Oana Moraru susține desființarea examenului de titularizare. „Știu profesori cu note peste 9 ineficienți la clasă, capabili de abuzuri emoționale”

Titularizarea profesorilor în școli, concursul de angajare în cadrul căruia au fost scoase 75.000 de posturi de profesori, „este doar o altă pârghie a puterii, cu ocazii de ploconire pe unde trebuie, cu înghesuiala disperată a celor care trec dincolo de gura pâlniei și rămân pe viață titulari în învățământ, chiar dacă unii sunt de-a dreptul abuzivi la catedră”, a declarat expertul educațional Oana Moraru.

Oana Moraru este manager de școală privată de peste 25 de ani, absolventă de liceu pedagogic și a Facultății de Litere de la Universitatea din București.

Într-un interviu acordat EduPedu.ro, ea a susținut recomandarea OCDE, organizație cunoscută pentru derularea testelor PISA, de a desființa examenul de titularizare, permițând angajarea cadrelor didactice direct de către școli.

Ea spune că „dacă această practică centralizată ar avea la bază un mecanism valid de apreciere a profesorilor foarte buni, medii, mediocri și ineficienți – probabil că ar exista un motiv să o păstrăm.”

Citește și:

Admitere liceu 2024. Top 20 de licee din București după ultima medie de admitere

Oana Moraru spune cum să creștem copii apți pentru „lumea asta nebună”, dispuși să se ridice repede de jos

„Nu vă imaginați ce dezastru vine acum, în continuare, spre școli”

Experta în educație spune că nu se vorbește despre dezastrul care vine spre școli, deoarece instituțiile de învățământ reprezintă cel mai mare bazin electoral:

„Recrutez profesori de peste 25 de ani. Nu vă imaginați ce dezastru vine acum, în continuare, spre școli. De ce nu vorbim despre asta? Pentru că dinspre școli radiază cel mai mare bazin electoral, prin efectul de ecou de la profesori, la familii, la toate celelalte categorii profesionale. Dacă fiecare școală și-ar selecta profesorii, ar rămâne câteva numai în picioare – iar lucrurile acestea se știu și se evită de la un ciclu electoral la altul”.

Oana Moraru a declarat că, „pentru acreditarea unei școli particulare, este nevoie de un procent anume de profesori cu examen de titularizare. Pentru mine, ca angajator, acest examen este strict unul formal, dictat de lege, dar complet nerelevant pentru talentul, pregătirea și impactul real al profesorului la clasă”.

Oana Moraru subliniază faptul că nota obținută de candidați la examenul de titularizare nu reprezintă deloc abilitățile care formează un dascăl bun: „Știu profesori cu note peste 9 la acest examen, care sunt ineficienți la clasă, neconectați cu elevul, capabili de abuzuri emoționale. După cum știu oameni cu nota 6 care au rezultate excelente la clasă. Examenul în sine nu reușește să fie și un indicator al calității profesionale a omului care îl susține”.

Citește și:

Oana Moraru: E absurd să cerți copilul că nu are chef să lucreze. Efortul intelectual, disciplina și concentrarea nu vin din voință

3 motive pentru care copilul nu-și face temele. Sfaturi de la psihopedagog cum îl poți ajuta să-i placă școala

Ce ar trebuie să se schimbe în sistemul de formare pentru pregătirea unor dascăli buni

Întrebată de Edupedu.ro ce ar trebui să schimbe universitățile în formarea viitorilor profesori, Oana Moraru a răspuns:

„Multă practică la clasă. Săptămânal, de când intră în facultate, câte 2-3 ore, adevărate, cu proiect de lecție, cu mentor în spatele clasei, cu dezbaterea lecției și analiza impactului la clasă”.

Experta în educație vorbește și despre provocările meseriei de cadru didactic:

„Nu vreau să insinuez, totuși, că este o meserie ușoară sau că profesorii nu au dreptate să se plângă de cât de greu le este: sunt, într-adevăr singuri, nesusținuți, în fața unei generații de copii și de părinți total dezorganizați și dezorientați. Mai ales aceia care chiar vor să își facă meseria.”

Citește interviul integral cu Oana Moraru pe Edupedu.ro.

Citește și:

Oana Moraru: „Ne petrecem ore în lupte pentru a-i convinge să lase tableta. Nu este despre ce argumente îi conving”

Doi profesori pedofili, reținuți. La ce abuzuri sunt expuși copiii

Parenting cu atașament sigur. 5 lucruri puternice pe care toți părinții trebuie să le aibă în minte

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Captură video YouTube ZUnivers Podcasts

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,745FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole