11 semnale de alarmă pentru părinți care ar putea indica depresia la copii

Depresia este una dintre cele mai răspândite boli ale acestui mileniu. Aproximativ 280 de milioane de persoane din întreaga lume sufereau de depresie, în septembrie 2021, conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății. Estimările organizației arată că circa 5% dintre adulți la nivel mondial suferă de depresie.

În cel mai rău caz, depresia duce la suicid. Datele OMS indică aproximativ 700.000 de persoane care se sinucid în fiecare an. 

În SUA, aproximativ 10% din populație suferă de depresie. În rândul adolescenților și tinerilor adulți, rata depresiei a ajuns la 17%, în 2020, conform cifrelor publicate de usnews.com.

În România, în anul 2019, au fost diagnosticate 45.131 cazuri noi de depresie, cu aproape 15% mai mult decât în 2013, conform unui raport al Ministerului Sănătății. Din cifra menționată, 892 de cazuri au fost în grupa de vârstă 0-19 ani.

Potrivit psihologului Andra Tănăsescu, vicepreședinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică (INLPSI), sunt diferite semne ale depresiei în rândul copiilor.

Citește și:

“Copilul meu minte.” 7 cauze care îi fac pe copii să-și mintă părinții

Ce înseamnă educație emoțională sănătoasă? 9 abilități emoționale de care au nevoie copiii

Psihologul enumeră câteva elemente comune care ar putea reprezenta posibile semne ale depresiei:

 1. Iritabilitatea și/sau furia se manifestă deseori în rândul copiilor care dezvoltă inițial forme ușoare de depresie care se pot acutiza rapid dacă nu sunt ameliorate
 2. Simptome care se manifestă prin dureri corporale, în special la nivelul mușchilor
 3. Stări permanente de neliniște
 4. Stres în timpul despărțirii de părinți
 5. Pierderea interesului față de activitățile obișnuite
 6. Retragerea din activități sociale plăcute până în acel moment
 7. Dificultăți de concentrare
 8. Fuga de acasă sau discuții despre acest subiect cu alți prieteni
 9. Discuții despre moarte și sinucidere
 10. Apetit crescut sau scăzut, schimbarea bruscă a greutății corporale. În special, se observă luarea unor kilograme în plus.
 11. Comentarii pe rețelele de socializare care indică lipsă de speranță sau stimă de sine scăzută

„Desigur, semnele diferă de la copil la copil, iar în câteva cazuri există posibilitatea să nu identificăm niciunele dintre aceste semne, întrucât copiii din ziua de azi sunt tot mai inteligenți și știu cum să-și ascundă emoțiile mai bine decât o făceam noi acum una sau două generații. Noi când doream să plângem, plângeam pur și simplu. Când eram supărați, ne manifestam ca atare; și partea bună este că ne trecea supărarea destul de repede. În zilele noastre, un copil poate ține o supărare în el pentru un timp îndelungat, iar această auto-impunere îi poate afecta vizibil viața: devine tot mai irascibil, furios, agresiv și poate lua decizii pripite care uneori îi pot pune în pericol viața (consum excesiv de droguri, alcool, gânduri și tentative suicidale)”, afirmă psihologul Andra Tănăsescu, într-un comunicat de presă.

Citește și:

Cum pui capăt unui conflict cu copilul în 5 minute. Soluția părintelui conștient

Oana Moraru: „Nu e niciodată vina copilului dacă este foarte neascultător”

Cum putem ajuta copilul aflat în depresie

Potrivit psihologului citat, părinții trebuie să fie primii care să identifice anumite derapaje de comportament ale copilului și să apeleze la profesioniști specializați în psihologia copilului pentru a aplica un plan de recuperare.

În același timp, părinții își pot ajuta copiii aflați în depresie să amelioreze simptomele acestei afecțiuni.

Iată 3 pași pentru a ameliora simptomele depresiei pe care le propune psihologul Andra Tănăsescu părinților:

 1. Încurajează copilul să iasă zilnic din casă și să facă mișcare. Nu trebuie neapărat să facă sport. O simplă plimbare împreuna cu familia îi poate fi de ajutor.
 2. Supervizarea copilului în timp ce urmează un tratament medicamentos. Dacă un specialist îi recomandă un tratament medicamentos, este foarte important să-i monitorizăm fiecare etapă din tratament, astfel încât copilul să îl respecte.
 3. Fă-ți timp pentru a sta de vorbă cu copilul. Unii copii nu știu să-și pună emoțiile în cuvinte. Însă, cu răbdare și, dacă este necesar, cu ajutorul unui psiholog, poate fi ajutat. Este foarte important să învățăm să-i ascultăm pe copii și să le câștigăm încrederea.
 4. Schimbarea alimentației. Uneori, excesul de toxine din felurile de mâncare nesănătoase pot avea efecte nebănuite asupra stării noastre psihice si de fizice, pe termen lung.

Andra Tănăsescu, vicepreședinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică INLPSI, este psiholog, trainer NLP și consultant Panorama Socială. A urmat studiile în psihologie, având formare în terapia de cuplu și familie. 

Așadar, este foarte important să ne preocupăm de echilibrul emoțional al copiilor noștri, astfel încât ei să aibă încredere în noi, părinții lor, să se simtă iubiți necondiționați, susținuți, acceptați așa cum sunt.

La final, te invit să descarci un scurt ghid pdf de o pagină care te va ajuta să-ți ghidezi copilul în momentele în care simte emoții dificile:

GHID DE CALMARE A EMOȚIILOR COPIILOR

Sursa foto: Michal Fošenbauer, Pixabay

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,283FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole