De ce să nu folosești telefonul pentru a liniști copilul mic. Riscurile sunt mai mari pentru băieți

Folosirea frecventă a gadgeturilor precum smartphone-ul sau tableta pentru a ajuta copiii mici să se calmeze generează o dereglare emoțională crescută, în special în cazul băieților, arată un studiu publicat recent.

Poate că și tu te-ai confruntat, în experiența ta de părinte, cu următoarea scenă: Exact în momentul în care începi să pregătești cina, răspunzi la un telefon sau începi un lucru important, cel mic face o criză, cerând toată atenția ta.

Uneori, pare că singurul lucru care te poate salva pe moment, astfel încât să poți să-ți termini treaba fără certuri și nervi este să pui copilul în fața unui ecran. Cel mic se liniștește rapid, ba chiar îi face plăcere să se uite la desene animate sau la cântecele și toată lumea e mulțumită.

Totuși, această strategie de calmare ar putea genera grave probleme de comportament pe măsură ce copilul crește, sugerează noile descoperiri științifice.

Un studiu realizat de specialiștii centrului medical Michigan Medicine, din cadrul Universității din Michigan, SUA, publicat recent în revista academică “JAMA Pediatrics”, citat de sciencedaily.com, arată că utilizarea frecventă a gadgeturilor precum smartphone-ul și tableta pentru calmarea copiilor de 3-5 ani a fost asociată cu o dereglare emoțională crescută a copiilor, în special a băieților.

“Folosirea dispozitivelor mobile pentru a relaxa un copil mic poate părea o soluție inofensivă, temporară pentru a reduce stresul în casă, însă pot exista consecințe pe termen lung dacă aceasta este strategia obișnuită de calmare”, a declarat autorul principal al studiului, medicul pediatru Jenny Radesky, specializată în dezvoltare comportamentală la Spitalul de Pediatrie C.S. Mott din cadrul Universității din Michigan.

Citește și:

7 soluții pentru a ține copiii mici departe de ecrane

Oana Moraru: „Să refuzi copilului tău 15 minute de așteptare este crimă”

Gadgeturile îi privează pe copii de șansa de a învăța metode sănătoase de autoreglare

Potrivit acesteia, “în special în copilăria timpurie, gadgeturile pot înlocui oportunitățile de dezvoltare a unor metode independente și alternative de autoreglare”.

La studiu au participat 422 de părinți și 422 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani. Cercetarea s-a desfășurat din august 2018 până în ianuarie 2020.

Cercetătorii au analizat cât de des părinții și îngrijitorii le-au oferit copiilor gadgeturi pentru a se calma, asociind aceste informații cu simptomele de reactivitate sau dereglare emoțională pe o perioadă de 6 luni.

Semnele de dereglare emoțională crescută includ:

  • Schimbarea rapidă a stărilor emoționale de la tristețe la entuziasm și viceversa
  • Schimbarea bruscă a dispoziției sau a sentimentelor
  • Impulsivitate crescută

Studiul a arătat că asocierea dintre calmarea cu ajutorul gadgetului și consecințele emoționale a fost deosebit de mare în rândul băieților și al copiilor care manifestau deja hiperactivitate, impulsivitate și un temperament puternic, ceea ce îi face mai predispuși să reacționeze intens la emoții precum furie, frustrare și tristețe.

“Descoperirile noastre sugerează că utilizarea dispozitivelor ca modalitate de a liniști copiii agitați poate fi problematică în special pentru cei care au deja provocări în ceea ce privește abilitățile de adaptare emoțională”, a spus Radesky.

Potrivit acesteia, perioada preșcolară este o etapă de dezvoltare în care probabilitatea este mare ca cei mici să manifeste comportamente dificile, precum accesele de furie, tantrum, sfidare și emoții intense. Din cauza acestor comportamente, pentru părinți poate fi și mai tentant să utilizeze tableta sau smartphone-ul ca strategie de parenting.

Citește și:

“Dacă nu faci ce îți cer, îți iau telefonul!” 6 motive pentru care să NU folosești ecranele pentru a pedepsi copilul

Psihologul Diana Stănculeanu prezintă simptomele tulburărilor emoționale la copii și adolescenți

“Îngrijitorii pot simți o ușurare imediată atunci când folosesc gadgeturile dacă acestea reduc rapid și eficient comportamentele negative și provocatoare ale copiilor”, afirmă Jenny Radesky. Acest lucru aduce un sentiment de satisfacție atât părintelui, cât și copilului, motivându-i pe ambii să mențină acest ciclu.

„Obiceiul de a folosi dispozitive pentru a gestiona comportamentul dificil se întărește în timp, și pe măsură ce crește nevoia copiilor de conținut media. Cu cât gadgeturile sunt folosite mai des, cu atât copiii – și părinții lor – vor folosi mai puțin alte strategii de adaptare”, explică cercetătoarea.

Metode alternative de calmare care dezvoltă abilitățile de reglare a emoțiilor

Jenny Radesky, ea însăși mamă a doi copii, recunoaște că există momente în care părinții pot folosi în mod strategic tableta sau telefonul mobil pentru a distrage atenția copiilor. De exemplu, în timpul călătoriilor sau când trebuie să facă mai multe sarcini la job în același timp.

În timp ce utilizarea ocazională a gadgeturilor pentru a ține copiii ocupați este realistă și de așteptat, este important ca aceasta să nu devină un instrument de calmare obișnuit sau chiar soluția principală de liniștire.

În acest context, spune ea, specialiștii în sănătatea pediatrică ar trebui să inițieze conversații cu părinții și îngrijitorii despre utilizarea dispozitivelor cu copiii mici și să încurajeze metode alternative de reglare emoțională.

Citește și:

Sărbătorește greșelile copilului tău. Dr. Shefali Tsabary spune cum să abordăm constructiv greșeala

Nu-ți mai fie frică de tantrumuri! Abordarea contraintuitivă care face minuni. 5 motive de ce funcționează atât de bine

Iată câteva soluții pe care le recomandă medicul pediatru Jenny Radesky pentru momentele în care părinții sunt tentați să-i dea copilului tableta sau telefonul pentru a se calma:

 

1. Tehnici senzoriale

Fiecare copil mic are modul său unic de calmare printr-un aport senzorial. Printre aceste moduri pot fi: legănarea, îmbrățișarea, săriturile pe o trambulină, strângerea unui obiect moale în mâini, ascultarea muzicii sau privirea la o carte sau la un borcan cu sclipici.

Așadar, când vezi că micuțul tău devine nervos, canalizează această energie către mișcarea corpului sau către soluții senzoriale.

 

2. Numește emoția și ce e de făcut cu ea

Atunci când părinții etichetează emoțiile pe care le simt copiii lor, numindu-le în cuvinte, cei mici învață să facă legătura dintre limbaj și stările lor emoționale. În plus, le arată copiilor și că sunt înțeleși. Cu cât părinții reușesc să rămână mai calmi, cu atât le arată copiilor mai mult că emoțiile pot fi numite și gestionate.

 

3. Folosește zone de culoare

Copiilor mici le este greu să se gândească la concepte abstracte și complicate, cum sunt emoțiile. Zonele de culoare sunt mai ușor de înțeles de către copii și pot fi transformate într-un ghid vizual afișat pe frigider, ajutându-i pe copiii mici să-și contureze o imagine mentală a modului în care creierul și corpul lor simte.

Exemple pentru codurile de culoare:

  • Albastru pentru plictiseală
  • Verde pentru liniște și calm
  • Galben pentru anxietate și agitație
  • Roșu pentru furie explozivă

Părinții pot folosi aceste zone de culoare în momentele provocatoare: “Te miști înspre zona galbenă. Ce poți face pentru a reveni la verde?”

 

4. Oferă comportamente înlocuitoare

Atunci când sunt supărați, copiii pot avea comportamente destul de negative și este un instinct normal să vrei să se oprească. Însă, să nu uităm că acele comportamente comunică niște emoții pe care le simt copiii.

Astfel, cei mici au nevoie să învețe un nou comportament care înlocuiește comportamentul negativ, fiind unul mai sigur sau unul menit să rezolve problema. În acest sens, părintele poate își poate învăța copilul o strategie senzorială (“Loviturile îi rănesc pe oameni. Poți lovi în schimb această pernă.”) sau poate comunica mai clar (“Dacă vrei să-mi atragi atenția, doar atinge-mă pe braț și spune-mi „Scuză-mă un pic, mami”).

Citește și:

Țipete și tantrumuri la restaurant? 6+5 soluții pentru părinți

Oana Moraru: „Nu e niciodată vina copilului dacă este foarte neascultător”

Părinții au nevoie și de strategii pentru a preveni crizele de furie ale copiilor legate de gadgeturi.

Și pot face asta în moduri precum:

  • Folosirea cronometrului
  • Comunicarea unor așteptări clare cu privire la când și unde poate fi folosit telefonul sau tableta
  • Instalarea unor aplicații sau servicii video care au momente de oprire clare, fără a reda automat următorul filmuleț și fără să permită copilului să continue să caute alte filmulețe

Atunci când copiii sunt calmi, părinții îi pot învăța abilitățile de adaptare emoțională, spune Radesky. De exemplu, părinții pot discuta cu cei mici despre cum se simte plușul lor preferat, despre cum își gestionează emoții puternice și cum reușește să se calmeze. Acest tip de conversație în joacă folosește limbajul copiilor și rezonează cu ei.

“Toate aceste soluții îi ajută pe copii să se înțeleagă mai bine și să se simtă mai competenți în a-și gestiona emoțiile”, a spus medicul pediatru.

Potrivit acesteia, „este nevoie de repetarea de către un îngrijitor care trebuie să încerce să rămână calm și să nu reacționeze exagerat la emoțiile copilului, ajutând la dezvoltarea abilităților de reglare a emoțiilor care îl vor ajuta toată viața”.

“La polul opus, folosirea unei distrageri sub forma unui gadget nu îl ajută pe copil să învețe nicio abilitate, ci doar îi distrage atenția de la cum se simte. Copiii care nu își dezvoltă aceste abilități în copilărie sunt mai predispuși să se chinuie mai mult atunci când sunt stresați la școală sau cu colegii pe măsură ce cresc”, conchide Jenny Radesky, medic pediatru și cercetător principal în cadrul studiului citat.

Citește și:

Cum să crești un copil inteligent. 7 sfaturi de la cofondatorul Sony, japonezul Masaru Ibuka 

Psihologul Gáspár György: Comportamentul urât al copilului se schimbă doar după ce ne schimbăm noi

Vrei să afli mai multe despre cum îți poți ajuta copilul/copiii să-și calmeze emoțiile dificile? Te invit să descarci un scurt ghid pdf de o pagină abonându-te la newsletterul nostru:

GHID DE CALMARE A EMOȚIILOR COPIILOR

 

Sursa foto: Pixabay

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,761FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole