Mihaela Bilic: Cantitatea de Vitamina C și D necesară pentru imunitate. Vitamina D în exces, periculoasă!

Medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția asupra diferențelor dintre vitamina C și vitamina D, recomandate pe scară largă pentru întărirea imunității. Dacă suplimentele de vitamina C sunt recomandabile fără restricții, excesul de vitamina D poate face rău, avertizează specialistul.

Vitamina C este extrem de instabilă și, pentru a satisface necesarul zilnic numai din alimentație, ar trebui să mâncăm cantități foarte mari de fructe și legume. Tocmai de aceea, dr. Mihaela Bilic recomandă suplimentele de vitamina C și avertizează în privința consumului exagerat de fructe. În schimb, legumele pot fi consumate fără restricții.

„Spre deosebire de vitamina D, care este o vitamină liposolubilă – deci se dizolvă în grăsime, se absoarbe în grăsime – și pe care organismul o sintetizează și singur în prezența luminii, a razelor ultraviolete, vitamina C este o vitamină hidrosolubilă, se dizolvă în apă. Organismul nu o poate sintetiza, nu avem rezerve de vitamina C și atunci suntem dependenți de aportul alimentar. Pentru că este hidrosolubilă și extrem de fragilă – trebuie știut că vitamina C se deteriorează, la 48 de ore scade la jumătate în fructe și legume, deci este destul de greu să ne acoperim necesarul de vitamina C în această perioadă când avem nevoie de cantități mari. Din cauza aceasta, eu aș recomanda suplimentele cu vitamina C și pe principiul că și dacă luăm mai multă, ea se elimină prin rinichi, deci nu este niciun fel de risc. Și atunci, un pic de supliment de vitamina C ne aduce această substanță antioxidantă, cea mai puternică din natură, fără caloriile pe care altfel ar trebui să le consumăm. Vitamina C, la dozele de care avem nevoie zilnic, ar presupune nu cinci porții, ci cinci kilograme de fructe și legume proaspăt culese”, a explicat Mihaela Bilic, la Digi24.

Pericolele vitaminei D în exces

Medicul nutriționist a prezentat care sunt riscurile administrării vitaminei D în exces, în lipsa unei recomandări din partea unui specialist.

„În schimb, la capitolul vitamina D, atenție mare la suplimente, pentru că nu numai că pot deregla nivelul vitaminei D în organism, dar vitamina D este foarte strâns legată de nivelul calciului, de activitatea hormonală și mai ales de parathormon, un hormon sintetizat de paratiroide, și atunci, în momentul în care noi aducem din exterior cantități mari de vitamina D, automat paratiroidele se opresc din sinteză, s-ar putea să ne trezim cu un nivel de calciu ridicat în sânge și cu risc de calculi renali sporit și atunci, toate aceste lucruri, fără o indicație a unui medic, fără un nivel al vitaminei D în organism detectat de niște analize, pot să facă mai mult rău decât bine”, a arătat Mihaela Bilic.

Specialistul citat avertizează că trebuie făcută diferența între fructe și legume. Fructele ar trebui să fie consumate precum un desert, deci cu moderație.

În schimb, la capitolul legume nu există contraindicație, se poate face exces, de acolo nu avem niciun pericol nici pentru siluetă, nici pentru sănătate, ci doar beneficii.

„Acei pigmenți vegetali din legume, cei care dau culoarea, aș spune că sunt miraculoși din punct de vedere al sănătății acești fitonutrienți”, explică dr. Mihaela Bilic.

Alimentele care nu trebuie să lipsească din dietă

Vitamina D există și ea în alimente în mod natural, nu este nevoie neapărat de suplimente. Totuși, dr. Mihaela Bilic atrage atenția persoanelor care, mai ales în această perioadă, elimină grăsimea din alimentație, crezând că o alimentație dietetică este o alimentație sănătoasă: „Avem nevoie de prezența grăsimilor în dietă și când spun grăsimi spun, iată, apropo de vitamina D, avem vitamina D în mod natural, amestecată cu vitamina A, în grăsimea din lapte, tot ce înseamnă brânzeturi, în ficat, în peștele gras, în ou și atunci aceste alimente, mai ales în sezonul rece, nu trebuie să lipsească din meniul nostru”.

Citește și:

„11 lucruri pe care aș vrea ca toți părinții să le știe”. Sfaturi de viață de la un pediatru celebru

Ministerul Sănătății a publicat lista sucurilor și alimentelor nesănătoase interzise în școli

Mic dejun de campion olimpic. Părinții au dezvăluit ce mănâncă David Popovici: „Este o sursă excelentă de proteine”

Pneumonia la copii: Cum o deosebim de alte boli respiratorii? Dr. Mihai Craiu: „Ar trebui să utilizăm antibioticele mai rar”

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Pexels.com

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

 
 
 
 

Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

Parenting 2.0
Parenting 2.0
Parenting 2.0 este o comunitate dedicată părinților conștienți, responsabili și dornici să-și educe copiii cu iubire necondiționată, cu blândețe și cu limite sănătoase, astfel încât să devină adulți echilibrați emoțional, încrezători și puternici, capabili să se adapteze și să aibă succes în lumea de mâine. Site-ul a fost înființat în 2014, funcționând inițial sub brandul Centrul de Parenting.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

123,207FaniÎmi place
373CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole