Psihologul Andra Tănăsescu: 5 scenarii toxice când a face un copil este o greșeală imensă

Nașterea unui copil ar trebui să fie o binecuvântare. Totuși, există situații când partenerii de cuplu nu înțeleg sau le este teamă de această binecuvântare, folosind-o în scopuri negative.

Potrivit psihologului Andra Tănăsescu, vicepreședinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică (INLPSI), o relație nu devine toxică doar din cauza unui conflict sau a câtorva discuții în contradictoriu.

În schimb, există cel puțin 5 scenarii în care unul dintre parteneri alege să dea naștere unui copil pentru a-l încătușa pe celălalt sau în speranța ca doar așa mai poate fi iubit de celălalt sau îl va revedea, afirmă specialistul.

Iată 5 scenarii toxice în relațiile de cuplu care implică nașterea unui copil:

Psiholog Andra Tănăsescu

1. Relația e deja distrusă. Un copil o va distruge complet

„Oricine își imaginează că poate repara o relație stricată făcând un copil se înșeală. Dacă relația nu este una plină de iubire, înțelegere și echilibrată, odată ce va veni copilul pe lume, se va deteriora de tot! Mai ales dacă unul dintre parteneri nu și-a dorit cu adevărat să aibă această responsabilitate în viața sa. Presiunea pe care o poate aduce un copil nedorit este puternică și, în final, cineva va claca și se va face dispărut”, a explicat psihologul Andra Tănăsescu, într-un comunicat de presă.

2. Copilul va suferi și poate chiar se va îmbolnăvi

„Copilul făcut cu intenția de a lega partenerul de noi este un copil care vine din start cu o povară enormă, greșită și disfuncțională. A îi insufla copilului această „responsabilitate” de a ne salva relația este una dintre cele mai dăunătoare lucruri pe care i le putem face. Copilul vine, în felul acesta, cu misiunea de a salva relația părinților sau chiar pe unul dintre aceștia. În acest fel, copilului nu i se va permite să își trăiască propria viață până ce nu își va „împlini destinul”. Iar dacă planul eșuează, cel puțin unul dintre părinți va disprețui copilul (la nivel inconștient în majoritatea cazurilor) și îl va respinge, acesta devenind o amintire constantă a eșecului de a salva căsnicia”, afirmă specialistul.

3. E un risc mare ca relația să se încheie cu abuz, șantaj, infidelitate sau divorț

„Cele mai multe cazuri de acest fel ajung să se încheie prost, pentru că partenerul „șantajat” printr-un copil se simte presat să fie sau să facă ceva ce nu își dorește; mai devreme sau mai târziu va claca. Din nevoia de a se elibera, va căuta consolare în afara relației ori își va manifesta furia și revolta în familie. Astfel, riscurile sunt mari ca persoana respectivă să recurgă la abuzul fizic sau verbal orientat ori către copil, ori către soție sau chiar către ambii. Alteori, va recurge la infidelitate, șantaj, lucruri care, în cele mai multe cazuri, se termină cu un divorț greu”, spune specialistul citat.

4. Copilul va simți că nu a fost dorit și că este folosit doar pentru a atrage partenerul

„Copilul nu își va găsi locul în familie ca fiu/fiică a părinților, pentru că, de fapt, nu a fost adus pe lume cu această intenție. Mereu se va simți marginalizat, exclus, gelos pe unul dintre părinți și furios pe cel care îl folosește ca pe o marionetă de șantaj. Toate aceste lucruri pot duce la scăderea stimei de sine, la dificultăți în a-și găsi propriul sens în viață, la o lipsă acută de afecțiune, la tipare comportamentale agresive sau evitante sau chiar la suicid”, precizează psihologul.

5. Atenția va rămâne îndreptată către reacția partenerului, nu către copil

„Dacă scopul concepției copilului este de a atrage atenția partenerului și de a îi reînvia interesul față de propria persoană, nevoile copilului pot fi neglijate și omise. Lucrul acesta poate naște în cel mic conflicte puternice de devalorizare, inadaptare, neacceptare de sine (dacă nici de părinți nu este acceptat, e evident ce poate simți copilul), senzația că este nedorit sau că este ceva greșit la el/ea. Așadar, ignorarea sa se poate transforma în atașamente foarte puternice sau într-o respingere foarte puternică a familiei și a celorlalți”, mai spune psihologul citat.


Andra Tănăsescu, vicepreședinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă, este psiholog, coach Wing Wave, trainer NLP și Consultant Panorama Socială. A urmat studii în psihologie, cu specializări în terapia de cuplu și familie, terapie prin dans, somato-terapie, NLP și lucrul cu proiecțiile sinelui. Și-a propus ca prin ceea ce face să aducă în viața fiecărei persoane cu care lucrează un plus de conștientizare, cunoaștere și încredere în propriile forțe. Obiectivul ei este să ofere cât mai multe din experiența ei, atât personală cât și profesională, astfel încât să producă schimbări semnificative în viețile celorlalți.

Sursa foto: Pixabay

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

  Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

  Articole similare

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  INTRĂ ÎN COMUNITATE

  121,283FaniÎmi place
  295CititoriConectați-vă
  0AbonațiAbonați-vă

  Ultimele articole