Petronela Rotar: Înțelepciunea și maturitatea copiilor nu reprezintă o calitate, „ci un mecanism de apărare și de supraviețuire”

Mulți dintre părinți vor să vadă cât mai devreme la copiii lor că manifestă înțelepciune și maturitate. Însă, înțelepciunea și maturitatea copiilor nu reprezintă o calitate, „ci un mecanism de apărare și de supraviețuire”, afirmă psihologul și scriitoarea Petronela Rotar.

Ea vorbește, într-o postare pe contul de Facebook, despre modul în care adulții se raportează la joc în funcție de relația pe care au avut-o cu jocul în copilărie.

Petronela Rotar este psiholog, psihoterapeut în formare, autoare de cărți și facilitatoare de tabere de dezvoltare personală.

Citește și:

Petronela Rotar: „Un copil parentificat e un copil orfan de părinți, din punct de vedere emoțional”

Ne lăudăm sau nu copiii? 8 reguli pentru o laudă constructivă

Poți să te joci la maturitate dacă nu ți-ai permis în copilărie?

„Poți să fii ludic, să te joci ca adult, dacă nici cînd erai copil nu ți-ai prea permis să te joci? Dacă ai fost genul de copil matur, înțelept, serios, pe care lumea îl lăuda pentru maturitatea lui, cum am fost eu?” – este întrebarea cu care psihologul își începe postarea.

Iată care este răspunsul pe care îl oferă: „Depinde. Am cunoscut oameni care au recuperat la maturitate toată jucăușenia netrăită la timp, o supracompensare pentru copilul obligat să se maturizeze forțat. Dar și oameni care au pierdut definitiv spiritul ludic, s-au rigidizat, au sfîrșit bătrîni înainte de vreme.”

Petronela Rotar spune că mult timp a considerat că „să te joci la maturitate te face ridicol”.

Totuși, prin lucrul cu sine, autoarea a reușit să-și recâștige bucuria de a se juca: „A trebuit să mă întorc la copilul trist care am fost pentru a-mi recîștiga libertatea interioară de a părea ridicolă, dacă e necesar, dar și bucuria de a mă juca din nou. Și ce m-am mai jucat și mă joc pe covorul de psihodramă, dar și aiurea.”

Citește și:

Psiholog Petronela Rotar: În lipsa acestor ingrediente, sistemul nervos al copilului rămâne blocat în modul „supraviețuire”

Dr. Lindsay Gibson: Trăsăturile părinților imaturi emoțional. Cum sunt afectați copiii acestor părinți

Să lăsăm copiii să fie copii

Acum, după ce a trăit această experiență, Petronela Rotar oferă câteva sugestii utile părinților.

„Mi-ar plăcea să nu mai preaslăvim înțelepciunea și maturitatea copiilor”, spune specialista citată. Și asta deoarece „nu e o calitate, ci un mecanism de apărare și de supraviețuire”.

Ce se întâmplă, de fapt, cu copiii care nu-și dau voie să se joace?

Iată ce spune Petronela Rotar: „Acolo unde un copil nu își dă voie să fie copil deseori e multă durere, supraresponsabilizare, parentificare – rarisim genialitate, deși poate fi și asta.”

Așadar, „să lăsăm copiii să fie copii, să se joace, să facă prostii, să rîdă, să danseze, să zboare, să se lovească, să plîngă, să greșească și apoi să încerce din nou”, sugerează autoarea.

Mai mult, aceasta ne îndeamnă „și să lăsăm și copiii dinlăuntrul nostru să facă la fel; chiar dacă acum sînt acoperiți de trupurile astea mature, și ei au nevoie să se bucure și să se simtă vii”.

Citește și:

“Mamă, nu mă grăbi să devin adult.” 14 lucruri pe copiii ni le-ar cere dacă ar fi conștienți de nevoile lor

„Chiar nu poți sta liniștit?” De ce să nu-i mai spui niciodată copilului să stea pe loc

Părintele-alchimist: Cum transformăm tensiunea în iubire atunci când copilul nu ascultă

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Facebook Călătorie spre Sine

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,745FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole