17 curiozități fascinante despre mama pisică

Ziua Internațională a Pisicii este marcată pe 8 august. În această zi, oamenii sunt încurajați să conștientizeze nevoile pisicilor, fiind și o zi de luptă împotriva neglijenței și a abuzurilor asupra felinelor noastre de companie.

Am adunat în acest articol câteva lucruri interesante despre mama pisică, pe baza informațiilor de pe petcube.com și a unui articol de pe LinkedIn.

Descoperă mai jos 17 curiozități despre mama pisică

1. Pisica este „regina”

Pisicile sunt organizate în grupuri sociale de tip matriarhal, însemnând că grupul este dominat de femele. De aceea, pisica este considerată „regina”.

 

2. Mama pisică poate avea pisoi de la mai mulți motani

Perioada de împerechere a pisicilor durează aproximativ o săptămână. În acest timp, pisica se poate împerechea cu mai mulți masculi și poate avea o sarcină cu mai mulți pui de la motani diferiți. De aceea, puii pisicii pot să arate foarte diferit.

 

3. Pisica nu este selectivă în alegerea partenerilor

Femela pisică nu este deloc selectivă în alegerea partenerilor. Ea se poate împerechea cu orice motan, inclusiv cu frații ei. În perioada în care este în călduri, pisica face orice pentru a găsi masculi pentru a se împerechea, iar șansele de a rămâne însărcinată sunt foarte mari.

 

4. Pisica poate naște pui din aceeași sarcină în zile diferite

Deoarece perioada de împerechere durează câteva zile, unii pui pot fi cu câteva zile mai dezvoltați decât frații lui. Astfel, nu este ceva neobișnuit ca o mamă pisică să aducă pe lume câțiva pui, iar în ziua următoare sau peste câteva zile să mai nască o dată.

 

5. Mama pisică toarce în timpul travaliului

În general, torsul este considerat ca fiind un zgomot prin care pisica își exprimă plăcerea. Însă, s-a observat că pisica toarce și pentru a reduce durerile pe care le simte în timpul travaliului, ca un fel de tehnică de relaxare.

 

6. Pisica poate avea între 1 și 9 pui

În medie, la o sarcină, mama pisică naște între 1 și 9 pui. Totuși, recordul a fost de naștere a 19 motănei!

 

7. Fiecare pisoi are propriul sac amniotic

Fiecare pui de pisică are propriul sac amniotic și propriul său cordon ombilical. Încearcă să găsești buricul pisicuței tale!

 

8. Pisicile fac un sunet special pentru a-și chema puii

Mama pisică emite un mieunat specific unic ce este recunoscut de puii ei.

 

9. Pisicile au un număr diferit de mameloane

Chiar dacă numărul mediu de mameloane, atât pentru motani, cât și pentru pisici, este de 6, pisicile pot avea între 4 și 10 mameloane.

 

10. Mama pisică mănâncă excrementele puilor săi

Până când pisoiașii sunt dresați să folosească litiera, mama pisică îi curăță și, în acest proces, le mănâncă excrementele.

 

11. Pisica poate intra în călduri în timp ce alăptează

Mama pisică poate intra din nou în călduri chiar dacă încă alăptează. Astfel, se poate regăsi în situația în care este însărcinată în timp ce își crește puii.

 

12. Mama pisică se separă de pisoii ei la aproximativ 8 săptămâni

Deși poate părea trist să despărți mama pisică de pisoii ei, la aproximativ 8 săptămâni  după naștere, mama începe să petreacă mai mult timp singură și, în mod natural, încheie relația și se separă de micuți.

 

13. Pisicile pot naște de 3 ori într-un an

Perioada de gestație a pisicii durează între 63 și 67 de zile. Astfel, o mamă pisică poate naște de 3 ori într-un an, în perioadele de împerechere. Conform Guinness World Records, o pisică din Texas, SUA, pe nume Dusty, a dat naștere, pe parcursul vieții, la nu mai puțin de 420 de pisoi, ultimul pui fiind născut în 1952

 

14. Mama pisică poate adopta alți pui

O mamă pisică are o sensibilitate maternă specială. Sunt cunoscute numeroase cazuri în care pisicile alăptează pisoi orfani. Mai mult, ele alăptează chiar și pui ai altor specii, cum ar fi puii de veveriță. Dacă găsești un pisoi orfan, du-l la o pisică ce alăptează, pentru a-l ajuta să supraviețuiască.

 

15. Devine agresivă după naștere

După ce a născut, mama pisică devine agresivă. Acest comportament are rolul de a-și proteja pisoii de eventualele pericole venite din partea oamenilor sau a altor animale. Agresivitatea scade treptat, pe măsură ce puii cresc și devin mai independenți. În această perioadă, pisicile au nevoie de un mediu liniștit, fără vizitatori frecvenți.

 

16. Pisicile nu au menopauză

Chiar dacă sunt mamifere, pisicile nu se confruntă cu menopauza. Pisicile nu au ciclu menstrual cum au femeile sau alte mamifere. Ele au estru, perioada în care ovulează, se pot împerechea și pot rămâne însărcinate. Pisica nu sângerează în timpul estrului, deoarece ovulația se produce doar după împerechere. Estrul pisicii continuă pe parcursul întregii vieți. Pe măsură ce îmbătrânește, puii ei devin mai mici, iar sănătatea pisicii se deteriorează.

 

17. Pisica știe când un pui este bolnav și chiar poate să-și mănânce puii

Mirosul ei foarte bine dezvoltat o ajută pe mama pisică să depisteze puii bolnavi. Ea poate decide dacă un pui nu are șanse de supraviețuire și îl poate îndepărta pentru a nu pierde energie cu îngrijirea lui. Totodată, în timpul nașterii, pisica poate să-și mănânce unii pui, odată cu placenta. Iar dacă există riscul să apară prădători, pisica mănâncă puii născuți morți.

La mulți ani tuturor pisicilor! Să vă bucurați de aceste minunate animale feline de companie!

 

Sursa foto: Prasad Panchakshari, Unsplash

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,208FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole