10 lucruri învățate alături de copilul meu în 10 ani de când sunt mamă

Astăzi, este o zi foarte specială pentru mine. Astăzi, fiul meu Emanuel împlinește 10 ani. Este un prag de vârstă care mă face să mă uit în spate la drumul pe care l-am parcurs până acum.

Și este un prilej să observ și să prețuiesc lucrurile minunate pe care, fără să vrea și fără să-și propună, copilul meu mi le-a predat, iar eu le-am învățat de la el, prin el, pentru el.

Mi-am propus să conturez în acest articol 10 lucruri pe care le-am învățat de la copilul meu, prin copilul meu și pentru el în acești 10 ani de când îi sunt mamă:

1. Copilul meu m-a învățat să prețuiesc procesul mai mult decât rezultatul

Educația unui copil este un proces. Dezvoltarea noastră personală, evoluția noastră este un proces. De multe ori, căutând rezultatul, uităm de proces sau îl minimizăm. Iar când confundăm procesul cu rezultatul, riscăm să ne dezamăgim, riscăm să credem că suntem părinți răi.

De când sunt mamă, am învățat că totul poate fi schimbat pe parcursul procesului, atâta timp cât îmi doresc să schimb și caut soluții pentru a face asta.

 

2. Copilul meu m-a învățat să fiu autentică

Înainte să fiu mamă, încă mai credeam că te poți preface în fața oamenilor, că îți poți ascunde emoțiile, că poți să pari altfel decât ești, că poți să disimulezi. Poate că poți, cu mulți oameni adulți. Însă, cu copiii nu poți niciodată. Copiii ne citesc până în străfundurile sufletelor noastre și văd adânc, văd și lucrurile la care noi nu ne dăm voie să ne uităm.

Și atunci, cel mai sănătos lucru pe care am înțeles să e timpul să îl fac este să devin autentică: sinceră cu mine și cu oamenii din viața mea. Atât cât pot pe moment, căci și dobândirea autenticității este un proces.

 

3. Copilul meu m-a învățat să ascult cu adevărat

Din copilărie am fost o bună ascultătoare. Eu eram persoana în fața căreia colegii și colegele aveau încredere să se deschidă simțindu-se ascultați și înțeleși. Dar, e cu totul altceva să asculți o persoană străină, după care fiecare să-și vadă de treabă față de a asculta și de a înțelege punctul de vedere al copilului tău, care este foarte diferit de al tău.

Am învățat să mă pun în papucii copilului și să-l înțeleg, ceea ce mă ajută mult să găsim soluții atunci când ne confruntăm cu situații conflictuale.

 

4. Copilul meu m-a învățat empatia

Deși sunt o persoană empatică din fire, nu e ușor să oferi empatie atunci când copilul refuză să facă ce îi ceri, când îți provoacă răbdarea, convingerile, valorile. Așa că a fost nevoie să învăț să cresc empatia la următorul nivel, detașându-mă de mine și de perspectiva mea pentru a-l înțelege. Apoi, a fost nevoie să învăț și cum să-i arăt că îl înțeleg prin comunicare, prin cuvintele potrivite.

 

5. Copilul meu m-a învățat să mă preocup de autoreglarea emoțiilor mele

Acesta a fost unul dintre cele mai grele lucruri de făcut, deoarece modelele pe care le-am avut în familie au presupus mai degrabă reprimarea emoțiilor și fuga de ele decât conștientizarea, acceptarea și transformarea lor. A fost nevoie, așadar, să învăț să-mi asum emoțiile și să-mi dezvolt abilitatea de autoreglare emoțională. Cunoștințele și experiența dobândite din cursuri, cărți și propriile trăiri le-am adunat în programul online Maratonul Emoțiilor la care au participat peste 100 de părinți și pe care l-am organizat în 5 ediții până în vara anului 2021.

 

6. Copilul meu m-a învățat cât de importantă e iubirea de sine

Este un alt proces dificil, pe parcursul căruia am învățat să fac diferența între egoism și iubirea de sine, dintre ego și Sine, să ies din tiparul de sacrificiu și să învăț să am grijă de mine mai întâi pentru a avea suficientă energie pentru a avea grijă în mod adecvat de copil. În acest proces încă învăț și mă bucur de fiecare progres.

 

7. Copilul meu m-a învățat să am răbdare

În trecut, am fost o persoană care, atunci când voia ceva, voia să se întâmple atunci și exact cum voia ea. Privind în spate, mă felicit pentru că mi-am dat seama că eram restantă la capitolul răbdare și pentru că am început să lucrez conștient, încă din perioada facultății, la a-mi dezvolta această abilitate. Cu copilul, a fost nevoie să trec la un nou nivel cu ea. Pentru asta, mi-au fost de mare ajutor exercițiile de Programare Neuro-Lingvistică (NLP) pe care le-am învățat pe parcursul formărilor mele în NLP Practitioner și NLP Master, precum și cărțile specialiștilor în parenting.

 

8. Copilul meu m-a învățat să fiu organizată și eficientă

Înainte să vină copilul pe lume, nu ne putem da seama cât de mult ne schimbă modul de viață și mai ales programul. M-am prins rapid că, dacă nu mă organizez bine, nu am cum să reușesc să mă ocup de copil și să mă dezvolt pe plan profesional.

Desigur, sunt multe lucruri pe care mi-aș fi dorit să le mai fac, în același timp, știu că, fără organizare și eficiență, nu aș fi reușit să fac studii care să-mi permită să renunț la job și să-mi desfășor activitatea pe cont propriu într-un domeniu de activitate complet nou, să creez programe pentru părinți, să lucrez cu oamenii în procese individuale de coaching, să am un site pentru părinți – toate acestea fără să neglijez copilul și treburile casnice. Din experiența și cunoștințele mele despre organizare și eficiență am creat Maratonul mămicii organizate și eficiente care a inspirat aproape 150 de mame, pe parcursul a 7 ediții, desfășurate până în primăvara anului 2021.

 

9. Copilul meu m-a învățat să iubesc necondiționat

Am descoperit pe pielea mea, în relația cu copilul meu, cât de greu este să oferi iubire, grijă, acceptare, înțelegere, empatie fără să ai așteptarea de a le primi înapoi. Iar cel mai greu e să le oferi atunci când celălalt îți dă înapoi refuzuri, plânsete, respingere și lipsă de cooperare. Însă hotărârea de a rămâne în rolul de adult și de a oferi iubire atunci când relația se tensionează este cheia pentru a dezamorsa orice conflict cu copilul. Astfel, copilul simte puterea iubirii părintelui, simte că se poate baza pe părinte, se simte în siguranță.

 

10. Copilul meu m-a învățat să fiu asumată și să mă maturizez

A durat ani până când să-mi dau seama cât de necesară este asumarea și maturizarea mea pentru a fi o mamă bună și pentru a nu-i pune în spate sarcini și responsabilități de adult. Și nu știu dacă aș fi ajuns la această conștientizare dacă nu aș fi devenit mamă. Chiar dacă este o provocare uriașă la care încă lucrez, îi sunt profund recunoscătoare copilului meu pentru că mi-a arătat-o. Fără să parcurg acest proces, nu aveam cum să-mi trăiesc viața la capacitate maximă și multe posibilități ar fi rămas încuiate pentru mine.

Așadar, am învățat să spun că mi-e greu când îmi este greu, am învățat că provocările au soluții și că tot ce am de făcut este să îmi îndrept atenția către ele, am învățat să-mi asum responsabilitatea pentru mine, pentru viața mea, pentru emoțiile mele și pentru ce îi ofer copilului.

Citește și:

Ai nevoie de mai multă empatie în relația cu copilul? 4 sfaturi care te vor ajuta

Întrebarea care oprește instant isteria copilului. Funcționează de la 5 ani în sus

Acestea sunt câteva lucruri importante pe care copilul meu m-a ajutat să le învăț în acești 10 ani de când îi sunt mamă. Astăzi, știu că el devine așa cum eu sunt. Nu cum vreau să fiu, nu cum vreau să par, ci cum SUNT.

Știind asta, sunt conștientă cât de importantă este starea mea, evoluția mea. Și mai știu că cel mai important lucru pe care îl pot face pentru educația lui este să mă educ pe mine.

Îți mulțumesc, dragul meu Emanuel!

La mulți ani!

 

Sursa foto: Unsplash

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,735FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole