14 schimbări în anul școlar 2024-2025. Vezi lista noilor reguli

Aproximativ 3 milioane de elevi încep astăzi școala, dintre care peste 180.000 încep clasa pregătitoare, a anunțat, vineri, ministrul Educației, Ligia Deca, la o emisiune TV.

Anul școlar 2024-2025 aduce mai multe schimbări importante pentru elevi, dascăli și părinți. O parte dintre ele sunt cuprinse în noul Statut al Elevului și în regulamentul general de funcționare al școlilor.

Iată care sunt schimbările importante care se aplică în anul școlar 2024-2025:

1. Instituțiile de învățământ pot interzice complet intrarea elevilor cu telefoane mobile în incintă

Dacă până în prezent, legislația din domeniul educației interzicea folosirea telefoanelor mobile de către elevi în timpul orelor, începând de acum, școlile pot interzice total venirea cu telefonul mobil la școală.

„Am lăsat la latitudinea școlii, școala poate interzice total. Școala, dacă vrea, prin regulamentul de organizare, poate să spună că nu e interzis doar la cursuri, ci este interzis să intri în incintă. Nu e o problemă. Dacă o școală este în oraș și se poate ajunge ușor la copii și sunt alte metode prin care pot fi contactați, școala poate interzice cu totul, nu intră nimeni în școală cu telefonul mobil decât dacă există o permisiune specială. Alte școli care se află în situații unde e nevoie de această comunicare între familie și elevi… sigur, în afara orelor, atunci ei pot decide în funcție de situația pe care o au. Cam acesta a fost raționamentul pentru care nu a mers pe o interdicție totală”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, la o emisiune difuzată de TVR Info.

Citește și:

Care este structura anului școlar 2024-2025. Când sunt programate vacanțele

Psiholog: „Educația nu se face cu teama de consecințe, cu amenințări, cu pedepse”

2. Elevii care deranjează orele, trimiși în sala de detenție

„În cazul elevilor care în timpul orelor manifestă comportamente care afectează desfășurarea acestora, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, într-un alt spațiu”, au anunțat reprezentanții Ministerului Educației. Pentru această oră, elevul nu primește absență.

Mutarea elevilor în sala de detenție nu este obligatorie pentru toate școlile. Fiecare instituție de învățământ poate decide în această privință. „Fiecare școală își elaborează propriul regulament în funcție de regulamentul general și școlile care au spații disponibile și care pot avea personal care să pună în practică această măsură, sigur, pot opta să o facă. Nu este o obligație, este o opțiune a școlii”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca.

 

3. Portofoliul elevului

Portofoliul educațional pentru preșcolarii care intră în grupa mijlocie și pentru elevii care încep clasa pregătitoare este o altă noutate. Acest portofoliu a fost introdus pentru a documenta și evalua progresul școlar, însă, neputând fi folosit pentru ierarhizarea elevilor. Portofoliul preșcolarului/elevului va cuprinde diferite activități și rezultatele copilului.

 

4. Retragerea burselor pentru elevii cu probleme de disciplină

Noile reguli prevăd că elevii cu abateri disciplinare pot pierde bursele temporar sau pe toată durata anului școlar.

Citește și:

Un copil controlat nu poate fi un copil responsabil. 5 moduri de a educa responsabilitatea

Cum afli ce face copilul la școală fără a-l întreba direct? 24 de idei bune de aplicat imediat

5. Noi sancțiuni pentru elevi

Au fost stabilite sancțiunile pentru elevi în funcție de gravitatea faptelor. Elevii pot fi sancționați prin observație individuală, mustrare scrisă, prin retragerea burselor, prin mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași școală sau liceu, prin suspendarea elevului pe o durată limitată de timp, urmată de preaviz de exmatriculare și prin exmatriculare.

 

6. Notă la purtare după fiecare modul de cursuri

Toți elevii vor primi notă la purtare la finalul fiecărui modul de cursuri. Media de la sfârșitul anului școlar scade cu câte un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate pe parcursul anului școlar.

Nota scăzută la purtare afectează menținerea burselor elevilor. Nota sub 6 la purtare înseamnă că elevul rămâne repetent.

 

7. Un nou program la secretariatele școlilor

Școlile își vor adapta programul, astfel încât părinții să poată merge la secretariat în intervalul de la 08:00 la 09:00 și de la 16:00 la 18:00. Școlile sunt obligate să ofere un program extins în cel puțin două zile pe săptămână.

Citește și:

Problemele emoționale și de comportament care încep în copilărie, pe vârste

Copilul refuză să meargă la școală? Cum descoperi cauza reală și cum motivezi copilul

8. Elevii care nu se acomodează la școală pot fi reînscriși în etapa inferioară

Elevii de clasa pregătitoare sau clasa I-a care sunt retrași din cauză că nu se adaptează la școală pot fi reînscriși în timpul anului școlar la o clasă de nivel inferior doar după evaluarea învățătorului.

 

9. Publicarea autorizațiilor de către școli

Școlile trebuie să publice pe site-urile proprii autorizația de securitate la incendiu și autorizația sanitară de funcționare. În cazul în care instituția de învățământ nu deține aceste autorizații, vor anunța acest lucru.

 

10. Recomandare de încadrare la liceu pentru absolvenții de gimnaziu

Elevii care termină clasa a VIII-a au dreptul să primească o recomandare consultativă de încadrare la liceu, redactată de către diriginte și consilierul școlar.

 

11. Probele de competențe la Bacalaureat, susținute iarna

Probele de competențe pentru examenul de Bacalaureat vor fi susținute în timpul anului școlar, în perioada 27 ianuarie – 7 februarie 2025.

Citește și:

Ajută-l de mic să scrie corect. 10 activități distractive pentru învățarea gramaticii

Copilul nu citește? 10 idei simple pentru a educa dragostea de carte

12. Probele scrise la Bacalaureat vor începe mai devreme

Absolvenții de liceu vor susține probele scrise la Bacalaureat 2025 mai devreme față de anii anteriori, adică începând cu 10 iunie 2025. Măsura a fost decisă pentru a evita ca elevii să dea examene în perioade caniculare, după cum a explicat Ligia Deca.

 

13. O zi între examenele de Evaluarea Națională

Elevii absolvenți de gimnaziu vor avea câte o zi între probele de Evaluarea Națională. Pe 23 iunie 2025 ei vor susține proba scrisă la Limba și literatura română, pe 25 iunie 2025, proba la Matematică, iar pe 27 iunie 2025, pe cea la Limba și literatura maternă.

 

14. Consultarea lucrărilor înainte de contestații, la Bacalaureat și Evaluarea Națională

Atât în cazul absolvenților de gimnaziu, cât și de liceu, elevii și părinții își vor putea consulta lucrările înainte de a depune contestațiile.

Citește și:

9 diferențe dintre laude și încurajări. Ce îi spunem copilului pentru a-i crește încrederea în sine

Psihologul Gáspár György: Comportamentul urât al copilului se schimbă doar după ce ne schimbăm noi

Psihoterapeut: „Părinții au responsabilitatea de a fi receptorii tuturor nemulțumirilor”. 8 sfaturi pentru părinții bobocilor de liceu

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Max Fischer, Pexels

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,246FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole