Așa apar multe dintre conflictele repetate între părinți și copii.
În ciuda multor informații la care au acces părinții și pe care le cunosc despre modalități de educație cu iubire și cu blândețe, în numeroase familii conflictele sunt prezente zi de zi.
De exemplu, atunci când copilul cere ceva ce părintele nu poate, nu vrea sau pur și simplu nu este dispus să-i ofere în momentul respectiv, cei mai mulți dintre părinți îi spun copilului:
1. Interdicții
Exemplu: „Nu ai voie să mănânci dulciuri înainte de masă.”
2. Explicații logice
Exemplu: „Nu poți sta astăzi acasă, pentru că toți copiii trebuie să meargă la grădiniță/școală și nici nu are cine să stea cu tine, noi mergem la serviciu.”
3. Dovezi ale faptului că a primit deja ce are nevoie
Exemplu: „M-am jucat numai cu tine timp de 2 ore și, fix acum când a ajuns sora ta acasă și are și ea nevoie de atenție, tu ții neapărat să stau cu tine!”
4. Critici
Exemplu: „Până la ora asta ai pierdut timpul, și acum, când e ora de culcare, vii la mine să te ajut cu temele?”
5. Etichetări
Exemplu: „Facem atâtea eforturi pentru tine ca tu să ai tot de ce ai nevoie și tu te superi pentru că nu ți-am luat o prostie de jucărie? Ești un egoist și un nerecunoscător!”
6. Sarcasm
Exemplu: „Până acum câteva minute mârâia că vrea acasă, iar acum, când trebuie să plecăm din parc, a apucat-o dorința să se dea în leagăn. Cine să te mai înțeleagă?..”
7. Previziuni sumbre despre viitor
Exemplu: „Încetează cu asta. Dacă o să te comporți așa și cu colegii tăi sau cu doamnele educatoare/învățătoare, nimeni nu o sa vrea să mai vorbească cu tine.”
8. Amenințări
Exemplu: „Gata! Ți-am spus ce am avut de spus și trebuie să înțelegi. Dacă mai scoți o vorbă acum, îți promit că nu-ți mai cumpăr nicio jucărie până de Crăciun!”
Ce se întâmplă în continuare?
Contrar dorinței și așteptării părintelui, copilul nu doar că nu înțelege și nu încetează să ceară ce vrea, ci o cere cu și mai multă insistență:
- Insistă ”Dar te rog, te rog, te rog mult!”
- Țipă
- Se agață de hainele tale
- Începe să plângă din ce în ce mai tare
- Face un tantrum…
…părintele se enervează, ceea ce duce la escaladarea conflictului:
”Nu te mai suport! Ești un copil obraznic și complet neînțelegător!”
”De ce plângi? Vrei să-ți dau un motiv serios, ca să nu plângi degeaba?”
”Uite că ai reușit să mă enervezi și azi! Nu te simți bine până nu mă scoți din sărite!”
De cele mai multe ori, se termină cu lacrimi, furie, supărare, suferință. De ambele părți.
Îți sună cunoscut? Dacă te regăsești în cele scrise mai sus, te invit să împărtășești experiența ta într-un comentariu la acest articol.
De asemenea, te invit să citești și următorul articol din care vei afla răspunsul la întrebarea ”Din ce cauză copilul pare să nu înțeleagă că dorința lui nu este oportună și nu poate fi satisfăcută pe moment?” și vei descoperi soluția care te va ajuta să elimini conflictele în aceste situații încă dinainte ca acesta să înceapă. Sună bine? Atunci dă click pe articol chiar acum:
Copilul vrea ceva ce nu se poate. Soluția care elimină conflictele
Sursa foto: Pixabay