Cum să-i vorbești copilului pentru a NU-l ajuta să gândească. 8 greșeli de parenting pe care le-am moștenit

Abilitatea de a gândi se formează încă din copilărie și are la bază modul în care părinții aleg să comunice cu copiii lor.

Chiar dacă în ultimii ani se vorbește foarte mult în spațiul public despre inteligența emoțională și despre importanța ei în educația copiilor, în continuare, sunt foarte mulți părinți care aplică vechile principii de educație, cele pe care le-au moștenit de la propriii lor părinți, în ciuda faptului că s-au convins din experiența lor că nu au fost cele mai bune.

Autorii cărții Inteligența emoțională în educația copiilor, Maurice J. Elias, Steven E. Tobias și Brian S. Friedlander, au evidențiat 8 „antiprincipii” de educație care reprezintă înțelepciunea convențională care ne-a fost transmisă de generațiile anterioare și care nu se mai potrivesc în educația copiilor de astăzi.

Citește și:

Educația lui David Popovici. 5 principii de parenting necondiționat pe care le respectă părinții lui

Autoreglarea copiilor este un mit. Cum ajunge un copil să-și autoregleze emoțiile și comportamentele

Iată cele 8 „antiprincipii” care îi determina pe copii să nu gândească:

1. Spune-i tot timpul exact ce gândești

2. Evaluează-i ideile sau afirmațiile imediat ce le rostește. Etichetează-le drept „bune” sau „proaste”.

3. Cu fiecare ocazie, împărtășește-i din înțelepciunea propriei copilării. („Pe când eram de vârsta ta…”)

4. Elimină orice șansă de dezamăgire, împiedicându-l pe copil să urmeze o cale despre care crezi că nu e bună. („Nu se poate întâmplă așa ceva.” „Un om cu minte nici nu s-ar gândi la asemenea lucruri.”)

5. Fii întotdeauna foarte serioasă. Temele pentru acasă, treburile casnice, îngrijirea fraților, activitățile extrașcolare și sportul sunt responsabilități care trebuie tratate cu seriozitate, stoicism și demnitate.

6. Vorbește puțin. Nu e nevoie să te repeți. Explicațiile trebuie oferite o singură dată. Copiii trebuie să asculte cu atenție prima oară și, apoi, ei știu oricum ce vor să spună adulții.

7. „Fă așa cum îți spun, nu așa cum fac…”

8. Creează-ți o imagine perfectă. Nu îi arată niciodată copilului tău că nu înțelegi sau că ai greșit.

Citește și:

6 lucruri pe care le fac părinții cu copii independenți

Copilul are emoții și nu poate vorbi în public? 12 sfaturi pentru a-l ajuta să rezolve problema

În opinia celor 3 specialiști menționați, folosirea sistematică a acestor principii poate provoca probleme ridicând blocaje în procesele de gândire ale copiilor. Asta se întâmplă deoarece părinții care aplică aceste principii nu le oferă copiilor informațiile de care au nevoie sau elimină din start orice posibilitate. Unele transmit nesiguranță, în timp ce altele îi tratează pe copii că pe niște adulți, ceea ce nu sunt.

Ce e de făcut în schimb?

Iată ce spun autorii cărții „Inteligența emoțională în educația copiilor”:

„Secretul constă în a predica mai puțin și a asculta mai mult; în a spune mai puțin și a arăta mai mult; în a înlocui autoritatea de părinte cu persuasiunea internă; în a forma caracterul copilului pornind dinspre interior, nu în a-l impune.”

Potrivit specialiștilor, aceste lucruri sunt posibile doar dacă între părinți și copii există o relație și ambii sunt inteligenți din punct de vedere emoțional.

Iată de ce este atât de important să ne preocupăm în mod constant de educația emoțională a copilului și a noastră înșine învățând să ne înțelegem emoțiile, să le acceptăm, să le integrăm și să le exprimăm într-un mod constructiv.

Citește și:

Coaching emoțional în parenting. Psihologul Gáspár György prezintă o soluție eficientă din 5 pași

Cum să te cerți cu partenerul în prezența copilului. 9 sugestii pentru părinții stresați

Ce înseamnă educație emoțională sănătoasă? 9 abilități emoționale de care au nevoie copiii

Dacă vrei să afli mai multe despre cum să educi un copil inteligent emoțional, cartea „Inteligența emoțională în educația copiilor”, scrisă de autorii Maurice J. Elias, Steven E. Tobias și Brian S. Friedlander și având prefața semnată de Daniel Goleman, poate fi cumpărată de aici:

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

 

Sursa foto: Freepik.com

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,745FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole