Elevii din clasele primare, din gimnaziu și din liceu nu vor mai putea fi exmatriculați.
Ministerul Educației a anunțat astăzi, într-un comunicat de presă, că au fost eliminate din legislație dispozițiile referitoare la exmatricularea elevilor. Motivul este că „dreptul la educație este de ordin constituțional”, explică reprezentanții Ministerului.
Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu.
Modificarea face parte din noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) și va intra în vigoare începând cu 1 septembrie 2022.
Ordinul de ministru care prevede aceste modificări a fost semnat și transmis spre publicare în Monitorul Oficial al României.
Legea 56/2019 stipulează că „învățământul general obligatoriu cuprinde învățământul primar, învățământul gimnazial și primii 2 ani ai învățământului secundar superior. Învățământul secundar superior și grupa mare din învățământul preșcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030”.
Astfel, învățământul liceal, cuprinzând clasele a IX-a – a XII-a/a XIII-a, este considerat învățământ obligatoriu începând din anul 2020.
Sursa foto: RODNAE Productions, Pexels