Modul în care foarte mulți părinți îi învață pe copii să-și sufle nasul poate să le provoace celor mici otite sau sinuzite, avertizează Dr. Bogdan Mocanu, medic primar ORL, Doctor în Științe Medicale, coordonatorul compartimentului ORL – BRAIN Institute din cadrul Spitalului Monza din București.
Specialistul afirmă, într-un video publicat pe Facebook, că, în timp ce copilul își suflă nasul cu putere, secrețiile intră în urechi și în sinusuri:
„Văd mămici cu copii în parc și le spun copiilor: „Suflă tare nasul, să te audă mami cum sufli tare de tot!” Și e exact modelul greșit de a sufla nasul, pentru că acel copil, în momentul în care își suflă nasul, își introduce secrețiile în urechi, în sinusuri, pentru că suflă cu putere foarte mare. Mămica e mulțumită pentru că cel mic nu mai are secreții multe în nas, dar nu știe că acele secreții lucrează undeva și copilul va face otită, sau va face sinuzită.”
Medicul precizează că și adulții sunt la fel de predispuși la aceste afecțiuni atunci când își suflă nasul în modul prezentat.
Cum se suflă nasul în mod corect, evitând otitele și sinuzitele
Potrivit Dr. Bogdan Mocanu, „nasul se suflă cu gura deschisă. Pensăm o nară, după care exteriorizăm aerul prin nara cealaltă ținând gura deschisă. E foarte simplu”.
În acest timp, aerul nu iese deloc pe gură, precizează specialistul ORL.
Întrebat dacă este bine să dăm cu o soluție umectantă, cum ar fi apa de mare, înainte de suflarea nasului, medicul a răspuns:
„Dacă avem secreții aderente, e bine să le înmuiem înainte cu niște ser fiziologic simplu sau apă de mare. Este foarte important să nu devenim dependenți nici de apa de mare. Utilizarea în exces a apei de mare poate să usuce nasul.”
Te invit să vizionezi videoul în care Dr. Bogdan Mocanu, medic primar ORL, prezintă, în mai puțin de un minut, modul corect de suflare a nasului:
Sursa foto: Andrea Piacquadio, Pexels