„Masa sănătoasă în școli” este un nou program anunțat astăzi de oficiali. Programul urmărește participarea la educație a tuturor copiilor prin oferirea de mese elevilor de gimnaziu din zonele cu rate ridicate ale abandonului școlar.
Începând cu anul de studii 2022-2023, în sistemul național de învățământ se propune instituirea Programului național integrat „Masa Sănătoasă în școli 2022-2027” pentru sprijinirea participării la educație a tuturor copiilor, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, astăzi, la Ministerul Educației.
Conform oficialului, programul „Masa sănătoasă în școli” va fi implementat de Ministerul Educației și Ministerul Agriculturii. Programul va fi finanțat din bugetul național, din fonduri externe nerambursabile și rambursabile.
„Includerea unităților de învățământ preuniversitar în program se va realiza pe baza unor criterii aprobate de Ministerul Educației, prioritizând școlile cu vulnerabilitate mare și medie din perspectiva abandonului școlar. Ministerul Educației va monitoriza indicatorii de eficiență și impact pentru Programul național integrat Masa sănătoasă în școli”, a arătat Sorin Cîmpeanu, citat de Agerpres.ro.
Potrivit acestuia, pentru Programul național integrat „Masa Sănătoasă în școli 2022-2027”, se constituie un grup de lucru format din reprezentanți ai ministerelor Educației, Agriculturii, Sănătății, Finanțelor și ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene).
Se dorește ca masa să fie asigurată folosind produse agroalimentare românești, în colaborare cu Ministerul Agriculturii, inclusiv batoane nutritive bio, a mai precizat oficialul.
Din ce surse va fi finanțat programul „Masa sănătoasă în școli”
Finanțarea programului pentru 5 ani va fi de un miliard de euro.
Ministerul Educației va stabili criteriile de aplicare a programului luând în considerare „vulnerabilitatea mare și medie” din perspectiva abandonului școlar, a spus ministrul.
El a prezentat cifre legate de prima rundă a programului de reducere a abandonului școlar: „Aş vrea să spun că prima rundă din Programul de Reducere a Abandonului Școlar finanțat din PNRR a realizat deja selecția unui număr de 1.415 școli. Pentru cheltuieli cu alte bunuri și servicii care impun cheltuieli de hrană sunt alocate 45 milioane de euro pentru 3 ani (2022-2025). Sunt vizați elevii de gimnaziu care vor beneficia de o masă sănătoasă în școli”.
În runda a doua a programului pentru reducerea abandonului școlar, vor fi cuprinși aproximativ 380.000 de elevi de gimnaziu.
Referitor la sursele de finanțare a programului de oferire a meselor sănătoase în școli, Sorin Cîmpeanu a declarat: „O altă sursă de finanțare este din fonduri europene. Programul POEO prevede pentru finanțarea unei mese în școli 212 milioane euro. Se vor derula proiecte în perioada 2023-2027. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene trimite în cursul zilei de astăzi aceste solicitări către Comisia Europeană. O altă sursă de finanțare este aceea a Ministerului Agriculturii prin care pentru programul în școli are în acest an o finanțare de peste 500 milioane de lei, deci de peste 100 de milioane de euro. Din discuțiile cu Ministerul Agriculturii a rezultat că această finanțare va fi asigurată pe durată de 5 ani a Programului Național „Masă sănătoasă în școli”.
Ce se întâmplă în cadrul programului „Masă caldă în școli”
În această perioadă, se derulează programul finanțat din bugetul național „Masă caldă în școli”. Pentru acest program, Guvernul a aprobat 14 milioane de euro doar pentru semestrul al doilea al acestui an școlar.
Ministrul Educației a precizat că acest program ar fi trebuit să se deruleze în 150 de școli, însă s-a implementat doar în 134 de școli.
„Din 150 de școli, el se derulează în 134 de școli. 16 școli, deși au avut finanțare, nu au putut implementa programul „Masă caldă în școli”. Este vorba despre 16 școli – 3 din județul Bihor, o școală din județul Bacău, două școli din județul Bistrița-Năsăud, două școli din București, două școli din Buzău, două școli din Hunedoara, o școală din Harghita, o școală din Mureș, o școală din Timiș, o școală din Galați”, a spus Sorin Cîmpeanu.
El a prezentat și motivele pentru care programul „Masă caldă în școli” nu s-a implementat în unitățile de învățământ de mai sus: licitații blocate și lipsa ofertanților în localitățile izolate, firmele de catering considerând că nu este rentabil economic să participe la licitație.
Ministrul a afirmat că o situație specială este în județul Galați, unde programul „Masă caldă” nu s-a putut derula din cauza neaprobării bugetului.
„De asemenea, mai avem în PNRR, tot în programul național de reducere a abandonului școlar, o altă linie care vizează finanțarea costurilor de masă și a altor costuri pentru cel puțin 100 de școli mici care au efective sub 50 de elevi”, a declarat Cîmpeanu.
Acesta a mai spus că, începând cu septembrie 2023, Ministerul Educației va introduce în planul de învățământ disciplina „Educație pentru viață” și modulul „Educație pentru alimentație sănătoasă”.
Sursa foto: Guvernul României