Psiholog: Să ne iubim pe noi înșine nu înseamnă egoism

Totul a început când cineva ne-a spus că iubirea de sine este egoistă. Chiar dacă poate am argumentat împotriva acestui gând sau nu, el oricum şi-a găsit calea către subconştientul nostru.

Probabil sunt multe momente în care ne-am simțit vinovați în legătură cu faptul că ne iubim pe noi înșine, ca mai apoi să creștem într-o rușine toxică. Am încetat să ne mai vedem ca pe un prieten, nu am putut să ne iertăm greșelile. Ne-am învinovățit și ne-am criticat, poate că am petrecut ore în șir judecându-ne şi analizându-ne toate greșelile. Ne-am pierdut empatia pentru noi înșine și, undeva pe parcursul drumului, chiar am depășit limita, și așa au apărut pedepsele pe care ni le aplicăm singuri.

„Poate că nu este vorba despre tine. Poate fi vorba despre o altă persoană pe care o știi și care trece prin asta. Iar tu nu ştii cum să ajuți. Putem ajuta la pansarea rănilor a doi oameni diferiți, dar nu le putem arăta cum să facă asta de unii singuri. Din cauza acestei vine pe care o purtăm în mințile noastre – mitul că iubirea de sine este iubire egoistă”, explică psihologul Angela Nuțu, vicepreședintele Asociației Române de Hipnoză, într-un comunicat de presă.

Citește și:

Ne lăudăm sau nu copiii? 8 reguli pentru o laudă constructivă

Cum ne vindecăm “copilul interior”. Sfaturi de la psiholog

Cum să ne iubim din nou pe noi înșine?

Psihologul Angela Nuțu afirmă că nu trebuie să fim narcisiști ca să învățăm să ne iubim pe noi înșine. Avem nevoie doar să trecem peste rușinea primordială, cea care a fost impusă direct sau indirect de cutumele societății.

Și este un lucru foarte ușor de făcut dacă urmăm acești 3 pași:

1. „În primul rând, dă-ţi seama că, fiind fiinţe umane, avem atât puncte slabe cât şi puncte forte. Ești Om, deci vei face întotdeauna greşeli. Ca toţi ceilalţi, vor fi întotdeauna lucruri în viaţa ta de care să nu fii mândru. La un moment dat în vieţile noastre, cu toţii ezităm şi eşuăm. Să accepţi acest adevăr universal este primul tău pas. Ai putea practica mindfulness pentru a construi această atitudine de acceptare”, explică psihologul.

2. Perfecționismul. “În al doilea rând, trebuie să știi că este un exercițiu fără sens să încercăm să ne construim pe noi înșine ca persoane perfecte. Perfecționismul nu reușește niciodată, nu ne iese pentru că nu se termină niciodată. Însă nici nu ne permite să ne bucurăm de niciuna dintre realizările noastre. Ştiai că perfecționismul poate duce, de fapt, la procrastinare? Așadar renunță la perfecționism. Spune-ți “Oprește-te” și treci la următorul lucru important”, este de părere psihologul Angela Nuțu.

Citește și:

Oana Moraru: Pare misticism să transformi relația copilului cu lumea doar lucrând cu tine. Dar funcționează de fiecare dată

Psihologul Gáspár György: Cum este părintele de care copilul are nevoie pentru a reuși în viață

3. „În cel de-al treilea rând, deschide-ți inima şi permite-ți să fii binevoitor cu propriul tău sine. Tratează-te cu compasiune. Autocompasiunea înseamnă să fii binevoitor cu tine însuți în fața situațiilor dificile și a eșecurilor personale. Autocompasiunea înseamnă, în fapt, să-ți pese și să îi înțelegi pe ceilalți, să nu te judeci sau să te pedepsești și nici să ascunzi, dar nici să fii deprimat în fața emoțiilor dificile. Oamenii cu auto-compasiune au parte de mai multă fericire, optimism și satisfacție în viețile lor. De asemenea, ies pe primul loc în ceea ce privește inteligența, înțelepciunea și curajul în fața sorții. Așadar, în loc să fii unul dintre cei care se critică pe ei înşişi, fii unul dintre cei care sunt binevoitori cu ei înşişi. Cu cât te iubeşti mai mult, cu atât mai bune devin încrederea, capacităţile romantice şi şansele de supravieţuire. Oamenii care se iubesc pe ei înşişi îşi creează obiceiuri bune și activități sănătoase. Fac mișcare fizică în fiecare zi, dorm bine şi au conexiuni sociale minunate”, explică Angela Nuțu.

Ce să ne spunem atunci când nu ne mai iubim pe noi înșine

Psihologul este de părere că sunt foarte multe persoane care afirmă că dacă ele nu se iubesc, atunci cine să o facă? În schimb, sunt câteva lucruri pe care am putea să ni le spunem nouă înșine pentru a crea o scurtătură printre pașii de mai sus, pentru iubirea de sine:

  • Sunt doar om. Oamenii fac greșeli. Este ok.
  • Deja am încercat să-i ofer o formă rezonabilă. Nu ar trebui acum să încerc s-o fac perfectă.
  • Țin la mine. Asta nu înseamnă că sunt egoist pentru că țin și la ceilalți.
  • Este corect să mă iubesc pe mine însumi pentru că mă ajută să empatizez și să creez o legătură mai puternică cu partenerul meu.
  • Pot sta cu sinele meu emoțional în iubire şi în grijă, așa cum aș face-o cu cel mai bun prieten.

Angela Nuțu este psihoterapeut și trainer, vicepreședinte al Asociaţiei Române de Hipnoză. Are experiență de peste 10 ani în domeniul comunicării și al instruirii adulților și de peste 15 ani în domeniul antreprenoriatului și al afacerilor. Membru Fondator al Asociației Române de Coaching,

Citește și:

Oana Moraru: „Nu vrem să fim iubiți pentru că suntem fetițe și băieței cuminți”

Psihologul Gáspár György: Adultul nu trebuie să „repare” copilul, ci să se „vindece” pe sine

Despre iertare. Calea către liniștea sufletească și către puterea de a te conecta cu copilul

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Artem Beliaikin, Unsplash

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Parenting 2.0
    Parenting 2.0
    Parenting 2.0 este o comunitate dedicată părinților conștienți, responsabili și dornici să-și educe copiii cu iubire necondiționată, cu blândețe și cu limite sănătoase, astfel încât să devină adulți echilibrați emoțional, încrezători și puternici, capabili să se adapteze și să aibă succes în lumea de mâine. Site-ul a fost înființat în 2014, funcționând inițial sub brandul Centrul de Parenting.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,745FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole