Tații, obligați prin lege să-și ia 2 luni de concediu pentru creșterea copilului

Tații din România, precum și toți tații din Uniunea Europeană, sunt obligați prin lege să-și ia 2 luni de concediu pentru creșterea copilului.

Această schimbare este în curs de aprobare legislativă în țara noastră, ca urmare a unei directive europene din 2019, care solicită transpunerea în legislația națională până pe 2 august 2022.

În document, care vizează echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor, se arată că majoritatea taților din UE nu își folosesc dreptul la concediu pentru creșterea copilului sau îl transferă mamelor. Prin această Directivă, autoritățile europene intenționează să încurajeze tații să-și ia acest concediu, în paralel cu încurajarea reintegrării mamelor pe piața muncii.

„Ținând cont de faptul că majoritatea taților nu fac uz de dreptul lor la concediu pentru creșterea copilului sau transferă o parte considerabilă a acestuia mamelor, prezenta directivă prelungește de la una la două luni perioada minimă de concediu pentru creșterea copilului care nu poate fi transferată de la un părinte la celălalt, pentru a încuraja tații să efectueze un concediu pentru creșterea copilului, menținând în același timp dreptul fiecărui părinte la cel puțin patru luni de concediu pentru creșterea copilului, astfel cum se prevede în Directiva 2010/18/UE.

Faptul de a garanta că cel puțin două luni de concediu pentru creșterea copilului sunt disponibile exclusiv pentru fiecare părinte în parte și că acestea nu pot fi transferate celuilalt părinte are drept scop să încurajeze tații să facă uz de dreptul lor la acest concediu. De asemenea, se promovează și facilitează astfel reintegrarea mamelor pe piața forței de muncă după o perioadă de concediu de maternitate și de concediu pentru creșterea copilului”, se arată în Directiva Europeană.

Potrivit documentului, aceste schimbări sunt necesare „pentru a încuraja o repartizare mai echitabilă a responsabilităților de îngrijire între femei și bărbați și pentru a permite crearea timpurie a unei legături între tați și copii”.

Iată noile reguli referitoare la concediul de creștere a copilului prevăzute în Directiva Europeană, ce este în proces de transpunere în statele membre:

  1. Fiecare angajat are un drept individual la un concediu pentru creșterea copilului de minim 4 luni
  2. Acest concediu trebuie efectuat înaintea împlinirii de către copil a vârstei de 8 ani
  3. Fiecare părinte va avea cel puțin două luni de concediu pentru creșterea copilului. Aceste două luni nu pot fi transferate celuilalt părinte
  4. Fiecare lucrător are dreptul la un concediu de îngrijitor de cinci zile lucrătoare pe an
  5. Fiecare lucrător are dreptul de a absenta de la locul de muncă din motive de forță majoră în situații de urgență familială, în caz de boală sau de accident
  6. Indemnizația pentru concediul de paternitate reprezintă un venit cel puțin echivalent cu cel pe care angajatul l-ar primi în cazul întreruperii activităților sale pe motive legate de starea sa de sănătate
  7. Angajații care au copii de până la cel puțin opt ani, precum și îngrijitorii acestora, au dreptul de a solicita angajatorilor formule flexibile de lucru în scopuri de îngrijire
  8. Se interzice tratamentul mai puțin favorabil al angajaților care au solicitat sau au efectuat un concediu pentru creșterea copilului, al angajaților care au lipsit de la locul de muncă din cauză de boală sau accident în familie, precum și al angajaților care au solicitat un program de muncă flexibil pentru a avea grijă de copii.

Fiecare stat membru transpune aceste directive în legislația proprie.

În Senatul României a fost depus, pe 15 iunie, un proiect de lege pentru transpunerea directivei europene în legislația românească. Proiectul a primit avizele de la comisiile de specialitate din Senat și urmează să fie dezbătut în Camera Deputaților.

Mai multe informații:

 

Sursa foto: MART PRODUCTION, Pexels

 

 

 

Abonează-te GRATUIT

la newsletterul nostru și primești articole exclusive, soluții la provocările părinților, invitații la evenimente gratuite și reduceri la cursurile noastre

 
 
 
 

Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,894FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole