Elevilor le va fi încheiată o singură medie într-un an școlar pentru fiecare disciplină. Această schimbare urmează modificării structurii anului de învățământ: din toamnă, elevii nu vor avea semestre sau trimestre, ci 5 module cu vacanțe între ele și nu vor mai da teze.
Iată ce prevede noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), cuprins într-un ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial, referitor la mediile elevilor:
„Modul de încheiere a situațiilor școlare: la fiecare disciplină se încheie anual o singură medie, calculată ca medie aritmetică din numărul de note acordate pe parcursul anului școlar.”
Această schimbare face parte dintr-un șir de modificări aduse Regulamentului de organizare și funcționare a școlilor, prezentate într-un comunicat de presă al Ministerului Educației
Una dintre acestea se referă la obligația unui număr de note primite de elevi:
„Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de către cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru. La fiecare disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ.”
Dispare Fondul clasei
Deși există și alte prevederi în legislație care interzic colectarea banilor de la părinți pentru activitățile de la școală, noul Regulament stipulează:
„Eliminarea oricărei dispoziții/trimiteri care dă posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor.”
O altă prevedere este că elevii nu vor mai putea fi exmatriculați.
De asemenea, a fost reglementată utilizarea catalogului electronic. Pentru început, acesta va fi introdus în unități-pilot.
Modificările mai vizează compatibilizarea modului de organizare și funcționare a consiliilor de administrație din școlile cu legislația primară.
Totodată, crește relevanța formării continue a personalului didactic. A fost definită comisia pentru mentorat didactic și formare în cariera didactică la nivelul fiecărei școli cu personalitate juridică și au fost precizate atribuțiile specifice.
În noul Regulament, au fost făcute precizări privind transferul elevilor.
În plus, au fost incluse câteva reglementări privind creșele.
Prevederile noului Regulament de organizare și funcționare a școlilor vor intra în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2022.
Citește integral noul Regulament în Monitorul Oficial, Partea I, Nr. 675 din 6 iulie 2022, pe care îl poți găsi pe monitoruloficial.ro.
Sursa foto: Max Fischer, Pexels