Riscurile exprimării precoce a sexualității la adolescenți. 6 sfaturi pentru părinți de la psihologul Alexandru Pleșea

Exprimarea tinerilor sub 18 ani în public a diferitor forme ale sexualității, fie în glumă sau intenționat, reprezintă un semn clar de comportament matur pentru cei cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, iar consecința acestui fapt este depășirea unor etape adolescentine mai repede decât este pregătit tânarul, afirmă psihologul Alexandru Pleșea.

Totuși, graba cu care tinerii caută și experimentează funcțiile lor sexuale și imaginar sexuale devine un obiectiv mai înalt decât alte funcții interioare pe care ei trebuie să și le dezvolte la aceste vârste.

„Căutarea diverselor forme de natură sexuală, precum citirea fanteziilor, vizionarea filmelor pentru adulți, discuțiile între prieteni etc., primează în favoarea funcțiilor de creativitate, expresivitate emoțională, educarea comportamentului, a personalității, a bunelor maniere, pașii spre artă etc. Aceste din urmă funcții rămân nedezvoltate, iar necesitatea dată de grupul / anturajul în care tânărul ajunge îl ghidează pe acesta spre urmărirea funcțiilor primare și instinctual sexuale la vârsta la care nu le poate controla, observa sau direcționa, ci doar urma”, arată psihologul Alexandru Pleșea, intr-un comunicat de presă.

Modelul filmelor de la Hollywood duc tinerii în extreme emoționale

Exprimarea acestor funcții sexuale apare la adolescenți prin: nedeschiderea față de părinți cu privire la acest subiect, timiditate excesivă, căutarea anturajului de noapte, haine și accesorii extravagante, lipsa manierelor în grup sau acasă, vanitatea (exprimarea continuă a egoului), emoții negative (țipat, frustrare, frică), precizează specialistul.

„Cert este că filmele și jocurile hollywoodiene, cu efecte irealiste, drame, impulsuri negative, modifică stările naturale emoționale, ghidând tinerii spre extremele emoționale, frică sau dragoste. Într-o societate în care dragostea este exprimată rar, frica rămâne varianta care aduce în funcțiile sexuale ale tinerilor modificări ce vor conduce la instabilitate emoțională, lipsă de efort interior pentru relațiile viitoare, lipsa încrederii de sine și a curajului”, explică psihologul Alexandru Pleșea.

Sfaturi pentru părinți

Potrivit specialistului, părinții și educatorii nu trebuie să permită ca această maturizare să vină de la sine. Misiunea lor este de a le oferi adolescenților sfaturi care să-i ajute su să-i ghideze către o viață echilibrată și sănătoasă.

Astfel, dacă ești părinte de adolescent foarte interesat de subiectele legate de sexualitate, iată 6 recomandări ale psihologului Alexandru Pleșea:

1. Să discutați liber în casă despre natura sexuală, rolul și scopul ei

2. Să îi explici adolescentului prin povești, pe un fond de prietenie, fenomenele sexuale și imaginar sexuale

3. Nu îi interzice copilului să vorbească pe aceste subiecte

4. Nu îți supune tânărul la asceză (abstinență) mentală sau fizică

5. Condu tânărul spre stări naturale emoționale: teatru, pictură, muzee, muzică clasică, forme de prietenie ale adulților, călătoriile în scop de evoluție spirituală, căutarea unor grupuri sau școli cu aceste forme de expresivitate.

6. Fii un exemplu de comportament pozitiv pentru copilul tău, exprimându-ți emoțiile intr-un mod constructiv

 

Alexandru Pleșea este psihoterapeut, hipnoterapeut și trainer în programare neuro-lingvistică. A studiat natura minții umane în Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și România. De peste 10 ani, organizează cursuri și traininguri în România, cu scopul de a-i face pe oameni să afle ce posibilități au atunci când își folosesc resursele intelectuale și să arate abilitățile pe care mintea noastră le are latente.

 

Sursa foto: Pexels

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,208FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole