Cele mai frecvente 5 greșeli ale părinților care întârzie ora de culcare a copiilor

Somnul copiilor este esențial pentru sănătatea lor fizică și pentru echilibrul lor psiho-emoțional.

Dacă un nou-născut doarme aproximativ 16-18 ore pe zi, în reprize, în jurul vârstei de 5 ani copilul are nevoie de circa 11 ore de somn. Nevoia de somn pentru școlarii de până la 13 ani se reduce până la 9-11 ore, ajungând la adolescenți până la 8-9 ore.

Chiar dacă aceste cifre sunt orientative, să nu uităm că fiecare copil este diferit și, în plus, este influențat de evenimentele prin care trece și de schimbările din viața lui.

Cert este că seara timpul zboară foarte repede. Abia termini cu cina, spălatul vaselor, mașina de spălat, alte treburi casnice, printre picături schimbând două vorbe cu partenerul sau cu o prietenă la telefon, că imediat se face ora de culcare. Pe care numeroși copii o percep drept ora de joacă. Chiar dacă s-au trezit devreme, în jurul orei de 20:00-21:00, mulți dintre copii dau dovadă de o energie debordantă.

Poate că ai încercat deja să te joci puțin cu copilul.

Poate ai încercat să-l ameninți că nu îi mai citești sau că îl lași să adoarmă singur dacă nu se liniștește.

Poate chiar ai ajuns să țipi la el…

Totuși, nu aceasta este atmosfera în familie pentru o seară frumoasă la finalul căreia membrii familiei să se bucure de un somn odihnitor. Și nici nu crezi că aceste metode sunt potrivite pentru o educație cu iubire și blândețe.

Ce spui, îți sună cunoscut? În cazul acesta, îți urez bine ai venit în clubul părinților care au nevoie să repare ceea ce nu funcționează bine în programul de seară, astfel încât serile voastre să fie, de acum încolo, relaxante și potrivite pentru a asigura un somn de calitate tuturor.

De cele mai multe ori, pentru a avea seri liniștite, este suficient ca părinții să elimine anumite greșeli pe care le fac, eliminând astfel tensiunile care nu le permit copiilor să se relaxeze și să adoarmă cu ușurință.

 

Am rezumat mai jos cele mai frecvente 5 greșeli ale multor părinți care întârzie culcarea copiilor:

 

1. Părinții nu se preocupă suficient de ritualul de culcare

Ritualul de culcare (rutina de somn) este compus dintr-un set de acțiuni și activități care se repetă seară de seară până când cel mic le asociază cu pregătirea pentru somn. Cel mai probabil, nu este o noutate pentru tine. La fel cum mulți părinți sunt conștienți de faptul că cei mici au nevoie de un ritual de culcare, reușesc să creeze o rutină potrivită, însă nu reușesc să o stabilizeze și să o întrețină în timp.

Te poți întreba de ce anume ai nevoie pentru a reuși? În primul rând, e nevoie să consideri organizarea somnului copilului o prioritate.

În al doilea rând, este important să-ți organizezi programul și activitățile tale de seară în funcție de ora de culcare a copilului/copiilor. Concret, asta înseamnă să te asiguri că vasele sunt spălate, hainele pregătite și nu ai de trimis niciun email urgent până când începe rutina de culcare. Pentru a reuși, poți stabili o anumită oră până la care să te încadrezi cu orice activitate care nu are legătură cu somnul copilului, după care te ocupi doar de ritualul de culcare.

Din punctul meu de vedere, merită să investești acest timp și efort: un ritual de culcare bine organizat și întreținut zilnic va funcționa automat pentru relaxarea copilului și pregătirea lui pentru somn.

 

2. Le permit copiilor să petreacă prea mult timp la ecrane

Nici nu contează prea mult dacă este vorba despre televizor, telefon, tabletă sau laptop, lumina albastră a ecranelor afectează puternic somnul copiilor, mult mai mult decât pe cel al adulților, susțin specialiștii în somnul copiilor. Lumina albastră crește starea de alertă a copilului și influențează secreția de melatonină, hormonul responsabil cu reglarea ciclurilor de somn și trezire.

Din acest motiv, un copil ar trebui să nu aibă acces la niciun fel de ecran cu cel puțin 2 ore, sau, mai bine, 3 ore, înaintea orei de culcare. Crezi că 2 ore este prea mult pentru familia ta? Poți alege să începi prin a opri ecranul cu 15 minute mai devreme decât ora la care îl oprești în prezent. După aceea, când te obișnuiești și tu, și copilul/copiii cu noul program, poți muta ora de închidere cu alte 15 minute mai devreme. Pas cu pas, vei reuși să ajungi la cele 2 ore fără ecrane atât de necesare copilului pentru a adormi ușor și pentru a avea un somn bun. Te asigur că vei vedea imediat diferența în starea copilului înainte de somn, iar acest lucru te va motiva să perseverezi.

 

3. Activități care alungă somnul copilului

Chiar și cu ecranele închise, anumite activități pe care copiii le fac seara au drept efect agitarea, nu calmarea lor. De aceea, cu aproximativ o oră – o oră și jumătate înainte de culcare, e nevoie să fie oprite activitățile care agită sau care suprastimulează copilul, precum săriturile, alergatul sau hârjoneala.

Pe de altă parte, un copil care nu a reușit să-și consume energia și să-și satisfacă nevoia de mișcare pe parcursul zilei va dori să recupereze înainte de culcare. De aceea, ai grijă să-i oferi copilului suficiente ocazii de a face mișcare în timpul zilei. Ideal ar fi ca cel mic să petreacă zilnic timp în aer liber unde poate alerga în voie.

 

4. Discuții care tensionează relația și afectează emoțional copilul

Știu cât de greu ne este nouă, părinților, să ne abținem de la explicații și discuții atunci când copiii noștri manifestă comportamente nepotrivite sau se confruntă cu anumite dificultăți.

Totuși, oricât de mult ți-ai dori să-i explici copilului anumite lucruri și ai timp pentru asta doar seara, e esențial să eviți discuțiile neplăcute înainte de culcare, mai ales dacă ele conțin critici, nemulțumiri sau dacă ceea ce îi spui îi face să se simtă rușinat, neîncrezător, trist sau neputincios.

Seara, resursele tale emoționale și ale copilului sunt epuizate. Din acest motiv, este puțin probabil că veți găsi atunci soluții mulțumitoare la chestiuni dificile. Însă, efectele discuțiilor pot fi devastatoare pentru somnul copilului.

 

5. Amenințările și șantajul emoțional

În ciuda faptului că se străduiesc să-și educe copiii cu blândețe și iubire, mulți părinți ajung să-și amenințe și să-și șantajeze copiii în fiecare seară: „Dacă nu te potolești acum, nu-ți mai citesc!” Sau „Dacă nu te pui în pat chiar acum, te las să adormi singur/ă!”.

Intenția părintelui este bună, și anume de a impune anumite limite, fiindu-le teamă că, în lipsa acestora, pregătirea de culcare va dura prea mult și copilul se va culca prea târziu. Această frică este, desigur, justificată.

În același timp, dacă ai folosit și tu amenințările, ai observat deja că cel mic nu se liniștește imediat, așa cum îi ceri, ci, dimpotrivă, tensiunea se amplifică. De multe ori, se ajunge la ceartă și crize de plâns, care, în mod sigur, nu contribuie la un somn odihnitor nici pentru copil, și nici măcar pentru tine, care, după ce adoarme copilul, poți avea sentimente de vinovăție.

De aceea, îți recomand ca, indiferent ce face copilul seara, să renunți la amenințarea cu privarea de activitățile care îi plac. Iar dacă îți dorești să-i cultivi dragostea de carte, poți să-ți asumi de pe acum că lectura face parte din rutina obligatorie și că îi vei citi în fiecare seară. 

Cum altfel îl poți determina pe copil să se liniștească și să vină alături de tine pentru a-i citi? Te încurajez să aplici metode blânde (folosindu-te de jucăriile copilului sau vorbindu-i despre personajele din cartea pe care urmează să o citiți etc.) și să te asiguri că, până la momentul lecturii, copilul a parcurs deja pașii anteriori din rutina de culcare (baia, spălatul pe dinți, și-a pus pijamalele, și-a pregătit hăinuțele pentru mâine etc.).

 

Vei observa că, pe măsură ce faci aceste schimbări în programul de seară, tensiunile legate de ora de culcare a copilului/copiilor se vor diminua până la dispariție. Astfel, serile vor deveni relaxante pentru toți, ceea ce va ajuta copilul (și pe tine) să aibă un somn de calitate.

 

Sursa foto: Pexels

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,213FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole