Mirela Retegan: „Există viață și după examen! Nu cred că un examen este definitoriu pentru viitorul unui copil”

„Există viață după examen!”, spune Mirela Retegan, autoare și fondatoarea Zurli, care, când era elevă, a ajuns să se îmbolnăvească pe fondul stresului cauzat de examenele școlare.

În această perioadă, elevii clasei a XII-a au început susținerea examenelor de Bacalaureat, urmând ca, săptămâna viitoare, elevii dintr-a VIII-a să dea Evaluarea Națională.

În acest context, Mirela Retegan povestește, într-o postare pe pagina de Facebook, experiența dificilă prin care a trecut la finalul clasei a VIII-a.

„M-am stresat atât de tare că 3 luni am stat prin spitale”

„De fiecare dată când ajung în Cluj, trec pe lângă liceul meu și îmi amintesc de examenul care era să mă omoare. Nu știam atunci că există viață dincolo de examen, știam doar că trebuie să fac tot ce pot, ca să îl iau. Și am făcut. M-am stresat atât de tare că 3 luni am stat prin spitale. Acum mă uit în urmă și aș vrea să nu mai treacă niciodată, niciun copil, prin tot ce am trecut eu”, afirmă fondatoarea Zurli.

Citește și:

Psiholog Mirela Horumbă spune cum să ne ajutăm copiii stresați de Evaluarea Națională din clasa a VIII-a

Mirela Retegan: „Sunt o mamă imperfectă pentru standardele sociale”

Apoi, ea povestește, în detaliu, cum s-a întâmplat totul:

„Totul a început de fapt la examenul de clasa a VIII- a “capacitatea” zilelor noastre.
Am fost sub linie la examenul de admitere în liceu. Am dat admitere la Cluj, la Pedagogic. Eram 700 pe 20 de locuri. Nu am fost printre cei 20. Iar repartiția m-a trimis la Dej, la ultimul liceu din oraș, liceul Agricol, profil mecanică. Ultimul, ultimul, ultimul liceu – adică tot ce putea fi mai rău! Sigur că eram copii foarte buni respinși cu medii mari de la licee foarte bune și cu locuri puține, dar nu eram vârfuri.

În vremurile acelea, aveam câteva variante să facem o meserie: sanitar, pedagogic, economic… și cam atât.

La treaptă, m-am străduit foarte, foarte, foarte tare și am intrat pe cele 40 de locuri de la filologie, după care am stat trei luni prin spitale, urmând să descopere doctorii de la ce făceam crize de spasmofilie. Într-un târziu, după ce am ajuns de câteva ori la urgență, la un pas de moarte, au acceptat că alergiile mele nu erau declanșate nici de lapte, nici de ouă, nici de zahăr, ci de emoții. Orice bucurie sau tristețe care îmi aduceau în corp mai multă adrenalină îmi făceau atât de mult rău, că puteam ajunge la urgență cu față umflată și la un pas de asfixiere.”

Citește și:

„Dincolo de orice examen, îi vreți sănătoși”. Mirela Retegan spune cum s-a îmbolnăvit din cauza stresului legat de școală

Încep examenele școlare. 7 moduri în care îți poți ajuta copilul să le treacă mai ușor

„Nu cred că un examen este definitoriu pentru viitorul unui copil”

Mirela Retegan își amintește că, la acel moment, a pus presiune pe ea pentru a obține rezultate bune, fără să se gândească la faptul că ea are drumul ei în viață. Între timp, a înțeles cât de mult rău poate provoca stresul cauzat de această presiune:

„Am pus atâta presiune pe mine, până când m-am îmbolnăvit – disperată să merg pe drumul pe care mi-l arătau condițiile, fără să pot să mă gândesc la faptul că eu am drumul meu. M-a costat mult prea mult să repar ceea ce s-a stricat în echilibrul meu din cauza acestor presiuni. Și-am înțeles că un examen nu-ți asigură viața, dar poate să ți-o țină agățată de un fir de păr.”

Astăzi, fondatoarea Zurli afirmă: „Nu cred că un examen este definitoriu pentru viitorul unui copil. Cred că mai bine de jumătate din programa școlară nu te pregătește nici pentru carieră, nici pentru viață”.

Citește și:

Mesaj pentru elevi înainte de Evaluarea Națională: „Nu știm ce loc veți prinde la liceu, dar locul de acasă e garantat”

Oana Moraru: „Toți copiii încrezători au simțit de mai multe ori refuzuri și respingeri”

Dincolo de orice examen, vă vreți copiii sănătoși

„Câți părinți au curajul să le spună copiilor lor că nu trebuie să ia cea mai mare notă din clasă, din școală, din cartier, oraș sau țară?”, întreabă Mirela Retegan.

Iată ce ne sugerează ea: „Eu aș vrea să le spuneți că v-ați bucura să ia cea mai mare notă pe care o pot lua astăzi. Și că orice subiect ar fi, să nu uite că nu e subiectul vieții, ci viața e subiectul care o să-i supună la muuuulte examene de acum înainte!”

La final, Mirela Retegan ne spune ce putem face pentru copiii noștri ca să le fie de ajutro în perioada examenelor:

„Dați-le cea mai sinceră și puternică îmbrățișare și afișați-vă pe chip cel mai liniștitor zâmbet. Până la urmă, dincolo de orice examen, îi vreți sănătoși.”

Iar elevilor care dau Bacalaureatul și Evaluarea Națională le urează: „Baftă, copii! Să fiți inspirați și să vă amintiți tot ce ați învățat!”

Citește și:

Informații importante despre Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a. Ministerul Educației le-a transmis către școli

Copilul are emoții și nu poate vorbi în public? 12 sfaturi pentru a-l ajuta să rezolve problema

Japonia, țara cu cel mai performant sistem de educație. 12 lecții ale învățământului japonez

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Facebook Mirela Retegan

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,213FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole