Valoarea tichetelor de creșă a fost majorată începând cu data de 1 octombrie. Creșterea este de 20 de lei, astfel încât noua valoare a tichetelor de creșă este de 660 de lei, potrivit Ordinului comun emis de ministerele Muncii și Finanțelor privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acordă sub formă de tichete de creșă pentru semestrul II al acestui an, publicat în Monitorul Oficial.
Noua valoare a tichetelor de creșă de 660 lei se va aplica până în luna martie 2025.
Tichetele creșă se acordă lunar angajaților care nu beneficiază de concediul de creștere copil și, respectiv, de indemnizația pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap.
Citește și:
„11 lucruri pe care aș vrea ca toți părinții să le știe”. Sfaturi de viață de la un pediatru celebru
17 sugestii de la Oana Moraru cum să-i citești copilului de 1-3 ani
Cine primește tichete de creșă
De tichetele creșă beneficiază atât angajații din sistemul privat, cât și de stat. Tichetele de creșă se folosesc pentru plata taxelor la creșa unde este înscris copilul. Aceste bilete de valoare se acordă, la cerere, unuia dintre părinți sau tutorelui căruia i-a fost încredințat copilul, pe baza livretului de familie.
Valoarea tichetelor de creșă se cumulează cu alocația de stat pentru copii și cu stimulentul de inserție acordat odată cu reluarea activității.
Există și anumite excepții: nu pot beneficia de tichete de creșă asistenții maternali profesioniști și nici persoanele la care este găzduit copilul și pentru care s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgență.
Citește și:
Programul complet al activităților cu copilul de 1-3 ani (toddler). 65 de lucruri de făcut cu cel mic
Pneumonia la copii: Cum o deosebim de alte boli respiratorii? Dr. Mihai Craiu: „Ar trebui să utilizăm antibioticele mai rar”
Ce trebuie să cuprindă dosarul pentru obținerea tichetelor de creșă
Tichetele de creșă se oferă salariaților pentru fiecare dintre copiii lor naturali sau adoptați, precum și pentru cei cărora li s-a instituit tutela, pe baza următoarelor documente:
- Cerere pentru acordarea tichetului de creșă
- Actul doveditor eliberat de creșa la care este înscris copilul
- Documentele care atestă calitatea de părinte: certificatul de naștere al copilului sau hotărârea judecătorească de încuviințare a adopției
- Documentele care atestă calitatea de tutore: hotărârea judecătorească de instituire a tutelei sau dispoziția autorității tutelare
- Declarație pe propria răspundere că celălalt părinte sau tutorele nu beneficiază de tichete de creșă, de concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap
- Alte documente solicitate de angajator, conform regulamentului intern
Citește și:
Psiholog Petronela Rotar: În lipsa acestor ingrediente, sistemul nervos al copilului rămâne blocat în modul „supraviețuire”
Copilul lovește și este agresiv cu alți copii? Cum schimbi acest comportament
„Chiar nu poți sta liniștit?” De ce să nu-i mai spui niciodată copilului să stea pe loc
Sursa foto: Freepik.com
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0