În ciuda faptului că părinții își iubesc copiii, marea lor majoritate nu reușesc să le transmită asta și copiilor lor.
Cu alte cuvinte, faptul că tu îți iubești copilul, că îl susții și că îi dorești binele nu înseamnă în mod obligatoriu că și copilul tău știe și simte asta.
De multe ori, felul în care părinții își exprimă afecțiunea pentru copiii lor nu îi ajută pe cei mici. Asta deoarece ei au anumite nevoi emoționale de care nu toți părinții știu și țin cont. Iar dacă țin cont, nu o fac cu consecvență.
Totuși, pentru a se dezvolta armonios, copiii au nevoie să se simtă liniștiți, în siguranță, văzuți și auziți, validați și apreciați, iubiți și acceptați necondiționat, au nevoie să se simtă importanți pentru părinții lor și că dorințele lor contează.
În procesele de Coaching, persoanele ajung deseori să conștientizeze lipsurile emoționale din copilărie. Practic, foarte mulți dintre adulții de astăzi nu au primit de la părinții lor ce aveau nevoie pe plan emoțional. Nu au auzit lucruri importante pe care ar fi avut nevoie să le audă. Partea bună este că nu e nimic pierdut – aceste goluri la nivel emoțional pot fi umplute și acum, la maturitate, iar rănile emoționale pot fi vindecate. Persoanele cu care lucrez parcurg acest proces de vindecare emoțională și de acoperire a golurilor emoționale.
Însă, ce îmi doresc pentru copiii noștri este să nu aibă nevoie să lucreze cu ei înșiși la maturitate pentru a închide niște goluri pe care noi le creăm astăzi. Îmi doresc ca fiul meu să nu aibă nevoie de terapie pentru a-și vindeca rănile emoționale pe care eu i le pricinuiesc astăzi, neștiind cum să-i vorbesc astfel încât el să mă audă. Îmi doresc să le oferim copiilor noștri din start ce au nevoie pentru o dezvoltare emoțională echilibrată și armonioasă. Putem face acest lucru.
Apropo, am lansat de curând Advent Calendarul Parenting 2.0 care include fraze importante pe care să i le spui copilului pentru a se dezvolta echilibrat. 17 dintre cele 25 de activități propuse pentru perioada 1-25 decembrie sunt cuvinte pe care copilul are nevoie să le audă.
Te invit să descarci gratuit Calendarul apăsând pe acest buton:
ADVENT CALENDAR 2022 PENTRU PĂRINȚII CU COPII FERICIȚI
În continuare, iată 5 fraze pe care copilul tău are nevoie să le audă pentru a deveni un adult încrezător și echilibrat emoțional:
1. “Ești în siguranță. Te voi proteja de fiecare dată când este nevoie. Cât timp sunt cu tine și cât timp ești alături de cei dragi, nimic rău nu ți se poate întâmpla.”
Nevoia de siguranță este o nevoie de bază a oricărui copil, fiind legată de nevoia de supraviețuire. Până când copilul nu se simte în siguranță, el își va direcționa o mare parte din eforturile sale în această direcție.
Așa se explică de ce un copil nu e curios să citească o carte nouă, în schimb este foarte preocupat să caute atenția și compania mamei. Din perspectiva copilului mic, de conectarea la mamă depinde supraviețuirea lui.
De aceea este nevoie să-i transmitem copilului mesaje clare care să-l ajute să se simtă în siguranță. În felul acesta, cel mic se va relaxa și se va simți liniștit. Și abia când copilul se simte relaxat, liniștit și în siguranță, poate învăța mai ușor, poate fi mai cooperant și poate fi interesat să-și dezvolte talentele și abilitățile.
2 .“Te iubesc așa cum ești, pentru simplul fapt că ești. Nu trebuie să fii altfel sau să faci ceva diferit pentru ca eu să te iubesc. Ai iubirea mea necondiționată și nu trebuie să muncești ca s-o câștigi.”
Unele persoane confundă iubirea necondiționată cu iubirea în general.
E normal și firesc ca o mamă să-și iubească propriul copil. Și, de cele mai multe ori, așa se și întâmplă.
Însă, de cele mai multe ori, această iubire este condiționată de lucruri precum:
- Comportamentul copilului: când simți că nu îl poți iubi atunci când face crize de plâns, sau când pare să tragă de timp și întârzie, sau când nu se poate dezlipi de ecrane
- Rezultatele copilului: când simți că nu îl poți iubi la fel dacă vine cu un “insuficient” sau cu un 2 la Matematică sau dacă a avut cel mai prost rezultat la un concurs
- Emoțiile pe care le simte copilul: când simți că nu-l poți iubi dacă este neîncrezător, lipsit de curaj, dacă plânge ușor și des, dacă simte frică deseori, dacă nu are autonomie emoțională, dacă are mereu nevoie de validări etc.
- Starea emoțională a mamei: când simți că nu-l poți iubi la fel atunci când te simți obosită, irascibilă și nervoasă ca atunci când ești relaxată și plină de energie
Iubirea condiționată presupune să fie îndeplinite anumite condiții pentru ca părintele să simtă că își poate iubi cu adevărat copilul. Atunci când acele condiții nu sunt bifate, nu simte că îl poate iubi la fel de mult.
Totuși, copilul care este condiționat pentru a primi iubirea mamei și a tatălui învață că nu merită să fie iubit, că nu merită să se bucure de viață decât atunci când îndeplinește anumite condiții. Și învață să se condiționeze pe sine însuși, să fie nemulțumit de sine, și să intre în relații (cu prieteni, partener de cuplu, angajator, colegi de serviciu etc.) cu persoane care îl vor condiționa.
Din acest motiv, este important să învățăm să ne iubim copiii necondiționat și să le transmitem și lor acest lucru. Copiii au nevoie să știe că sunt iubiți necondiționat și că nu trebuie să muncească pentru a primi iubirea părinților lor. Asta le aduce multă relaxare și liniște interioară.
3. “Nu ești niciodată singur. Suntem împreună. Sunt alături de tine oricând ai nevoie.”
Frica de abandon și frica de singurătate sunt printre cele mai mari frici ale oamenilor și mai ales ale copiilor. Spunându-i copilului tău explicit ideea de mai sus, îl ajuți să nu îi fie frică de singurătate și abandon sau cel puțin să-și reducă această frică. El va ști că nu este singur în momentele grele și că se poate baza pe prezența și pe susținerea ta.
4. “Ești important/ă pentru mine. Dorințele și emoțiile tale sunt importante pentru mine.”
Dacă ai ști câte persoane adulte simt în sinea lor că sunt neimportante și că nu contează, te-ai cutremura. Unii își manifestă sentimentul de “nu contez” printr-un rol de victimă, de persoană neputincioasă, neîncrezătoare, timidă, obedientă, în timp ce alții îl manifestă la polul opus, prin bravadă, prin încercarea de a epata, de a umili pe alții, de a se simți superiori altora.
Aceste două tipuri de manifestări sunt fațetele aceleiași monede: credința că “nu contez” și încercarea, diferită la fiecare, de a se descurca în viață.
Dacă ne uităm în trecutul acestor oameni, vom descoperi că părinții sau figurile parentale nu au reușit să le transmită că sunt importanți. Sau, mai rău, le-au transmis că nu contează și că nu sunt importanți.
De fiecare dată când părintele desconsideră copilul, când desconsideră ideile, trăirile și dorințele lui, când îi spune să-și reprime emoțiile, când îl amână, când îl minte, când nu se ocupă de el atunci când are nevoie, – copilul învață că nu este important pentru părinte și că, de fapt, nu contează ca persoană în această lume.
Astfel, ajută mult la formarea stimei de sine a copilului să-i spunem ori de câte ori avem ocazia că este important pentru noi.
Desigur, e important ca și faptele noastre să reflecte acest angajament. Asta înseamnă:
- Să respectăm emoțiile copilului, chiar dacă nu ne plac sau nu ne convin
- Să-i onorăm dorințele, chiar dacă nu i le putem satisface sau par complet irealizabile
- Să-l respectăm ca persoană
- Să-i respectăm limitele personale (să-i batem în ușă înainte de a intra, să-i oferim ocazia să facă alegeri pentru el, să nu îl forțăm să ne îmbrățișeze pe noi sau pe o rudă, dacă nu dorește să facă asta etc.)
- Să ținem cont de părerea lui, de preferințele lui, de alegerile lui, de fiecare dată când este posibil
5. “Apreciez la tine în mod special aceste lucruri: …”
Copiii au nevoie să primească din partea părinților lor aprecieri și validări. Ei au nevoie să știe cum sunt văzuți de către părinți deoarece astfel ei învață despre ei. Ei află cum sunt prin oglinda părinților.
Din păcate, de prea multe ori părinții sunt concentrați pe defectele copilului, pe ce merge prost și trebuie corectat decât pe calitățile lui și pe ce merge bine. Rezultatul este că și copilul își duce atenția spre defectele lui și își pierde încrederea în sine.
Nu spun că nu e nevoie să ajutăm copilul să-și îmbunătățească abilitățile și comportamentele. Ce vreau să spun este că putem face asta într-un mod constructiv, fără critici și fără etichete negative.
Copilul va fi mai motivat să facă schimbări atunci când se simte apreciat, validat, încurajat și susținut. De aceea, ori de câte ori ai ocazia, spune-i copilului ce apreciezi la el. De asemenea, îi poți spune și ce apreciezi în abordarea lui, în acțiunile lui sau în alegerile pe care le face.
Iată câteva exemple:
- “Am văzut că ți-ai spălat singur/ă farfuria. Apreciez acest lucru.”
- “Știu cât de mult îți place prăjitura asta și am văzut că i-ai lăsat ultima bucată fratelui tău. Să știi că am observat și apreciez gestul tău.”
- “Chiar dacă ai fi preferat să te joci, am văzut că te-ai apucat direct de teme și ai lucrat la ele până le-ai terminat. Apreciez efortul și perseverența ta.”
În Calendarul de Crăciun pentru părinții cu copii fericiți, despre care ți-am vorbit mai sus, sunt cuprinse în total 17 asemenea fraze pe care copilul tău are nevoie să le audă. Despre o parte dintre ele tocmai ai citit. Pe restul te las să le descoperi în calendar. Și nu doar să descoperi frazele, ci să descoperi și cum se transformă copilul tău și relația ta cu el atunci când îi spui aceste lucruri.
Ia-ți Calendarul (e gratuit) și pregătește-te de schimbări în luna care urmează:
ADVENT CALENDAR 2022 PENTRU PĂRINȚII CU COPII FERICIȚI
Și, dacă îți place Calendarul de Crăciun, te încurajez să transmiți linkul și altor părinți pe care dorești să-i ajuți să-și îmbunătățească relația cu copilul/copiii. Nu te costă nimic decât câteva secunde, însă poate avea un impact pozitiv uriaș.
Sursa foto: Pavel Danilyuk, Pexels