De ce să nu te sacrifici pentru copil. Care e singura situație în care poți lua această decizie

Numeroase femei ajung, la un moment dat din viața lor, să fie puse în situația de a face o alegere între binele copilului și binele lor. Și apare întrebarea dacă este sau nu cazul să ia decizii care să-l avantajeze pe copil, chiar dacă o dezavantajează pe ea.

Cu alte cuvinte, în ce măsură este în regulă să ne sacrificăm, ca mame, pentru binele copilului?

Mamele nu știu dacă e mai bine…

… să renunțe la un serviciu care le place, dar unde petrec 10 ore pe zi pentru a sta mai mult cu copilul sau nu?

… să-și amâne realizarea profesională cu ani și poate chiar zeci de ani, până vor crește copiii sau nu?

… să stea într-o relație de cuplu în care se simt nefericite sau care este abuzivă, pentru ca cei mici să aibă tatăl alături, sau să iasă din acea relație?

… să se ocupe de un hobby care o împlinește și o face fericită, însă necesită investiții de timp și bani sau să renunțe la el pentru a se oferi în totalitate copiilor?

Citește și:

Calitățile paranormale ale mamelor. 15 motive ca să fii mândră de tine!

Ce poți face azi pentru ca, în viitor, copilul tău să aibă succes? 10 moduri în care să-i antrenezi abilitatea simplă care îl ajută

Ce e mai bine, să aleg: binele meu sau binele copilului?

La o primă vedere, s-ar părea că o mamă bună ar alege, fără a mai sta pe gânduri, binele copilului. Totuși, acest bine al copilului obținut cu sacrificii din partea mamei se va transforma, cel mai probabil, într-un mare rău făcut copilului.

Adevărata alegere

Adevărata alegere este, de fapt, tot între tine și tine, mai exact, între rolul tău de mamă și rolul tău de profesionist sau de femeie, de exemplu. Cu alte cuvinte, dacă simți vreodată că se pune problema de a alege între binele tău și binele copilului, de fapt, este un conflict între tine ca mamă și tine dintr-un alt rol, profesionist sau femeie, de exemplu.

Și, dacă alegi să iei o decizie în defavoarea rolului tău de profesionist, iei acea decizie pentru că rolul de mamă este mai important, pentru a ști că ai făcut tot ce a depins de tine pentru a-ți crește frumos copilul.

Așadar, e important să-ți asumi că inclusiv o atare decizie o iei tot pentru tine, pentru a ști că ești o mamă bună, nu pentru copil. Această asumare este esențială.

Citește și:

20 de citate despre ce înseamnă să fii mamă

Ce e mai greu: să stai acasă cu copilul sau să mergi la serviciu? Vezi ce spun psihologii

Ce ar spune copilul?..

Am fost martoră, la unul dintre programele de vindecare emoțională la care am participat, cum foarte mulți adulți au spus că și-ar fi dorit cel mai mult pentru părinții lor să fi ales propria lor fericire, că și-ar fi dorit din tot sufletul ca mama lor să fi fost fericită. Iată ce contează cu adevărat pentru un copil, inclusiv pentru copilul tău, peste ani.

Atunci când o mamă decide să se sacrifice pentru copil, în orice formă, ea se poziționează în această așezare sufletească, pe care copilul o simte, la rândul lui. Și, inconștient, s-ar putea simți vinovat pentru că mama lui îi pune pe umeri responsabilitatea propriei alegeri. Or, în realitate, a fost alegerea ei, nu a copilului. Copilul ar fi ales cu ambele mâini fericirea mamei. Pentru că, dacă mama este fericită, copilul va fi mai fericit, indiferent care este prețul plătit.

De aceea, peste ani, e foarte posibil ca acel copil să-și respingă mama, cel puțin pentru o perioadă, pentru că a ales să se sacrifice pentru el, privându-l și pe el de fericirea ei. Iar un copil care crește printre persoane nefericite, mai ales cu o mamă nefericită, învață și el să fie nefericit și că nefericirea este starea firească a omului. Abia mai târziu în viață află că omul poate fi și fericit și descoperă că îi este greu să renunțe la tiparele pe care le-a învățat în copilărie.

Un alt lucru care se va întâmpla atunci când mama alege să se sacrifice pentru copil este că ea va pune o presiune mai mare pe copil decât ar fi făcut-o în mod obișnuit dacă nu ar fi făcut această alegere. Într-un fel, mama va avea așteptarea ca fiul sau fiica ei să-i întoarcă sacrificiul oferit. Și este nedrept, deoarece copilul nu a avut niciun cuvânt de spus, deci nu și-a asumat și el acest „târg”.

Citește și:

20 de obiceiuri care duc la extenuarea mamelor. Pe câte dintre ele le regăsești?

Ești o mamă implicată? 5 pași pentru iubirea și respectul de sine

Când poți alege copilul în detrimentul planurilor tale

Așadar, singura situație în care este în regulă să alegi să faci sau să nu faci ceva spre binele copilului este atunci când te simți împlinită în rolul de mamă și când îți asumi în totalitate alegerea, știind ce implică aceasta. Fiind o alegere asumată, nu vei avea perspectiva că faci un sacrificiu, ci vei ști că te simți fericită și împlinită în rolul de mamă, chiar dacă alte lucruri importante pentru tine au fost amânate sau ai renunțat la ele.

Totuși, în viață există atât de multe posibilități încât, dacă îți dorești cu adevărat, poți găsi soluții prin care să reușești să fii o mamă bună și să fii împlinită ca femeie, ca profesionist, ca om, în același timp.

 

Te invit să vizionezi și acest video pe care l-am filmat pe acest subiect:

 

 

Citește și:

Psiholog Dr. Sandra O’Connor: Copiii „trebuie să primească educație, conținere, ocrotire, înțelegere, pentru a putea să le manifeste”

10 lucruri învățate alături de copilul meu în 10 ani de când sunt mamă

Petronela Rotar: 5 din 10 mame din România trec prin depresie post-partum. “Încercați să mergeți pe un grup de mame și să spuneți că nu vă iubiți copilul”

 

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

 

Sursa foto: Tatiana Syrikova, Pexels

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,745FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole