Pericole pentru ochi, de Sărbători. Oftalmolog: „Toată noaptea de Anul Nou i-am cusut ochii, nu am mai putut salva nimic”

Apropierea sărbătorii de Anul Nou și, mai ales, a obiceiului de a aprinde petarde, pune în gardă oftalmologii din întreaga țară. Traumatismele oculare apărute în perioada sărbătorilor de iarnă sunt cele mai frecvente și cele mai grave, mai ales din cauza pocnitorilor, avertizează medicul oftalmolog Adriana Stănilă.

Chiar dacă restricțiile impuse de autorități în ultimii ani au dus la reducerea numărului de cazuri comparativ cu acum 10, Prof. Dr. Adriana Stănilă, medic primar oftalmolog în cadrul clinicii Ofta Total, atrage atenția asupra pericolului care există în continuare. Sunt vizați atât adulții, cât și copiii.

Conform legislației în vigoare, doar persoanele care au cel puțin 16 ani pot folosi anumite articole pirotehnice care au un nivel de risc foarte redus și un zgomot neglijabil. Printre acestea se numără: focuri bengale, bețișoare bengale, pocnitori de Crăciun, jerbe, granule scânteietoare, chibrituri detonante, pocnitori pentru petreceri, șerpi, scântei, pocnitori cu confeti, bobițe explozive.

Amenzile pentru nerespectarea legislației se cifrează între 5.000 și 7.500 lei.

Citește și:

De la ce temperatură vorbim de febră la copii? Răspunsul pediatrului Mihai Craiu

Când NU este bine să-i spunem copilului „Am încredere în tine”

Poliția Română a anunțat, că, în urma a 153 percheziții desfășurate pe 28 decembrie, a indisponibilizat aproximativ 18.545 de kilograme de articole pirotehnice pentru a fi confiscate, deoarece acestea sunt destinate exclusiv utilizării de către pirotehnicieni, neputând fi comercializate către persoane fizice neautorizate din publicul larg.

În cadrul Planului de acțiune „Foc de Artificii”, până la acest moment, Poliția Română a confiscat peste 120 de tone de articole pirotehnice, după cum a anunțat într-un comunicat de presă.

Prof. Univ. Dr. Adriana Stănilă, medic primar oftalmolog

„Un copil de 7 ani a venit pur și simplu cu un ochi perforat de o petardă. Avea o gaură în mijlocul ochiului. Am făcut ecografie, am suturat plaga, am încercat de mai multe ori și cu sprijinul altor colegi, dar a mers foarte rău și avea dureri. Am decis împreună cu părinții copilului că nu se mai putea salva și să îl îndepărtăm. Când am încercat să îndepărtez ochiul, avea o bucată de metal de 8-10 centimetri în interior, care nu s-a văzut la ecografie, mai ales că ochiul era plin de sânge. Deci, sunt traumatisme foarte grave și trebuie avută multă grijă!”, relatează medicul, într-un comunicat de presă.

Primul ajutor în cazul unui traumatism ocular

Cel mai grav accident pe care l-a văzut specialistul citat a fost cel al unui ajutor de mecanic auto.

„Tânărul și cel la care lucra s-au gândit să umple niște cauciucuri cu o substanță inflamabilă, cu gândul că le vor aprinde de sărbători. Al doilea cauciuc a explodat în timp ce îl umpleau, iar tânărul a suferit răni grave la ambii ochi. Toată noaptea de Anul Nou i-am cusut ochii, nu am mai putut salva nimic”, povestește medicul Adriana Stănilă.

Din păcate, în astfel de situații grave, sunt puține moduri în care cei din jurul pacientului pot interveni pentru a-l ajuta.

Ce este însă foarte important la primul ajutor în cazul unui traumatism ocular este ca pacientul să încerce să nu traumatizeze suplimentar globul ocular. Adică, să nu se frece la ochi!

Un corp străin în interiorul ochiului se poate deplasa și poate zgâria ochiul și mai mult.

Doar în cazul în care persoanele din jur dispun de un anestezic ușor, îl pot aplica local pentru a calma durerea.

Imediat însă este esențial ca pacientul să ajungă cât mai repede la un medic, de preferat specialist.

Citește și:

Psihologul Gáspár György: 10 moduri în care putem folosi zilele de Sărbători pentru maturizarea emoțională

Psihologul Diana Stănculeanu prezintă simptomele tulburărilor emoționale la copii și adolescenți

Când copilul te lovește. Soluția pas cu pas, de la Laura Markham

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,745FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole