Odată cu venirea primăverii, ne bucurăm de soare și căldură, însă, din nefericire, tot atunci vine și sezonul puilor de pisică nedoriți și abandonați.
Nu toți stăpânii de animale simt milă și empatie față de micuțele ființe, astfel încât sunt destule cazuri în care, după ce pisica aduce pe lume puii, o parte dintre ei sau chiar toți sunt pur și simplu aruncați afară sau chiar puși în pungi pentru a muri mai repede. Nu ne vom concentra în acest articol pe cruzimea acestor persoane, în schimb propunându-ne să schimbăm lucrurile în bine și să facem ce depinde de noi pentru ca puiuții să fie salvați și să aibă o viață frumoasă.
De regulă, o pisică fată între 1 și 8 pui. La prima naștere, numărul pisoiașilor e normal să fie 2 sau 3.
Ideal este ca puii să fie crescuți de mama lor sau, dacă acest lucru nu este posibil, cel puțin de o altă pisică ce alăptează și este dispusă să-i primească. Laptele matern este foarte important pentru sănătatea puiuților și nu poate fi înlocuit cu niciun fel de formula din comerț.
Ce facem, totuși, în cazul în care găsim un puiuț de pisică aruncat și nu găsim o mamă pisică să-l alăpteze?
Reprezentanții Asociației Green Cats prezintă, într-o postare pe pagina de Facebook, cum putem salva puii de pisică oferindu-le ceea de ce au nevoie în primele săptămâni de viață.
Iată cei 6 pași esențiali pentru salvarea puilor de pisică, recomandați de Asociația Green Cats:
1. Verificăm dacă mama pisică se află prin zonă
În primul rând, ne asigurăm că pisica mamă nu se află prin zonă. În cazul în care puiuții sunt aruncați într-un ambalaj, treaba e clară, îi putem lua. Dar, dacă puii sunt la o margine de drum, sub o tufă, într-un beci, ascunși, este important să așteptăm să vedem dacă mămica lor este prin zonă.
2. Ne asigurăm că pisoii se află la căldură
Frigul este cel mai periculos factor pentru puii de pisică. În primele săptămâni de viață, puiuții de pisică nu se pot termoregla singuri. Corpul lor dobândește această abilitate abia la vârsta de 3-4 săptămâni. De aceea, în lipsa unei surse de căldură, pisoiașii devin rapid hipotermici și mor.
Astfel, după ce am preluat puiuțul sau puiuții, avem grijă să îi încălzim. O sticlă de apă caldă sau fierbinte în culcuș este cea mai la îndemână variantă de a face acest lucru. Atenție: dacă apa este fierbinte, putem împături sticla cu un prosop sau cu o păturică. În cazul în care puiuții sunt uzi, îi ștergem bine cu un prosop pentru a-i usca.
3. Îi protejăm de pericolul larvelor de muște
În cazul fericit în care puiuții au trecut peste pericolul frigului, ne asigurăm că nu au larve. Micuții trebuie verificați cu atenție în special în urechiușe, în nas, în zona organelor genitale, în pliurile de la lăbuțe și prin blăniță. Puiuții nou născuți, în lipsa mamei lor care să îi toaleteze constant, pot deveni cu ușurință victimele muștelor.
În cazul apariției larvelor, gravitatea pericolului evoluează de la o oră la alta. În cazul în care sunt infestați cu larve, puii de pisică trebuie curățați cât mai rapid sub asistență medicală. Dacă ora este prea târzie sau nu reușim să găsim un medic disponibil, grupurile dedicate pisicilor pot fi de mare ajutor.
4. Cum hrănim puii de pisică
Acum, că avem puiuțul curat și încălzit, urmează hrănirea. Un pui de pisică nou născut trebuie hrănit din 2 în 2 ore, pe tot parcursul zilei și al nopții. Reprezentanții Asociației Green Cats recomandă laptele praf pentru pisici drept cea mai sigură opțiune. În opinia acestora, având în vedere startul în viață atât de greu, merită tot efortul. Din experiența Asociației Green Cats, laptele praf de la Royal Canin dă cele mai bune rezultate.
Cel mai mare pericol în procesul de hrănire a unui sugar de pisică este aspirația laptelui la plămâni. Prin urmare, este nevoie să utilizăm un biberon special pentru pisici, cu o tetină găurită adecvat pentru un debit al laptelui potrivit.
Puiuțul se hrănește în poziție orizontală, cu lăbuțele în jos, nu pe spate și nu vertical. Totodată, monitorizăm constant reflexul de glutiție astfel: atingem cu degetul ușor sub bărbie pentru a ne asigura că pisoiașul înghite laptele.
Laptele praf se prepară conform instrucțiunilor de pe ambalaj. E important să fie amestecat și omogenizat bine. Laptele se oferă puiului cât timp este cald, la temperatura recomandată. Mare atenție: nu hrănim un pui de pisică rece deoarece riscul de înec este foarte mare.
Mesele se vor rări gradual, pe măsură ce puiul începe să mănânce o cantitate mai mare. Astfel, în a doua săptămână de viață, un puiuț va mânca la 3 ore, iar în a treia săptămână de viață la 4 ore. Începând din săptămânile 3-4, micuțul poate rezista și 6-7 ore fără lapte pe timpul nopții, după care urmează diversificarea.
5. Toaletarea puilor de pisică
După ce am asigurat puiuțului culcușul încălzit și hrană necesară, urmează toaletajul. Puiuții de pisică nu știu să își facă nevoile singuri și trebuie stimulați. În mod normal, mama pisică se ocupă de acest aspect. Însă, în cazul puilor abandonați, noi va trebui să facem asta cu ajutorul hârtiei igienice sau al șervețelelor cu o textură moale și fără parfum, pentru a evita iritațiile. Pisoii au nevoie să fie stimulați să își facă nevoile după fiecare masă. În cazul în care „se scapă” pe ei, este foarte important să îi curățăm cu un șervețel umed pentru bebeluși și să le schimbăm păturica din culcuș.
6. Diversificarea puilor de pisică
Pentru diversificare, este nevoie să folosim pateu special pentru puii de pisică. Reprezentanții Asociației Green Cats recomandă produsul „Royal Canin mother and baby” drept cea mai bună opțiune.
Este foarte important să nu îi dăm puiuțului alt fel de mâncare umedă (din gama kitten, de exemplu) pentru a se obișnui funcția de digestie și pentru a evita alte probleme. La început, îi dăm puiuțului să guste câte puțin la fiecare masă, după care facem trecerea ușor de la lapte la pateu.
„Cu puțină grijă, atenție și determinare, oricine poate crește puiuții de pisică. Știți vorba aceea: „prima dată e mai greu”.
Suntem alături de voi pentru a vă ghida prin acest proces minunat de a crește un puiuț din ziua 0 până când se transformă într-o adevărată felină. Și nu uitați: gunoiul unuia e comoara altuia!”, adaugă reprezentanții Asociației Green Cats.
Îți las mai jos și un ghid realizat de NetAP – Network for Animal Protection, de unde poți afla mai multe detalii:
Creșterea puilor de pisică orfani. Cele mai importante măsuri pentru a oferi pisicilor fără pisică-mamă șansa la o viață sănătoasă
Un alt ghid util este cel realizat de medicii spitalului veterinar non-stop Pet Stuff din București:
GHID: Cum îngrijim puii de pisică nou-născuți
Sursa foto: Pixabay