Oana Moraru: „Nu e niciodată vina copilului dacă este foarte neascultător”

Atunci când un copil este foarte neascultător și are un comportament deranjant, nu este niciodată vina lui, afirmă consultantul în educație, fondatoarea școlii private Helikon și autoarea Oana Moraru.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, specialistul a explicat că, atunci când copilul are un asemenea comportament, acesta reprezintă un semnal de alarmă pentru părinte cu rolul de a schimba ceva în relația cu cel mic.

„Nu e niciodată vina copilului dacă este foarte neascultător. Dacă tot spune ”nu”, ”n-am chef”, ” nu vreau” e ca să ai tu, părintele lui, un semnal de alarmă suficient de puternic pentru a schimba ceva în relația ta cu el.

Copiii neascultători folosesc neascultarea ca pe o formă de chemare la apel. E timpul unei alte treziri personale, una dintr-un lung șir care va urma în viața ta până la și după adolescența lui”, spune Oana Moraru.

Potrivit acesteia, cu cât copilul tău este mai neascultător, cu atât părintele are „mai dese umbre de integrat”.

Despre ce umbre este vorba?

Iată explicația expertului educațional: „O umbră personală este o parte intimă din tine de care nu ești conștient. A crește mare este a tot uni punctele de pe partea din tine pe care încă nu o știi. Cu cât ești tu mai prezent la linia care-ți unește ție necunoscutele, cu atât e mai dispus copilul să se armonizeze cu intențiile tale”.

Cum sunt părinții pe care NU îi ascultă copiii

Potrivit Oanei Moraru, copiii nu ascultă atunci când persoana din fața lor e deconectată de sine, adică:

 • Nu își simte până la capăt emoțiile
 • Nu își simte pe deplin corpul
 • Nu știe care îi sunt butoanele, punctele sensibile
 • Nu s-a împăcat cu trecutul lui
 • Nu și-a reconstituit măcar mici bucățele din copilul care a fost
 • Nu și-a confruntat cele mai mari frici

„Cu toții avem umbre care trebuie întoarse de pe dos pe față și luate în brațe.

Le avem pentru că așa reușește deocamdată specia umană să își socializeze puii: alergându-i între bine și rău, oferindu-le iubire după satisfacerea unor condiții”, spune specialistul citat.

Ea explică și cum se formează această umbră: „Umbra a apărut de câte ori am ales aprecierea cuiva, lăsând la o parte ce simțeam realmente, noi cu noi, în momentul respectiv. Dacă, de pildă, în copilărie, nu era acceptabil să fim furioși, am ales să înghițim lacrimi și mânie, ca brațele mamei să ne primească mai repede. Am învățat să fugim de atâtea ori de noi ca să prindem recompensa: nevoia eternă de a fi parte din celălalt, de a primi acceptare”.

Așadar, neascultarea are un anumit rol pozitiv pentru copil: „atunci când copilul nu mai ascultă, neascultarea îi dă un refugiu de moment – o distanțare instinctivă de dinamica respingere-acceptare care joacă sub ochii săi, în tine, adultul”, precizează Oana Moraru.

Cum sunt părinții pe care îi ascultă copiii

În același timp, există și părinți pe care îi ascultă copiii în cele mai multe cazuri. Fiecare părinte ar vrea să știe cum sunt acești părinți și ce fac ei diferit.

Potrivit Oanei Moraru, copiii ascultă ușor genul de om care:

 • Este prezent
 • Face muncă zilnică de acceptare personală și autocunoaștere
 • Are aha-uri multe despre sine
 • Are, datorită celor de mai sus, un aer viu și prezent în exterior, un curent electric personal, pe care copilul iubește să-l urmeze

„În timp ce munca lui e să se spele pe dinți, să se îmbrace la timp, să își facă temele, să se racordeze la lumea asta exterioară, munca ta este să vezi ce-i cu tine, cum ești ca prezență, ca stare, ca emoție; cât de mult te placi, te înțelegi, te simți. Cât de bine ai absolvit partea aia de viață care mergea pe pilot automat”, arată consultantul în educație.

Și încheie spunând: „Noroc că avem copii neascultători ca să ne pună la treabă.”

Sursa foto: Facebook Oana Moraru

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

  Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

  Articole similare

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  INTRĂ ÎN COMUNITATE

  121,276FaniÎmi place
  295CititoriConectați-vă
  0AbonațiAbonați-vă

  Ultimele articole