei a VIII-a care încep, astăzi, probele Evaluării Naționale, baftă, să fie inspirați și să își amintească tot ce au învățat.

155.820 de elevi absolvenți ai clasei a VIII-a din toată țara susțin astăzi proba scrisă la Limba română, prima probă din Evaluarea Națională 2022.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,266FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole