Psihologul Gáspár György: Cum este părintele de care copilul are nevoie pentru a reuși în viață

Cu toții ne dorim să creștem copii echilibrați emoțional, încrezători și de succes. Însă, ce putem face pentru a ne asigura că îi susținem să devină așa?

Psihoterapeutul relațional Gáspár György propune un răspuns la întrebarea formulată astfel:

Care este cel mai important lucru pe care un părinte îl poate face pentru a-și ajuta copiii să se simtă în siguranță, să reușească în viață și să-și găsească locul în această lume?

„Probabil că sunt mai multe posibile răspunsuri care ne vin în minte. Pentru unii dintre noi, răspunsul ar putea să fie iubirea, empatia, ascultarea, educația, susținerea, ghidajul etc.”, își începe răspunsul, într-o postare pe contul său de Facebook, autorul și psihologul Gáspár György, președinte al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie, președintele Academiei Imago România.

Desigur că, ele toate contează, însă, pentru Gáspár György, răspunsul este „prezența conștientă a părintelui sau îngrijitorului”.

 

13 moduri prin care se manifestă părintele conștient, acel părinte de care are nevoie copilul pentru a reuși în viață

 

1. Prezența conștientă înseamnă să fim alături de copil

A fi alături de copil într-o prezență conștientă presupune să manifestăm prezență fizică, mentală, emoțională, spirituală și relațională.

 

2. Părintele conștient oferă predictibilitate

În acest fel, „ajută sistemul nervos al copilului să se simtă în siguranță, fără să-și activeze mecanismele de apărare”, explică psihoterapeutul.

Citește și: 

Gáspár György: În lipsa unui parentaj conștient, copilul primește moștenirea psihologică a traumelor părintelui

Traumele din copilăria Prințului Harry

3. Părintele conștient îi transmite copilului că este protejat și înțeles

„Părintele conștient îi transmite copilului, prin interacțiunea cu acesta, că este protejat, văzut, auzit, înțeles și alinat”, spune Gáspár György.

 

4. Părintele conștient îi structurează copilului percepția asupra vieții

Potrivit specialistului, „părintele conștient îi structurează copilului percepția asupra vieții, îi transmite ce înseamnă respectul de sine și că trăiește într-o lume interconectată.”

 

5. Părintele conștient îl ajută pe copil să simtă legătura puternică dintre ei

Acest părinte îl ajută pe copil să simtă în adâncul sufletului lui că între ei există „o legătură indestructibilă”.

 

6. Părintele conștient îi permite copilului să simtă și emoții dificile

„Părintele conștient îl lasă pe copil să realizeze că viața poate fi și dureroasă. Făcându-l pe acesta să simtă și să înțeleagă că suferința nu trebuie dusă singur”, spune psihoterapeutul relațional.

 

7. Părintele conștient știe că nu există copil perfect

„Drept urmare, percepe greșeala ca fiind firească (atât din partea adultului, cât și a copilului)”, precizează expertul.

 

8. Părintele conștient nu evită conflictele, ci repară relația

În opinia specialistului, „părintele conștient consideră că repararea daunelor relaționale este mai importantă decât absența lor.”

Citește și:

Cum ne exprimăm iubirea față de copil, în funcție de vârstă. 6 sugestii de la psihologul Gáspár György

Parenting tradițional vs. parenting conștient. 10 diferențe de la psihologul Gáspár György

9. Părintele conștient știe că toți părinții o dau, uneori, în bară

De aceea, spune psihologul relațional, „părintele conștient nu-i judecă pe alți îngrijitori. Își folosește energia pentru a înlocui critica cu înțelegerea și respingerea cu compasiunea.”

 

10. Părintele conștient nu rușinează copilul pentru că are nevoie de adult pentru a se liniști

Potrivit acestuia, „părintele conștient știe să pună în valoare co-reglarea (liniștirea emoțiilor prin intermediul relației), fără să-l rușineze pe copil pentru că nu-i este suficientă auto-reglarea (liniștirea de unul singur).”

 

11. Părintele conștient știe că răspunsul copilului la pericol este căutarea conectării

„Părintele conștient știe că odată ce sistemul nervos al copilului percepe un pericol, răspunsul este căutarea conectării. Dacă nu există spațiu pentru conectare, copilul va recurge la a-și pune corpul în mișcare sau la imobilizare”, explică Gáspár György.

 

12. Părintele conștient știe că, pentru a reuși, copilul are nevoie să-și cultive forța vieții

Acest lucru înseamnă, potrivit psihoterapeutului, că pentru a reuși, copilul trebuie „să aibă grijă de corpul său, să-și cultive relațiile cu semenii și să manifeste o bună conexiune cu sine.”

 

13. Părintele conștient știe că pentru a-și înțelege cu adevărat copilul, condiția este să se înțeleagă pe sine

Citește și:

Psihologul Gáspár György: Comportamentul urât al copilului se schimbă doar după ce ne schimbăm noi

Psihologul Diana Stănculeanu prezintă simptomele tulburărilor emoționale la copii și adolescenți

Psihologul Gáspár György a discutat despre parentajul conștient și despre părinții de care copiii au nevoie cu Andreea Brașovean, în cel mai recent episod din podcastul #EpicTalk.

Vizonează acum și înregistrarea podcastului #EpicTalk:

 

 

Dacă dorești să citești mai multe despre perspectiva psihoterapeutului relațional Gáspár György asupra relațiilor părinte-copil, iată două cărți:

 

1. „Copilul invizibil” de Gáspár György

Nu putem jeli ceea ce nu ne permitem să simțim. Cu alte cuvinte, pentru a ne încheia copilăria dureroasă, ne mai rămâne să simțim trăirile înghețate ale copilului abandonat din noi. Și să ne reamintim că toate acele lucruri care nu s-au întâmplat – grija, atenția, prețuirea și protecția – pot fi, pentru sufletul copilului, la fel de dureroase precum cele care s-au întâmplat – abuzul, respingerea, indiferența și violența.

„Cartea îmbină perspicacitatea clinică și inteligența analitică, fiind o neprețuită sursă de informații pentru cei care lucrează în domeniul sănătății mintale, dar mai ales pentru părinți. O recomand cu căldură”, spune Dr. Frank M. Dattilio, profesor asociat în Departamentul de Psihiatrie al Școlii de Medicină de la Harvard, specialist în terapie cognitiv-comportamentală.

 

2. „Dincolo de parenting și teorii” – Mirela Retegan, în dialog cu Gáspár György

Nu suntem la fel. Dincolo de teorii și de recomandări generale se află părinți și copii cu probleme reale, fiecare cu propriile sale emoții, speranțe și frici.

De aceea, în dialogurile dintre Mirela Retegan și Gáspár György incluse în această carte nu vei găsi discutii generale despre părinți perfecți și scenarii ipotetice, ci răspunsuri la întrebări reale trimise de părinți imperfecți care, în ciuda tuturor obstacolelor, își doresc să le ofere aripi copiilor lor și să învețe să zboare alături de ei.

 

 

Sursa foto: Captură video YouTube Pagina de Psihologie

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

 
 
 
 

Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,173FaniÎmi place
258CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole