De ce părinții nu reușesc să limiteze timpul petrecut de copii la ecrane

Dacă și înainte de pandemia COVID-19 timpul petrecut de copii în fața ecranelor reprezenta o provocare pentru mulți părinți, după pandemie timpul de expunere a crescut uluitor.

Potrivit unor statistici prezentate de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC, Center for Disease Control and Prevention), copiii americani cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani petrec, în medie, câte 7,5 ore pe zi în fața ecranelor, dintre care 4 ore și jumătate se uită la televizor. Asta înseamnă că, pe parcursul unui an, un copil petrece 114 zile în fața ecranelor pentru amuzament și distracție. Timpul calculat nu cuprinde timpul alocat școlii și activităților educaționale.

Un alt studiu, realizat de Pew Research, arată că, în SUA, 88% dintre părinți spun că ai lor copii se uită la televizor, 67% afirmă că utilizează o tabletă, 60% un smartphone, 44% un desktop sau un laptop și tot 44% spun despre copiii lor că folosesc un device pentru jocuri video. Ce este mai grav este că 74% dintre părinți își lasă copiii mai mici de 2 ani să se uite la tv, 35% le dau tableta și 49% le dau smartphone-ul.

Timpul pe care îl petrec copiii noștri în fața ecranelor a luat proporții uriașe, deconectându-i din ce în ce mai mult de viața reală, de oameni și limitându-le abilitățile cognitive, de comunicare și de socializare.

Medicii, psihologii, logopezii și alți specialiști care lucrează în domeniu sănătății copiilor mici avertizează cu insistență în ceea ce privește pericolele expunerii copiilor mici la ecrane și ale supraexpunerii copiilor mai mari. Copiii care petrec mult timp în fața ecranelor până în vârsta de 2 ani riscă să se confrunte cu întârzieri în dezvoltare, întârzieri de limbaj, întârzieri cognitive și sociale, simptome identice cu cele ale autismului sau ADHD. De asemenea, copiii care își petrec timpul în fața ecranelor, nu în viața reală, confruntându-se cu provocări reale, nu își dezvoltă abilitățile emoționale de a tolera frustrarea, de a avea răbdare, de a-și autoregla emoțiile și reacționează frecvent cu nerăbdare, furie și agresivitate. Nemaivorbind de riscul crescut de a dezvolta obezitate, afecțiuni cardio-vasculare, afecțiuni ale vederii și ale coloanei vertebrale care vin la pachet cu timpul în exces petrecut de copii la ecrane.

Sunt multe informații despre aceste lucruri și, pentru a mediatiza și mai mult aceste informații, derulăm, în această perioadă, o amplă campanie de conștientizare „Copiii și ecranele. Cum să creștem copii echilibrați și sănătoși în era tehnologiei”, în cadrul căreia discutăm cu specialiști pe teme legate de pericolele și gestionarea ecranelor în viața copiilor.

De ce părinții nu reușesc să limiteze timpul petrecut de copii la ecrane

În aceste condiții, sunt prea puțini acei părinți care reușesc cu adevărat să limiteze timpul petrecut de copii în fața ecranelor și să rămână fermi în fața insistențelor celor mici de a primi tableta sau telefonul înapoi.

Principalul motiv pentru care marea majoritate a părinților nu reușesc să limiteze timpul petrecut de copiii lor la ecrane, presupunând că deja cunosc efectele negative ale expunerii nepotrivite la tehnologie, este lipsa de resurse psiho-emoționale a părinților pentru a duce lupta cu ecranele.

Pentru a reuși să stabilești niște limite sănătoase după ce copilul s-a obișnuit să stea mai mult de o oră pe zi la ecran, ai nevoie de mult calm și răbdare, ai nevoie să simți că ai un echilibru interior și că plânsul și țipetele copilului sau chiar criza de tantrum nu te vor dezechilibra.

Și, din nefericire, majoritatea părinților, – ei înșiși stresați, grăbiți, aflați sub presiune și în nesiguranță, – nu au aceste resurse psiho-emoționale.

Ce e de făcut în acest caz? Să ne lăsăm copiii pradă lumii virtuale simțindu-ne vinovați că nu îi putem scoate de acolo și că, treptat, dezvoltă dependență, însă neputincioși să facem ceva?

Sau să căutăm soluții? Propunerea noastră este să căutăm și să găsim soluții care să ne asigure accesul la resursele de echilibru, calm și răbdare de care avem nevoie pentru a reuși să limităm timpul petrecut de copiii noștri în fața ecranelor. Știu că merită efortul și că este o investiție în viitorul copiilor noștri.

Webinar Gratuit despre cum ne asigurăm echilibrul interior pentru a avea resurse să limităm ecranele 

Pentru a le oferi părinților idei și soluții pe care le pot aplica în viața lor de zi cu zi pentru a avea mai mult calm, mai multă răbdare, pentru a simți echilibru și liniște interioară, am invitat-o să participe la un Webinar în comunitatea noastră pe Psihologul Mirela Horumbă, psihoterapeut, cu formări în art-terapie, inteligență emoțională și rezistență la schimbare, managementul stresului, terapie sistemică de familie, cuplu și copil

Acest Webinar este gratuit și face parte din campania de conștientizare cu tema „Copiii și ecranele. Cum să creștem copii echilibrați și sănătoși în era tehnologiei”, pe care o desfășurăm în această perioadă.

Iată temele pe care le vom aborda în Live:

  • Care sunt cauzele pentru care părinții nu reușesc să limiteze timpul petrecut de copii la ecrane
  • Soluția când unul dintre părinți limitează ecranele, iar celălalt este permisiv
  • Cum gestionăm stresul când suntem părinți?
  • Simptomele anxietății și depresiei. Când e necesar să mergem la un specialist
  • Soluții și exerciții practice pentru a ne asigura starea de bine, echilibrul și răbdarea

Poți participa la Webinar atât pe Zoom, cât și vizionând transmisiunea Live în Grupul de Facebook „Copiii și ecranele”.

Înscriere pentru participarea pe Zoom (vei primi un e-mail cu toate detaliile):

Webinar Gratuit „Echilibrul părintelui, garanția succesului în limitarea ecranelor” cu Psiholog Mirela Horumbă

 

Webinarul va fi transmis live și în Grupul de Facebook dedicat:

Intră în Grupul de Facebook “Copiii și ecranele”

 

 

Sursa foto: RDNE Stock project, Pexels

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,267FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole