5 lucruri de făcut în vacanța de vară pentru amintiri de neuitat

În sfârșit, a sosit multașteptata vacanță de vară! Copiii sunt foarte fericiți că, pentru următoarele trei luni, nu mai trebuie să se trezească devreme, nu au de făcut teme în fiecare zi și că pot petrece mai mult timp făcând ce le place.

În același timp, însă, organizarea programului copiilor în vacanța mare reprezintă o provocare pentru părinți. Cei mai mulți dintre copii sunt foarte atrași de ecrane. Iar anii de pandemie, cu toate lunile de școală online, i-a apropiat pe cei mici și mai mult de tehnologie.

Bun. Chiar dacă situația nu e tocmai roz, nu ne speriem noi din atâta lucru, nu-i așa? Dimpotrivă, ne mobilizăm de acum, de la începutul vacanței, pentru a ne asigura că le oferim copiilor activități interesante offline.

În acest articol, mă voi opri la 5 tipuri de activități care, cu un pic de organizare, pot fi bifate toate vara aceasta.

Pentru și mai multă siguranță, în cazul în care unele nu pot fi realizate din lipsa condițiilor sau din cauza bugetului restrâns, am pregătit și alternative mai accesibile.

 

5 lucruri de făcut cu familia în vacanța de vară

 

1. Vacanță la mare

Unii părinți abia așteptau să ia copiii vacanță ca să plece la mare. Adevărul este că vremea este caldă din luna iunie și relaxarea de care ne putem bucura pe litoral nu se compară cu nimic.

Unul dintre lucrurile care îmi plac foarte mult la mare este conectarea cu toate cele 4 elemente concomitent: pământul, apa, aerul și focul. Toate ne ajută să fim conectați cu natura, cu mediul înconjurător și cu noi înșine.

Cu siguranță, multe familii și-au rezervat deja perioadele de vacanță la mare pe litoralul românesc, în Bulgaria, Grecia, Turcia, Egipt sau în alte țări.

Dacă încă nu ai programat o vacanță la mare, are sens să te gândești să-i oferi copilului tău această experiență vara aceasta. Dacă bugetul reprezintă o problemă, poți lua în calcul să luați cazare pe litoralul românesc în timpul săptămânii, când prețurile sunt mai mici decât în weekend. În ciuda multor glume despre prețurile piperate de pe litoralul românesc, poți găsi oferte accesibile.

O altă variantă este să mergeți la mare cu trenul, pentru o singură zi, fără să rămâneți peste noapte.

Alternativa pentru vacanța la mare este să mergi cu copilul la ștrand, la un bazin sau la Therme, dacă locuiești în București și în împrejurimi.

Alege o variantă potrivită familiei tale, bugetului vostru și vârstei copilului/copiilor în care cei mici să se bălăcească și să se relaxeze în apă și la soare.

 

2. Vacanță la munte

Anul trecut, în acele câteva zile în care am fost în vacanță la munte, în zona Bran, m-am bucurat de zile răcoroase exact în perioada în care în București era cod roșu de caniculă. La noi, ploua cu tunete în fiecare zi, după care ieșea soarele și în scurt timp soarele de vară usca băncile și șezlongurile.

Cred că asta îmi place cel mai mult vara la munte: aerul proaspăt și diminețile și serile răcoroase.

În plus, la munte poți face drumeții cu copiii, oferindu-le posibilitatea să exploreze natura, să cunoască plantele, copacii, insectele, animalele.

La fel ca și în cazul vacanței la mare, nu e obligatoriu să stai o săptămână întreagă. Dacă bugetul este restrâns, poți alege să mergeți câteva nopți la o pensiune în timpul săptămânii.

Sau chiar poți lua trenul sau un maxi taxi și să faceți o excursie de o zi la munte. Indiferent ce variantă alegi, te asigur că veți rămâne cu amintiri frumoase!

 

3. Vacanță la țară

Fericiți sunt copiii care mai au bunici la țară! Ei se pot bucura de viața liniștită de la sat, de animalele și păsările domestice și pot gusta fructe direct din copac. De asemenea, copiii pot fi implicați în îngrijirea păsărilor și a animalelor, precum și în anumite munci agricole potrivite vârstei lor.

Așa că, dacă ai părinți, socri, unchi sau mătuși la țară, e musai să le faci o vizită împreună cu copiii vara aceasta.

Ce faci dacă nu ai rude la țară? O idee ar fi să cauți o pensiune care are animale domestice. O altă idee, dacă locuiești în zona Capitalei, este să mergi cu copilul/copiii la Ferma Animalelor.

 

4. Vacanță în oraș

În funcție de unde locuiești, aceasta poate însemna:

  • Vacanța la oraș, dacă locuiești la țară – Dacă aveți rude la oraș, programați să petreceți câteva zile împreună, timp în care să vizitezi cu copilul/copiii obiectivele importante și poate chiar să participați la evenimente care se organizează în perioada respectivă.
  • Vacanța într-un alt oraș, dacă locuiești într-un oraș – Puteți merge într-un city break fie într-un oraș din România în care nu ai mai fost demult sau poate chiar niciodată și pe care ți-ar plăcea să-l vizitezi. Sau puteți vizita un oraș din străinătate – una dintre capitalele europene, de exemplu.
  • Vacanța în orașul vostru – Aceasta este alternativa pentru bugetul restrâns. De asemenea, este ceea ce poți face în perioadele în care tu și copiii sunteți în oraș. Dacă locuiești în București sau într-un oraș mare, urmărește evenimentele care se organizează, deoarece multe sunt gratuite și sunt dedicate copiilor. În felul acesta, vă puteți distra fără ecrane, fără să părăsiți localitatea și fără să cheltuiești niciun ban.

 

5. Vacanță în casă

Cu siguranță, vor fi zile în care veți prefera să petreceți cea mai mare parte din timp în casă. E firesc, odihna înseamnă și să-ți dai timp liber, fără program, fără să fie nevoie să faci ceva anume.

În acele momente, poți limita timpul petrecut de copii la ecrane propunându-le activități interesante potrivite vârstei și intereselor lor. Atenție, pentru a fi eficiente, este nevoie ca tu să fii prezent/ă în activități, în timp ce vă jucați. Astfel, copiii vor simți că se conectează cu tine și că își umplu rezervorul de iubire.

Partea frumoasă este că, atunci când copiii sunt deconectați de ecrane și sunt conectați la părinții lor și la lumea din jurul lor, ei își manifestă creativitatea naturală. Astfel, copiii au capacitatea de a transforma orice obiect într-o jucărie și de a găsi un pretext de joacă în orice context. Tot ce ai de făcut este să-i urmezi în această călătorie liberă și veți descoperi și vă veți imagina lucruri minunate împreună!

 

Făcând aceste 5 lucruri cu copilul/copiii în această vacanță de vară, le vei asigura amintiri de neuitat împreună cu familia!

 

Sursa foto: Gustavo Fring, Pexels

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,157FaniÎmi place
253CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole