6 sugestii care te ajută să eviți traumele copilului

Am scris articolul de mai jos pe vechiul site, atunci când fiul meu Emanuel a împlinit 6 ani.

Îl reiau acum și pe actualul site:

Ca în fiecare an de când am devenit mamă, ziua lui Emanuel este pentru mine un bun prilej de a trage linie, de a-mi evalua realizările și nerealizările din rolul de mamă și de a vedea ce pot face în mod concret pentru a fi cea mai bună mama pentru copilul meu.

Anul acesta, făcând acest exercițiu, gândul meu s-a dus automat către ce pot face ca mama pentru a mă asigura că Emanuel va deveni un adult echilibrat emoțional. În mod sigur, sunt conectată în permanență la Maratonul Emoțiilor, programul online de 4 săptămâni în care părinții își conștientizează convingerile, emoțiile, reacțiile, tiparele de comportament, traumele din trecut și fac pași concreți pentru a-și redobândi echilibrul emoțional, astfel încât să-i crească și pe copii echilibrați din toate punctele de vedere.

Știind cât de ușor apar rănile emoționale și traumele în copilărie și cât de puține sunt persoanele care au avut o copilărie fericită, am observat că foarte multe mame consideră că, indiferent ce ar face și cât de mult s-ar strădui, copilul oricum va rămâne stresat sau va dobândi o anumită traumă din copilărie.

Inclusiv eu, la un moment dat, aveam convingerea asta. Acum nu o mai am, deoarece cred că putem face lucruri concrete pentru a ne ajuta copiii să fie echilibrați emoțional.

Citește și:

Află ce gândește, dar nu-ți spune. Cum să interpretezi corect desenul copilului

Cel mai simplu mod prin care îi poți asigura copilului tău echilibrul emoțional

Iată 6 lucruri pe care poți să le faci pentru a evita traumele emoționale ale copilului:

1. Iubește-l necondiționat și acceptă-l necondiționat

Un copil care se simte iubit și acceptat necondiționat simte și siguranța de care are nevoie pentru a păși cu curaj în viață. El simte că, indiferent ce s-ar întâmpla și orice ar face, el poate reveni la mama lui și la tatăl lui pentru a fi înțeles, acceptat și iubit așa cum este. Astfel, el se simte sigur pe sine și are încredere în sine și în oameni. Oricâte greutăți ar întâmpina copilul, el știe că se poate baza pe tine și că va găsi la ține siguranța de care are nevoie.

Ideal ar fi ca iubirea și acceptarea necondiționată a copilului să existe din prima lui zi de viață. Însă, dacă până acum nu ai avut această abordare, niciodată nu e prea târziu să începi să o manifești și să-i oferi copilului tău siguranța de care are nevoie. Având această siguranță, riscul ca cel mic să rămână cu un stres, cu o rană emoțională sau cu o traumă este redus la minim.

 

2. Ascultă-ți copilul de fiecare dată când vrea să spună ceva

Uneori, părinții consideră că știu mai bine decât copiii lor cum stau lucrurile. Și, din această cauză, nu îi lasă pe copii să termine ce au de spus sau chiar nu îi ascultă deloc. Nu le ascultă explicațiile, scuzele, justificările, temerile, îngrijorările, frustrările, supărările. Și nu își dau seama că, atunci când nu își ascultă copiii, de fapt, copiii se simt ignorați, se simt respinși, se simt neacceptați.

În acest context, copilul nu simte acea iubire necondiționată și acceptare necondiționată, necesare pentru a se simți în siguranță cu părinții lui. Copilul care crește în aceste condiții riscă să nu aibă încredere în sine și curaj.

Citește și:

Psihologul Diana Stănculeanu prezintă simptomele tulburărilor emoționale la copii și adolescenți

Părintele ca reflector de lumină al copilului. Cum să-l schimbi fără să-i arăți greșelile

3. Fii atent/ă la schimbările bruște pe care le manifestă copilul

Atunci când un copil suferă o lovitură emoțională, apar anumite manifestări exterioare, cu tot efortul lui de a le reprima. Așa că nu ignora schimbările pe care le observi la copil: de comportament, de poftă de mâncare, de somn, de moduri de petrecere a timpului, de comunicare, în ceea ce privește sănătatea etc.

Stresul și presiunea emoțională au efecte directe asupra organismului, putând ajunge până la reacții somatice, îmbolnăviri. Așadar, poți descoperi eventuale traume pornind de la semnalele pe care le transmite corpul copilului. Odată descoperită o traumă, îl poți ajuta tu sau un specialist să o depășească, astfel încât să nu îl afecteze mult timp de acum încolo.

 

4. Ai grijă să nu se simtă abandonat

Foarte mulți adulți au o teamă profundă de singurătate și se resping pe sine din cauză că, în copilărie, au suferit o traumă de abandon. Deoarece un copil se bazează în totalitate pe părinții lui, pentru el este de neconceput să fie părăsit de ei. Cu toate acestea, mulți părinți își amenință copiii cu abandonul, spunându-le că pleacă și îi lasă acolo singuri dacă nu fac anumite lucruri, amenințându-i că îi duc la persoane sau în locuri care nu le plac copiilor (inclusiv la casa de copii) și îi lasă acolo etc. Cu fiecare asemenea amenințare, copilul își pierde încrederea în părinte, în lume și se instalează o frică de abandon.

Așadar, indiferent de comportamentul copilului, nu îl amenința niciodată că îl părăsești sau că îl dai afară sau îl duci undeva și îl lași acolo. Găsește alte modalități și tehnici de educație blânde și prietenoase, care să vă sudeze relația, nu să o distrugă.

Citește și:

3 greșeli de comunicare care îndepărtează copilul de părinți

Limbajul respingerii sau limbajul acceptării? 6 exemple cum poți reacționa când copilul refuză să facă ce îi ceri

5. Joacă-te cu el

Jocul este o modalitate extraordinară nu doar de conectare cu copilul, ci și de procesare a situațiilor dificile cu care se confruntă copilul. În timpul jocului, copilul poate retrăi situațiile stresante și are ocazia să găsească soluții la problemele cu care se confruntă, într-un mediu sigur, pentru ca, apoi, să aplice aceste soluții în viața reală.

Atunci când copilul se confruntă cu situații dificile care riscă să-l traumatizeze, joaca ajută foarte mult la echilibrarea emoțională.

 

6. Comunicați deschis în permanență

De foarte multe ori, simplul fapt de a vorbi despre problema care te frământă este un act terapeutic în sine. Copilul care ascunde lucruri, care ține în el diferite experiențe traumatizante și nu vorbește cu nimeni despre ele devine stresat, abătut și chiar se poate îmbolnăvi.

Din acest motiv, este important să menții o comunicare constantă cu copilul. Vorbind despre greutățile prin care trece și simțindu-se înțeles și acceptat de către tine, copilul va depăși cu mult mai ușor orice dificultate.

Apropo, îmbunătățirea comunicării dintre copil și părinte este tema Calendarului de Crăciun  2024 Parenting 2.0, pe care te invit să-l descarci gratuit de aici:

ADVENT CALENDAR 2024 PENTRU PĂRINȚII CU COPII FERICIȚI
(pdf printabil)

 

Cred că orice dificultate emoțională pe care o simte copilul, orice traumă pe care o poate avea la un moment dat poate fi atenuată, dacă nu chiar depășită complet, atunci când între copil și părinte există o relație profundă, autentică de iubire și acceptare necondiționate. Să știi că cineva este alături de tine necondiționat, indiferent ce ai face, să știi că are încredere în tine și că ești o persoană valoroasă prin simplul fapt că ești – aceste lucruri sunt vindecătoare în cazurile de suferință sufletească.

Desigur, în situații dificile, în cazul unor traume care depășesc abilitățile tale de părinte, este foarte important să mergi cu copilul la un specialist, psiholog sau psihoterapeut, pentru a interveni cu tehnici și instrumente specifice, astfel încât să depășească trauma și să se vindece.

Totuși, aceste situații sunt mai rare. Marea majoritate a traumelor din copilărie apar în contextul relațiilor copiilor cu părinții lor. Și poți alege ca, pe măsură ce faci lucrurile prezentate în acest articol, să-i asiguri copilului tău echilibrul emoțional de care are nevoie și care va sta la baza personalității puternice a viitorului adult!

Ți-ar plăcea să îți ajuți într-un mod eficient și empatic copilul/copiii să-și calmeze emoțiile dificile? Te invit să descarci un scurt ghid pdf de o pagină abonându-te la newsletterul nostru:

GHID DE CALMARE A EMOȚIILOR COPIILOR

 

Sursa foto: Cottonbro Studio, Pexels.com

 

Dacă ți-a plăcut articolul și dorești să te alături misiunii noastre de a promova creșterea sănătoasă a copiilor, astfel încât să nu transmitem mai departe copiilor noștri rănile emoționale cu care a crescut generația noastră, ne poți susține aici. Cu ajutorul tău, misiunea Parenting 2.0 merge mai departe și tot mai mulți copii au șansa să primească o educație echilibrată, cu limite cu blândețe:

SUSȚINE PARENTINGUL CONȘTIENT

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,832FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole