Tații contează! Gáspár György prezintă efectele prezenței emoționale a tatălui pentru copil

Tații contează! Și asta o spun nu doar mamele, ci și studiile specialiștilor. „Observațiile din știința relațiilor ne arată că tații contează!”, afirmă cunoscutul psiholog Gáspár György. El prezintă, într-o postare pe contul său de Facebook, diferitele tipologii de tați, precum și ce impact are absența sau prezența emoțională a taților asupra copiilor.

Gáspár György este psiholog clinician, psihoterapeut relațional și autor de cărți bestseller. De asemenea, el este președintele Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie și președintele Academiei Imago România.

„Este adevărat că există nenumărate tipologii de tați”, spune psihoterapeutul.

Citește și: 

Psihologul Gáspár György: 5 comportamente ale părintelui care duc la neglijarea emoțională din copilărie

Lista scurtă de 5 cărți de parenting pe care merită să le citești

Iată câteva tipologii de tați, potrivit lui Gáspár György:

  • Avem tații de weekend, de vacanțe sau de sărbători
  • Avem tații care sunt prezenți fizic, dar indisponibili emoțional
  • Avem tații care sunt disponibili emoțional, nu doar prezenți fizic.
  • Avem tații care și-au abandonat de tot copiii

Dintre aceste tipologii, cei mai câștigați sunt copiii cu tați disponibili la conectare emoțională și implicați din punct de vedere psihologic. Potrivit psihologului, care face referire la cartea „Parenting”, de John Gottman, acești tați au influența pozitivă cea mai semnificativă, copiii lor putând avea:

  • Achiziții verbale mai bune
  • Abilități sociale mai robuste
  • Mai multă compasiune
  • O capacitate mai mare de a trasa limite
  • Rezultate academice mai bune
  • Relații de prietenie mai solide
  • O mai bună pregătire pentru viață

Citește și:

Psihologul Gáspár György: 5 comportamente ale părintelui care duc la neglijarea emoțională din copilărie

Două lucruri esențiale pe care doar tatăl le poate oferi copiilor. Toți tații buni trebuie să le știe

Efectele absenței emoționale a taților asupra băieților

Potrivit psihoterapeutului Gáspár György, se pare că băieții cu tați absenți sau indisponibili emoțional:

  • Sunt mai puțin asertivi
  • Întâmpină mai multe dificultăți în ceea ce privește autocontrolul, atenția, concentrarea și memoria de lucru
  • Stau mai rău la capitolul amânarea recompenselor și managementul impulsului

Efectele implicării taților asupra fetelor

Conform specialistului citat, fetele ai căror tați sunt prezenți și implicați au o stimă de sine mai bună, sunt mai puțin expuse riscului de promiscuitate sexuală de la vârste tinere și au mai multe șanse de a construi relații sănătoase cu bărbații, atunci când ajung la vârstă adultă. Gáspár György susține că prezența tatălui este foarte importantă în perioada preșcolară și în adolescență: „Este clar că tații nu sunt nici dispensabili și nici doar niște „asistenți ai mamelor”; prezența lor este extrem de importantă, cu precădere, în perioada de preșcolaritate și de adolescență”.

Citește și:

Coaching emoțional în parenting. Psihologul Gáspár György prezintă o soluție eficientă din 5 pași

Ce își va aminti copilul tău? Iată cum construim amintiri frumoase

Mai mult, continuă specialistul, tații au capacitatea de a reduce problemele de sănătate mintală cu care se confruntă generația de adolescenți și de tineri. „Printr-o implicare mai mare și prin mai multă disponibilitate afectivă, tații ar putea să contribuie semnificativ la diminuarea problemelor de sănătate mintală în rândul adolescenților și a tinerilor”, subliniază autorul. Potrivit acestuia, pentru a le reda copiilor tații, este important să-i susținem pe aceștia, dar și să ne schimbăm narațiunea cu privire la rolul și importanța figurilor paterne. „Antropologii au descoperit că există și un instinct patern, pe care bărbații îl pot accesa printr-o mai semnificativă implicare în viața de familie – în timpul sarcinii și după nașterea copilului”, mai spune psihoterapeutul Gáspár György.

Citește și:

Care sunt nevoile copilului. Gáspár György prezintă 10 dimensiuni holistice ale dezvoltării copilului

8 semne ale unei relații bune tată-fiică

 

Vizionează episodul #EpicTalk pe această temă, de pe Pagina de Psihologie, cu Gáspár György în dialog cu Andreea Brașovean:

  https://www.youtube.com/watch?v=a_LRhgUIhUk&t  

La final, te invit să afli mai multe despre cartea scrisă de John Gottman pentru părinții care doresc să educe copii cu o inteligență emoțională ridicată:

 

„Parenting. Cum să creștem copii inteligenți emoțional” de John Gottman și Joan Declaire 

Fiecare părinte știe cât este de important să-și înzestreze copilul cu abilitățile intelectuale necesare pentru a avea succes în școală și în viață. Dar pentru fericirea copilului, e nevoie de ceva mai mult: el trebuie să afle cum își poate gestiona emoțiile, astfel încât să-și stăpânească și comportamentele. Pentru așa ceva, e nevoie de… antrenament. Cartea aceasta e un ghid pentru părinții care vor să practice Antrenarea Emoțiilor împreună cu copiii lor. E vorba de un proces în cinci pași, pe care părintele îl poate urmă oricând – indiferent că fiul sau fiica lui abia a învățat să vorbească ori se află în pragul adolescenței. Extinsele cercetări longitudinale pe care cunoscutul psiholog și cercetător John Gottman le-a făcut de-a lungul a peste 40 de ani au arătat că – dincolo de pedepse și bătăi, dar și de recompense și răsfăț – această Antrenare a Emoțiilor este o metodă foarte umană (derivată din inteligența inimii, însă verificată științific) prin care îi putem educa frumos pe copii. Și, așa cum demonstrează Gottman în cartea de față, copiii cu inteligență emoțională au mai multă încredere în sine, sunt mai sănătoși, obțin rezultate mai bune la școală și socializează mai ușor cu cei de vârsta lor. Toate acestea sunt premisele fericirii.  

Dacă rezonezi cu abordarea lui Gáspár György, s-ar putea să-ți dorești să afli mai multe despre cărțile sale:

„Copilul invizibil”

Nu putem jeli ceea ce nu ne permitem să simțim. Cu alte cuvinte, pentru a ne încheia copilăria dureroasă, ne mai rămâne să simțim trăirile înghețate ale copilului abandonat din noi. Și să ne reamintim că toate acele lucruri care nu s-au întâmplat – grija, atenția, prețuirea și protecția – pot fi, pentru sufletul copilului, la fel de dureroase precum cele care s-au întâmplat – abuzul, respingerea, indiferența și violența. „Cartea îmbină perspicacitatea clinică și inteligența analitică, fiind o neprețuită sursă de informații pentru cei care lucrează în domeniul sănătății mintale, dar mai ales pentru părinți. O recomand cu căldură”, spune Dr. Frank M. Dattilio, profesor asociat în Departamentul de Psihiatrie al Școlii de Medicină de la Harvard, specialist în terapie cognitiv-comportamentală.  

„Suflete de sticlă. Traumele celor rătăciți în trecut”

În această carte, „psihologia științifică și narațiunea se iau de mână, pentru a descoperi o parte din sensul vieții. Am pornit la drum cu intenția să dezvălui lumii povestea a doi oameni: simțirile, gândurile, atitudinile, dialogurile, comportamentele, obiceiurile și destinul lor. Un „el“ și o „ea“, la fel ca noi toți – cu îndoieli și frici, cu amintiri dureroase și regrete care nu mai mor odată, cu pete pe suflet și măști care ascund traume. Apoi am realizat că, în narațiunea acestei cărți, am cuprins nenumărate povești auzite în cabinet, am dat voce durerii sfâșietoare și am aprins flacăra curajului și a asumării. Vei găsi în paginile cărții, o sumă de învățăminte. (…) O altă parte reprezintă concluzii ale cercetărilor făcute în ultima jumătate de secol, de oamenii de știință din zona psihologiei relaționale și a psihogenealogiei”, spune autorul despre această carte.  

„Mindfulness urban. Exerciții de curaj, compasiune și conectare”

Suntem oameni și avem nevoie de un spațiu interior în care să ne simțim în siguranță, în care să ne refugiem pentru scurt timp, ca mai apoi, ghidați de curaj, compasiune și conectare, să revenim în lumea exterioară pentru a ne trăi viețile din plin. Această carte te poate ajuta să descoperi că dincolo de emoții, gânduri și provocările vieții nu se află sfârșitul lumii, ci chiar începutul ei. Starea de prezență conștientă ne ajută să vedem ceea ce este invizibil – durerea noastră. Iar când îți vezi durerea, este greu să mai fugi de tine. Atunci începe vindecarea și pornești pe calea care te duce spre adevărata pace interioară. Cartea este un ghid – personal și practic în același timp – pentru a ne îmbrățișa temerile, îngrijorările și durerea. Astfel, purtați de starea de prezență conștientă, ajungem la Sinele nostru real.  

„Revoluția iubirii. O altfel de poveste despre atașament și relații”

„Cartea este o pledoarie pentru reciprocitate, autorul folosind teorii explicative și date științifice, experiențe personale – dând cărții nuanțe convingătoare preluate din capitalul relațional personal – amintind mereu nevoia de a lupta pentru construirea și menținerea unei vieți sănătoase de relație. (…) Gaspar Gyorgy a ales iubirea, cea mai delicata, misterioasă, complicată și dificilă realitate a domeniului relațiilor. El se definește ca fiind un „reparator”, doritor de a evalua, verifica și ajusta relațiile, cerând în psihoterapia de cuplu pe care o practică luciditate și dorința de schimbare spre bine. Cartea lui este dedicată celor care ajung să creadă/știe că o relație trebuie cultivată cu multă grijă pentru că altfel, asemenea unei plante, ea se usucă și piere”, spune despre această carte Aurora Liiceanu, doctor in psihologie și autoare a volumului „Ea și El. Biografia unei relații”.  

Dacă dorești să afli mai multe despre cum îți poți ajuta copilul/copiii să-și calmeze emoțiile dificile, te invit să descarci un scurt ghid pdf de o pagină abonându-te la newsletterul nostru:

GHID DE CALMARE A EMOȚIILOR COPIILOR

    Sursa foto: Captură YouTube Pagina de Psihologie  

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp:

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,246FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole