Ai nevoie de mai multă empatie în relația cu copilul? 4 sfaturi care te vor ajuta

Toți părinții își doresc să aibă copii empatici și înțelegători cu cei din jurul lor. Însă, mulți dintre adulți au dificultăți în a manifesta empatia cu copiii lor. 

Pentru că știm că cei mici învață mai degrabă din comportamentul părinților lor decât din îndemnurile lor verbale, este important să ne asigurăm că reușim, ca părinți și educatori, să manifestăm empatie în relație cu copiii.

Empatia este o trăsătură importantă a rasei umane, care se activează mai frecvent în cazuri extreme și mai rar în viața cotidiană. Element cheie al inteligenței emoționale, empatia reprezintă legătura dintre sine și alții, modul în care înțelegem ce trăiesc cei din jurul nostru, modul în care putem integra diferențele dintre noi și fiecare persoană din sistemul nostru emoțional pentru a putea simți trăirea celorlalți ca și cum ar fi a noastră.

În opinia hipnoterapeutului Eugen Popa, președintele Asociației Române de Hipnoză, suntem empatici în situații precum:

  • Îi ascultăm activ pe cei din jur și ne punem în pielea lor
  • Suntem sensibili și înțelegem perspectiva celuilalt
  • Recompensăm și lăudam oamenii
  • Susținem dezvoltarea celuilalt,
  • Privim oamenii nu ca fiind egali, ci ca fiind diverși
  • Când înțelegem emoția de grup și construim relații valoroase

„Empatia poate avea extrem de multe beneficii pentru sănătatea noastră mentală, pentru bunăstarea noastră de zi cu zi și ea poate fi cultivată ca orice altă caracteristică umană. Atunci când suntem empatici, înțelegem mai bine nevoile celor din jur și, implicit, ajungem să avem relații mai eficiente, anticipăm cu o mai mare precizie acțiunile și reacțiile oamenilor cu care interacționăm, înțelegem mai bine percepția pe care și-o formează ceilalți despre noi, prin cuvintele și acțiunile noastre și facem față mai bine conflictelor interpersonale, atât acasă, cât și la serviciu”, a explicat Eugen Popa, într-un comunicat de presă.

Potrivit acestuia, „cultivând empatia în fiecare zi, vom învăța să-i motivăm și să-i susținem pe cei din jurul nostru, să privim lumea și viața din mai multe perspective și prin asta ne îmbogățim mental și emoțional, vom face față mai ușor negativismului și greutăților vieții, întrucât înțelegem motivațiile și temerile celorlalți și, cel mai important, devenim un prieten mai bun, un soț mai bun, un părinte mai bun, un om mai bun”.

Așadar, pe măsură ce un părinte își dezvoltă empatia, reușește să-și înțeleagă mai bine copiii, să-i motiveze și să-i susțină așa cum au nevoie.

Citește și:

Sărbătorește greșelile copilului tău. Dr. Shefali Tsabary spune cum să abordăm constructiv greșeala

Vrei să ai mai multă răbdare cu copilul? 5 întrebări ca să descoperi tiparul emoțional care menține furia

Empatia e întotdeauna acolo. Cum ne conectăm cum ea

În mod natural, creierul uman este empatic. Avem „neuroni oglindă” care ne conectează ca un Wi-Fi cu persoanele cărora le oferim atenție. Ca un mecanism de protecție, ne ajustăm automat emoțiile, mișcările și intențiile.

„Când mergi pe stradă și vezi pe cineva cu care empatizezi, este posibil să ai impulsul de a urma aceeași direcție cu persoana respectivă, chiar dacă ar fi mai bine să ieși din calea sa. Acest lucru se datorează faptului că neuronii oglindă reacționează la intențiile persoanei și au „reflectat” acțiunile ei. Neuronii în oglindă îți oferă capacitatea de a „intra în pantofii altcuiva”. Când urmărești un meci al echipei tale preferate sau când vezi un cuplu îndrăgostit cum se îmbrățișează, poți să simți emoțiile lor ca și cum ai fi acolo. Emoțiile sociale, cum ar fi vinovăția, rușinea, mândria, jena, dezgustul și pofta, pot fi toate experimentate prin prisma altora”, a afirmat hipnoterapeutul.

El a explicat cum ajung oamenii să-și suprime empatia: „Cu toate acestea, dacă te folosești excesiv de aceste abilități cognitive pentru a permite amintirilor din trecut sau planurilor din viitor să ruleze, sau îți verifici în permanență conturile de social-media sau e-mail, nu ești conectat la creierul tău emoțional. Practic îți suprimi empatia – capacitatea de a citi emoțiile și intențiile celorlalți. Empatia este întotdeauna acolo, doar că tu nu îi acorzi atenția meritată”.

Potrivit acestuia, pentru a-ți dezvolta empatia, ai nevoie de autocontrol mental și să-ți consolidezi capacitatea de a empatiza prin practică.

Citește și:

Când copilul te lovește. Soluția pas cu pas, de la Laura Markham

Cum cultivăm inteligența emoțională a copilului. 3 pași de la psihologul Lenke Iuhoș

Eugen Popa sugerează 4 metode prin care putem cultiva empatia în viața noastră:

 

1. Fii liniștit/ă, în interior și în exterior 

„Cu cât poți păstra mai multă liniște în mintea ta, cu atât mai mult îți vei auzi înțelepciunea emoțională. Meditația este o practică bună. Dacă meditația nu este o practică accesibilă pentru tine, poți încerca prin exerciții de respirație. Practică observarea atentă la intervale de 5 minute. Concentrează-te să asculți complet atunci când cineva îți vorbește”, sugerează expertul citat.

 

2. Vizionează filme care spun povești pline de dramă sau umor

Atunci când ne lăsăm absorbiți de povești, întărim legăturile dintre creierul nostru cognitiv și cel emoțional. „Teatrul poate fi o variantă chiar mai bună decât filmul, deoarece atmosfera și liniștea impusă nu îți oferă condiții pentru a fi cu ușurință distras”.

 

3. Observă ce simți 

Dacă multe dintre emoțiile tale sunt în parte o reflectare a ceea ce simte o altă persoană, practicarea „conștiinței emoționale” asupra ta te va ajută să empatizezi când te afli împreună cu alte persoane, sugerează Eugen Popa.

 

4. Testează-ți instinctul

Dacă este nevoie, atunci când discuți cu cineva, spune-i persoanei cu ce emoții se confruntă. Chiar dacă greșești, o va ajuta să-și identifice propriile emoții și înclinații pentru acțiune.

Citește și:

Droguri în școli. Gabor Maté: “Dependența este un răspuns la suferința traumei”. Care e soluția pe care o propune

Psihologul Gáspár György: Cum este părintele de care copilul are nevoie pentru a reuși în viață

Eugen Popa este trainer și președintele Asociației Române de Hipnoză. De-a lungul carierei s-a specializat atât în metode de terapie și dezvoltare personală occidentale (hipnoză, NLP, Mindset, Habits, psihologie pozitivă) precum și orientale (meditație, yoga, spiritualitate), fiind un trainer holistic.

Studiile sale l-au purtat pe 3 continente: Europa, Asia și Statele Unite ale Americii. Până în prezent, a susținut conferințe, traininguri și workshop-uri în România, Thailanda, SUA, Brazilia, Turcia, Grecia, Anglia, Germania etc., la care au participat mii de persoane.

 

Dacă dorești să afli mai multe despre cum îți poți ajuta copilul/copiii să-și calmeze emoțiile dificile, te invit să descarci un scurt ghid pdf de o pagină abonându-te la newsletterul nostru:

GHID DE CALMARE A EMOȚIILOR COPIILOR

 

Sursa foto: Elina Fairytale, Pexels

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,283FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole