7 soluții pentru a ține copiii mici departe de ecrane

Ecranele fac parte din viața noastră actuală. Lucrurile s-au agravat odată cu venirea pandemiei, când o mare parte dintre activitățile profesionale și de relaxare s-a mutat în online, în paralel cu reducerea activităților din planul fizic.

Nu ar fi nicio problemă dacă ecranele cu lumină albastră nu ar afecta puternic și ireversibil dezvoltarea sănătoasă a copiilor. În acest articol, vei descoperi soluții concrete care să te ajute să-ți crești copilul sănătos într-o lume inundată de tehnologie.

Înainte de a prezenta soluțiile, te invit să vedem de ce este atât de important să evităm să-i lăsăm pe copii în fața ecranelor.

Iată 11 efecte negative ale expunerii copiilor mici la ecrane

  1. Reduce capacitatea copiilor de a se concentra și de a fi atenți 
  2. Inhibă imaginația și creativitatea
  3. Afectează motivația
  4. Limitează dezvoltarea gândirii
  5. Reduce empatia, prin inhibarea abilității de a citi mimicele fețelor și de a învăța abilitățile sociale
  6. Reduce inteligența emoțională, capacitatea de a citi emoțiile celorlalți și de a-și gestiona propriile emoții
  7. Scade toleranța la frustrare
  8. Erodează capacitatea de a gestiona plictiseala și curiozitatea de a descoperi noi activități
  9. Tulburări de somn, din cauza luminii albastre, care interferează cu ciclurile de somn ale creierului
  10. Deformarea coloanei vertebrale și a posturii din cauza folosirii telefoanelor sau a tabletelor
  11. Creează un teren propice dezvoltării depresiilor

Citește și:

Oana Moraru: „Să refuzi copilului tău 15 minute de așteptare este crimă”

Cum pui capăt unui conflict cu copilul în 5 minute. Soluția părintelui conștient

“Expunerea la ecrane reduce capacitatea bebelușilor de a citi emoțiile umane și de a-și controla frustrarea. De asemenea, diminuează activitățile care ajută la dezvoltarea creierului precum sunt joaca și interacțiunea cu alți copii. Însă, dacă trebuie să apelezi la ecrane în anumite momente, asigură-te de calitatea conținutului pe care micuțul îl vizionează și interacționează cu el în timp ce se uită la ecran. Beneficiile limitării și chiar eliminării timpului petrecut în fața ecranelor în primii ani vor dura toată viața”, scrie, pe site-ul UNICEF, Carlota Nelson, scenarista și regizoarea “Brain Matters” (trad. “Creierul contează”), un documentar revoluționar despre dezvoltarea timpurie a creierului la copii. Pentru a realiza acest documentar, Carlota Nelson a petrecut 8 luni cercetând dezvoltarea copiilor în primii ani de viață alături de cercetători de top în domeniul neuroștiințelor.

Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății pentru copiii mici:

În ceea ce privește expunerea copiilor la ecrane, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) are următoarele recomandări:

  • Pentru copiii de până la 1 an: Ecranele nu sunt recomandate
  • Pentru copiii de 2-4 ani: timpul petrecut la ecrane nu trebuie să depășească o oră pe zi. Cu cât mai puțin, cu atât mai bine.

 

Iată 7 soluții care îți pot fi de ajutor să reduci sau chiar să elimini expunerea copilului mic la ecrane:

 

1. Conștientizează motivele pentru care să nu-i oferi ecrane în primul an de viață

Emisiunile la televizor, desenele animate și filmulețele de pe YouTube sunt create din start pentru a atrage atenția. Fiecare platformă are interesul de a avea cât mai mulți utilizatori dependenți, deoarece aceștia reprezintă sursa de venituri. De aceea, nu vei găsi multe persoane care să insiste să nu-i oferi deloc niciun fel de ecran copilului mai mic de un an. 

De la naștere până la un an, creierul copilului trece printr-o dezvoltare fulminantă, dublându-și dimensiunea. În primii 1-2 ani, copilul învață limba maternă, Iar în primii trei ani de viață, sinapsele se formează în cel mai rapid ritm de pe tot parcursul vieții. 

Studiile arată că, la vârsta de 3 ani, creierul unui copil este de două ori mai activ decât creierul unui adult, având peste 100 miliarde de neuroni. 

În primul an de viață, copilașul nu are nevoie de ecran. De ce are nevoie de fapt este interacțiunea cu părinții lui. Potrivit lui Dr. Jack Shonkoff, directorul Centrului de Dezvoltare a Copilului de la Universitatea Harvard din SUA, stimularea creierului copilului depinde de capacitatea de reacție a adulților.

Dacă aceste argumente ți se par relevante și consideri important să-i pui copilului o bază sănătoasă, atunci are sens să renunți cel puțin în primul lui an de viață la utilizarea televizorului, a laptopului și a tabletei, cel puțin în fața copilului. Iar telefonul mobil să-l folosești doar pentru strictul necesar sau atunci când cel mic doarme.

Odată ce copilul descoperă ecranele, va fi mult mai greu să-l ții departe de ele. Așa că este mai ușor să amâni momentul în care îl expui la ecrane decât să te lupți cu el de fiecare dată când va încerca să-ți ia telefonul din mână.

Citește și:

Conflictele cu copilul. 7 urmări negative care trec neobservate

Psihologul Gáspár György: Comportamentul urât al copilului se schimbă doar după ce ne schimbăm noi

2. Propriul exemplu de părinte deconectat de ecrane, ancorat în viața reală

Este foarte important ca decizia de a reduce utilizarea ecranelor în familie sau chiar de a renunța la anumite ecrane (televizor, tabletă) să fie una asumată. În caz contrar, fiecare minut petrecut fără să auzi televizorul pe fundal ți se va părea un chin și, în scurt timp, vei dori să renunți la a face acest sacrificiu.

Sau, poți alege să ieși din această capcană mentală, pentru că este una. Dacă simți că ecranele reprezintă un aspect important al vieții tale de care îți este greu să te separi, începe prin a te întreba:

  • Pentru ce folosesc ecranele de obicei? (Poate că le folosești pentru discuții telefonice, pentru activitatea profesională, sau pentru distracții pe chat-uri și pe social media, sau poate pentru relaxare, pentru a viziona filme și a asculta muzică etc.)
  • Care este starea pe care caut să mi-o aducă? Ce beneficii obțin, de fapt, utilizând ecranele? (Poate că beneficiul este relaxarea, sau comunicarea, sau să scapi de plictiseală sau de problemele din viața ta, sau distracția etc.)

Având răspunsuri la aceste întrebări, te poți gândi cum poți găsi aceste beneficii în viața reală și ce schimbări ai putea face pentru asta.

În mod cert, fără un exemplu de părinte deconectat de ecrane și ancorat în viața reală, nici copilul nu va reuși să se țină departe de ecrane.

De altfel, căutarea relaxării și a senzațiilor plăcute în lumea virtuală nu are cum vreodată să ne facă mai liniștiți și mai fericiți în viața reală. Cel mult, ne poate aduce o stare de bine de moment. În rest, dependența de ecran (sau de orice altceva) este doar o fugă de griji, de probleme pe care le regăsim fix acolo unde le-am lăsat înainte de a intra pe Facebook sau pe TikTok. Poate că această conștientizare va ajuta unele persoane să ia taurul de coarne și să aibă acea discuție dificilă pe care o tot amână, să ia acea decizie care trenează demult – pe scurt, să-și facă ordine în viață.

Citește și:

Cum pui capăt unui conflict cu copilul în 5 minute. Soluția părintelui conștient

Studiu: Starea de spirit a mamei influențează capacitatea bebelușului de a vorbi

3. Organizarea activităților

În primul an de viață, sugarul doarme între 12 și 17 ore pe zi, o parte dintre ele în timpul zilei. Un plus de organizare poate pune ordine în programul zilei și în activități, astfel încât să reușești mai multe decât acum fiind mai relaxată. Din punctul meu de vedere, îmbunătățirea organizării este cheia pentru aplicarea în practică a teoriei descrise mai sus.

  • Cu o bună organizare, îți poți face activitățile la ecrane în timpul somnului copilului, astfel încât, în restul timpului, să te poți ocupa de el. 
  • Programează conversațiile cu persoanele apropiate în timpul plimbărilor pe afară, când micuțul doarme.
  • Roagă-ți partenerul de viață să se implice mai mult în treburile casnice, în cazul în care nu o face încă. Spune-i când ai nevoie de ajutor și cum anume îți dorești să se implice. Dacă uită, reamintește-i fără să te enervezi și fără să-l critici, căci ai nevoie de ajutorul lui, nu de conflicte în familie.
  • Apelează la ajutorul bunicilor, dacă ai posibilitatea și primește orice fel de ajutor sunt dispuși să-ți ofere. În cazul în care nu găsești disponibilitate, alege să nu te superi și să nu te consumi, deoarece energia ta e importantă și vrei să o folosești pentru alte lucruri.
  • Pe măsură ce crește și devine tot mai curios, implică-ți copilașul în activitățile pe care le faci, chiar dacă durează mai mult și mai mult te încurcă decât te ajută: puneți împreună rufele la spălat, apoi scoateți-le din mașina de spălat, oferă-i cratițe și vase cu care să se joace la bucătărie în timp ce tu pregătești cina etc.
  • Caută soluții prin care să-ți reduci implicarea în treburile casnice. Poate că un slow cooker, o mașină de spălat vase, un aspirator care face singur curat prin casă sau un robot de bucătărie ar face o diferență pentru tine. Nu neglija această idee. Mie, personal, Crock Pot-ul îmi dă o mare libertate de mișcare, deoarece mâncarea se pregătește singură în timp ce eu pot să plec de acasă.
  • Dacă organizarea meselor îți dă bătăi de cap, pune pe hârtie toate felurile de mâncare pe care știi să le gătești și care vă plac și conturează un meniu al săptămânii. Vei fi mai liniștită și vei ști exact ce și când să cumperi. În plus, nu vei mai arunca ingrediente nefolosite la timp.
  • Ia copilul cu tine în cât mai multe locuri în care te duci – la magazin, la bancă, la piață etc. Cât timp este cu tine, cel mic se va simți în siguranță. Iar tu îl poți face atent la detalii și îi poți povesti despre realitatea voastră.
  • Programează timp special cu partenerul cel puțin o dată pe săptămână, astfel încât să protejați relația de cuplu. Atunci când în relația de cuplu este armonie, totul este mai ușor, te simți în siguranță și știi că ai alături de tine un om pe care să te bazezi.
  • Din când în când, lasă-ți bebele cu tati și ieși la un ceai cu prietenele. Ai nevoie și de conectare cu femei ca tine. Fie că au sau nu copii, îți va face foarte bine!
  • Dacă ești mamă singură, este esențial să te preocupi de binele tău psiho-emoțional, deoarece starea copilului depinde în totalitate de starea ta interioară. Dacă te simți tristă, deprimată, furioasă etc., ia în considerare să apelezi la un psiholog pentru suport specializat. Poți obține suport de la psiholog gratuit, cu decontare de Casa de Asigurări de Sănătate (detalii AICI).
  • Distrează-te cu activitățile copilului. Nu glumesc. Îmi aduc aminte că, atunci când i-am luat copilului pentru prima dată nisip kinetic, eu m-am distrat mult mai mult decât el 🙂 Dacă îți place cât de cât să desenezi cu cretă colorată pe asfalt, să pictezi cu acuarele, să colorezi, să te joci cu lego, cu mașinuțe sau cu păpuși, profită de ocazie – vei aduce mai multă armonie între tine și copil și veți petrece un timp plăcut împreună.

Știi cum se spune: dacă viața ne dă o lămâie, să facem din ea limonadă. Tu ce lămâi ai din care poți face limonadă? 🙂

Citește și:

31 de citate adevărate și frumoase despre părinți și parenting

Nu-ți mai fie frică de tantrumuri! Abordarea contraintuitivă care face minuni. 5 motive de ce funcționează atât de bine

4. Odihnește-te suficient

Atunci când mama se simte obosită și nu are energie, ea nu are resurse emoționale pentru a avea răbdare cu copilul și pentru a-i propune activități interesante. Simțindu-se extenuată, poate considera că este mai ușor să lase copilul la ecran.

De aceea, odihna ta este prioritară.

Ai grijă să dormi cel puțin 8 ore pe noapte. Dacă te simți obosită și la prânz, este în regulă să dormi și tu alături de micuț sau cel puțin să stai culcată și să te relaxezi. 

Pentru ca somnul tău să fie odihnitor, evită expunerea la ecrane cu 1-2 ore înainte de culcare.

 

5. Alege să fii un părinte responsabil

A fi părinte este o responsabilitate mare. Părintele este cel care formează copilul la propriu. Orele petrecute în fața ecranului în primul an de viață s-ar putea să aibă urmări negative importante precum deficitul de atenție, inteligența emoțională scăzută, capacitate de concentrare mică etc. Multe dintre efectele negative se vor vedea clar abia în anii de școală, când nu mai pot fi reparate, deoarece timpul principal de formare a acestor abilități a trecut.

Așadar, putem alege să fim părinți responsabili și, așa cum am decis să aducem pe lume un copil, să decidem să avem grijă de el și de dezvoltarea lui cât putem de bine. 

Fiind conștienți de efectele negative uriașe ale expunerii la ecrane în primii ani de viață a copiilor, putem alege să găsim forme de relaxare care fie să nu presupună ecranele, fie să utilizăm ecranele atunci când copiii nu sunt de față.

Da, e un efort. Însă, este un efort care merită toată implicarea, deoarece vei avea un copil liniștit, atent, inteligent, empatic, echilibrat emoțional, conectat cu tine și cu lumea reală.

Citește și:

11 semnale de alarmă pentru părinți care ar putea indica depresia la copii

Secretul care te ajută să adormi rapid un bebeluș

6. Bucură-te de prezent

Chiar dacă în primele luni ale copilului, poate apărea impresia că timpul trece foarte lent, orice părinte care are copii mai mari îți poate confirma că această perioadă trece repede. Și că, în scurt timp, cel mic nu va mai merge de-a bușilea, nu va mai gânguri, nu va mai avea acest zâmbet până la urechi, fără dinți. Și că, până să-ți dai seama, va merge la grădiniță, apoi la școală, apoi de-abia îl vei mai prinde să-i dai un pupic și să-i miroși părul…

Crede-mă, fiecare secundă cu bebelușul merită toată atenția ta. Sunt mame care fac al doilea și al treilea copil din motivul că le este dor de bebeluș. Îți dai seama cât de puternică e conectarea mamei cu bebelușul chiar și pentru mamă? Profită, așadar, de acest timp, pentru că încă îl trăiești.

Știu că, de multe ori, credem că e mai bine altcândva, altundeva și altfel. Credem că nu ne e bine și că, dacă am face altceva, ar fi mai bine. Nu neg că dușmanul binelui e mai binele. Însă, pentru ca să ajungi la acel mai bine, e nevoie mai întâi să-ți înveți lecțiile de la această etapă de viață. Adică, să accepți această realitate și poate chiar să fii recunoscătoare pentru ea.

Apoi, dacă dorești să schimbi ceva, schimbă. A te plânge fără să acționezi e doar o pierdere de energie. Organizează, în funcție de buget și disponibilitate, activități care să-ți placă și la care poate participa și copilul: o excursie la munte sau la mare sau în alt loc, o ieșire în natură cu mai mulți părinți cu copii mici, o întâlnire cu prietenele care au copii și care va fi plăcută atât pentru mame, cât și pentru copilași.

 

7. Trăiește o viață reală, conștientă

În timp ce citești acest articol, ridică-ți ochii din ecran și privește în jur. Da, acum. Privește în jurul tău și observă ce vezi, ce auzi, cum te simți… Aceasta este viața ta de acum. Cum ți se pare?

Bună sau mai puțin bună, este singura ta viață reală. Tot ce apare pe ecran nu este real. În ciuda faptului că este interesant, că te amuză sau îți aduce anumite emoții, totul se întâmplă doar în mintea ta. Și nu schimbă nimic în viața ta. Poți schimba ceva concret doar atunci când acționezi.

Poți alege să începi să trăiești o viață mai conștientă începând de acum, mai ancorată în realitatea ta, cu ecrane la minim, cel puțin în prezența copilului.

Și pe măsură ce trăiești conștient și observi realitatea din jurul tău, discută cu copilul despre asta. Fă-l atent la diferite aspecte din lumea înconjurătoare atât de bogată în forme, culori, mirosuri. Orice plimbare chiar și în jurul casei sau al blocului poate fi o aventură minunată atunci când părintele este prezent și conectat cu copilul.

Astfel, include și programează cât mai multe activități interesante, relaxante, plăcute în viața reală, potrivite stilului tău de viață și preferințelor tale, precum și vârstei copilului și preferințelor sale. Acestea pot fi: orice jocuri și activități pentru copii (cărticele, lego, jocuri cu mașinuțe, păpuși, cuburi, plușuri, puzzle-uri, cutii, vase de bucătărie, fructe, legume, carduri cu activități, instrumente muzicale, jocuri de sortare etc.), explorarea mediului, contactul cu diferite texturi, sunete, culori, mirosuri, vizitarea diferitor locuri, zone din localitate, explorarea gusturilor în perioada diversificării și pe măsură ce introduci alimente noi, socializare cu alți copii și/sau adulți etc.

Dacă nu știi ce ai mai putea face diferit, ți-am pregătit o întrebare care te va ajuta, dacă îți răspunzi la ea:

Imaginează-ți că, într-o zi, ar veni la tine cineva din partea unei companii de cercetare care studiază capacitatea mamelor de a crește copii fără a-i expune la ecrane și ți-ar oferi 100.000 de euro, prin contract, dacă reușești timp de o săptămână să nu-i oferi deloc ecran copilului. Așadar, singura condiție este ca cel mic să nu fie expus la ecrane timp de o săptămână. Ce ai face diferit astfel încât să  reușești și la final să primești acești bani?

Te invit să împărtășești răspunsul tău în comentarii.

 

Iată și două cărți pentru copii menite să-i ajute să iasă din vraja ecranelor pentru a se reconecta cu bucuria de a face activități în lumea reală:

 

„Vraja ecranelor. Ema și Eric regăsesc placul de joc” de Ioana Chicet-Macoveiciuc

Această carte se adresează copiilor de peste 3 ani pe care îi invită să descopere cum familia Pofticioșilor regăsește plăcerea de a se juca.

Ema și Eric, micii eroi ai cărților scrise de Prințesa Urbană, dezvăluie momentele prin care trece micul Eric din cauza ecranelor.

Din pricina pandemei și după multe ore de grădiniță online, Eric descoperă ceva care-i place chiar mai mult decat șnițelul, pastele cu sos și pizza caldă la un loc: ECRANUL, de care Eric nu se mai poate desprinde. Se pare că există două tratamente eficiente…

 

„7 zile fără ecrane”

Cartea conține idei practice de activități și jocuri pentru întreaga familie, utile atunci când doriți să găsiți alternative la jocurile pe calculator, smartphone-uri, videoclipurile de pe YouTube, la filme si seriale TV. Sunt incluse și diverse ponturi pentru ca ziua să înceapa bine, precum și sfaturi demne de luat în seamă (și de reținut) pe parcursul unei zile aglomerate.

Fiecare pagină îți propune modalități de a reduce folosirea dispozitivelor electronice și de a mari timpul de socializare. Cartea este împărțită în capitole reprezentând cele 7 zile ale săptămânii, fiecare dintre ele cu sfaturi pentru ca ziua să înceapă bine, o serie de sugestii de activități, jocuri și povești, rime și ilustrații, cântece sau pagini dupa formatul „caută și găsește imaginea”, toate potrivite pentru lectura cu voce tare sau pentru a fi realizate în familie.

 

Sursa foto: Harrison Haines, Pexels

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,213FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole