Calendarul școlar nu va fi prelungit. Elevii iau vacanță pe 16 iunie, indiferent de grevă

Calendarul oficial pentru anul școlar 2022-2013 nu va fi modificat. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Ligia Deca, astăzi, în cadrul briefingului de la finalul ședinței de Guvern.

Astfel, elevii vor intra în vacanța de vară de sâmbăta viitoare, ultima zi de școală fiind  vineri, 16 iunie, indiferent dacă greva profesorilor se încheie până atunci sau nu.

În cadrul briefingului de presă, ministrul Educației a oferit informații și despre situația absolvenților de gimnaziu și liceu, precum și despre stadiul negocierilor cu sindicatele din Educație.

„Pentru binele nostru, al tuturor, și mai ales pentru binele copiilor, este bine ca perioada cu temperaturi ridicate să nu fie o perioadă în care se desfășoară activități școlare, mai ales acolo unde infrastructura nu permite răcirea temperaturilor în școli. Din acest motiv, din nou, pentru binele elevilor, este bine să rămânem în calendarul școlar asumat. Nu mai vorbesc că dacă am avea o situație de prelungire, s-ar suprapune cu datele examenelor naționale, context în care multe unități de învățământ devin centre de evaluare. Deci nu este de dorit pe niciun palier, să prelungim calendarul școlar”, a declarat ministrul.

Profesorii nu sunt plătiți pentru zilele de grevă și nici nu mai pot recupera orele

Întrebată de jurnaliști dacă profesorii care sunt în grevă vor fi sancționați pentru că nu s-au prezentat la muncă, Ligia Deca a răspuns:

„În primul rând, nu este vorba despre o sancțiune. Este vorba despre o prevedere legală asumată și în scris de către federațiile sindicale în informările pe care le-au făcut către membrii de sindicat. În acest context, legal, noi nu am făcut decât să rămânem în statul de drept pe care-l avem și să aplicăm legea, adică am solicitat ca plățile să se facă în funcție de numărul de zile lucrate pentru fiecare cadru didactic. Toți cei care au fost la școală, vor fi plătiți în conformitate cu zilele lucrate. Cei care au ales o formă de protest, la fel, vor fi plătiți în funcție de zilele lucrate. Nu există niciun fel de altă sancțiune, n-am făcut niciodată presiune asupra cadrelor didactice care protestează și am rugat să nu existe niciun fel de presiune nici asupra cadrelor didactice care au ales să continue procesul educațional. Este normal să ne respectăm punctele de vedere și opțiunea de a ne face publice anumite doleanțe.”

Totuși, cadrele didactice care mai doresc să recupereze o parte din ore o vor putea face în ultima săptămână de cursuri.

„Orele care se pot recupera în cele 5 zile de cursuri rămase se vor recupera printr-o planificare realizată la nivelul unității de învățământ”, a precizat oficialul guvernamental.

Potrivit acesteia, „toate clasele, toți elevii, până pe 16 iunie, trebuie să aibă situația școlară încheiată. La fel, înscrierile pentru Bacalaureat și pentru Evaluarea Națională se vor prelungi până pe 16 iunie.”

Decizie privind Bacalaureatul 2023: Probele de competențe se echivalează

Astăzi, în ședința de Guvern, a fost adoptată o ordonanță de urgență în contextul celor 3 săptămâni afectate de protest, care include 3 măsuri.

„Prima se referă la echivalarea probelor de competențe din cadrul examenului de Bacalaureat cu mediile la disciplinele relevante din anii de liceu. Proiectul de metodologie de echivalare a competențelor, care se va adopta prin ordin de ministru, este publicat deja în transparență pe site-ul Ministerului Educației de vineri, 9 iunie. Perioada în care se va desfășura acest proces de echivalare este prevăzut a fi între 12 și 21 iunie. Și rămâne valabil faptul că aceste probe de competențe pot fi echivalate cu certificate obținute la examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine și la examene cu recunoaștere europeană pentru certificarea competențelor digitale, așa cum era prevăzut și înainte”, a explicat Ligia Deca.

Potrivit acesteia, modificarea se referă la faptul că, „în lipsa acestor certificate, echivalarea se face pe baza mediilor din timpul liceului. De exemplu, pentru nivelul de competență digitală, echivalarea se va face în baza mediei aritmetice obținute la disciplina tehnologia informației și a comunicațiilor, adică TIC, în clasele a IX-a, respectiv a X-a. Dacă au studiat doar un an, echivalarea se face în baza mediei din anul respectiv. Pentru cei care nu au studiat TIC, echivalarea se face în baza mediei obținute de elevi la o disciplină echivalentă, dacă vorbim despre elevii din promoții anterioare. De exemplu, matematici aplicate în tehnica de calcul tehnologic, pe computer, calculatoare, algoritmi de calcul și așa mai departe.”

Mai multe detalii, aici:

Absolvenții nu vor da probele de evaluare a competențelor la Bac. Vor fi echivalate cu mediile (proiect)

Când au loc probele scrise la examenele naționale

Ministrul Educației a precizat că probele scrise la examenele naționale nu vor fi reprogramate.

„În ceea ce privește probele scrise, așa cum spuneam, nu se impune în acest moment modificarea calendarului acestora, nici pentru examenul de Bacalaureat, nici pentru Evaluarea Națională. Pentru examenul de Bacalaureat, probele scrise sunt programate în perioada 26-29 iunie, iar pentru Evaluarea Națională, între 19 și 22 iunie”, a spus oficialul.

„Am primit extrem de multe mesaje de la elevi și părinți care ne subliniază nevoia ca aceste examene să-și păstreze datele anunțate. De asemenea, am fost înștiințați de o petiție cu peste 40.000 de semnături în sprijinul echivalării probelor de competențe de la examenul de Bacalaureat cu medii, așa cum ordonanța de urgență statuează”, a mai precizat aceasta.

Doar probă scrisă la concursul de Titularizare

Al doilea aspect al ordonanței se referă la concursul de ocupare a posturilor didactice, concursul de Titularizare.

„În această perioadă s-au desfășurat, acolo unde resursa umană a permis acest lucru în școli, inspecțiile la clasă. Dat fiind contextul, am prevăzut modificarea structurii probelor în cadrul concursului de Titularizare, astfel încât în acest an, concursul constă doar în susținerea probei scrise, renunțându-se la inspecția la clasă sau la proba practică. Similar, modalități în care acest concurs s-a desfășurat în perioada pandemiei”, a anunțat Ligia Deca.

Ea a explicat de ce a fost necesară această măsură: „Problema este că, din informațiile de la inspectoratele școlare, vineri, 9 iunie, erau neefectuate peste 18.000 de inspecții din totalul de aproximativ 31.000. Asta înseamnă că aproximativ 60% dintre inspecțiile anunțate nu se pot efectua. Nu mai este timp fizic în cele cinci zile de școală rămase, începând de luni, pentru ca ele să fie efectuate. Acestora li se adaugă cele peste 1.500 de probe practice neefectuate, care reprezintă aproape 70% din totalul probelor practice”.

Evaluarea Națională din clasa a VI-a nu se mai susține

„Al treilea punct al ordonanței de urgență vizează faptul că Evaluarea Națională de la sfârșitul clasei a VI-a, evaluarea de sistem, cea de diagnostic, care ar fi trebuit să aibă loc pe 12 și pe 13 iunie, nu se va susține în acest an”, a mai anunțat ministrul Educației.

Guvernul a făcut, astăzi, o nouă ofertă către sindicatele din Educație, urmând să primească răspunsul dacă profesorii vor continua sau nu greva.

Sursa foto: Guvernul României

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,274FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole