Conflictele cu copilul. 7 urmări negative care trec neobservate

În numeroase familii, conflictele cu copilul sunt prezente zi de zi. Primesc multe întrebări de la părinții cu copii de toate vârstele legate de diferite situații conflictuale. 

Din păcate, atunci când părinții apelează la ajutor, de multe ori, relația este atât de degradată, încât este nevoie mai întâi de o perioadă de reparație, pentru ca, apoi, părintele să poată construi la încredere și comunicarea eficientă.

Iată câteva exemple de conflicte cu copiii cu care se confruntă părinții din comunitatea Parenting 2.0:

“Principalele surse de conflict sunt: ecranele, dulciurile și momentele de plecare de lângă prieteni.” – S.G.

***

“Sursa principală a neascultării copiilor este neconsistența și neînțelegerea prealabilă datorită lipsei de comunicare corectă în ceea ce privește mesajul pe care să îl transmitem copiilor.” – S.N.

***

“Problemele apar când intră într-un tantrum (din te miri ce motiv, câteodată abia trezită) și efectiv urlă / plânge cu o intensitate foarte mare și pentru o perioadă lungă (poate fi chiar jumătate de oră).”L.M.

***

“De cele mai multe ori, conflictele cu băiețelul meu de aproape 5 ani apar în urma presiunii pe care o resimt din partea celor din jur.”L.B.

***

“D. are 3 ani. De când ne-am mutat la actuala locuință, cam 3 luni au trecut și el refuză cu îndârjire să intre să facă duș.”G.F.

 

După cum vedem, cauzele care stau la baza conflictelor sunt foarte variate, în funcție de vârsta copiilor și de abordarea părinților.

Un părinte responsabil este conștient în ce direcție se îndreaptă lucrurile atunci când sunt conflicte frecvente cu copilul. Dacă nu te-ai gândit până acum din această perspectivă, te invit să continui să citești acest articol.

 

Iată 7 urmări negative ale conflictelor frecvente în relația cu copilul:

 

1. Copilul nu se simte în siguranță și în confort

Dacă, atunci când este mic, copilul nu se simte în siguranță și confort, el rămâne cu o rană emoțională adâncă. Inclusiv când va fi adult, va avea un sentiment de nesiguranță și disconfort pe care nu și-l va explica rațional și va încerca să-l înăbușe, de multe ori, în dependențe.

Pentru copil, părinții reprezintă oaza de liniște, baza de siguranță. Doar că, atunci când în familie are parte de conflicte aproape zilnice, copilul se simte singur în fața greutăților vieții. El nu mai percepe părinții ca pe oamenii care îl protejează, ci ca pe oamenii care îl rănesc. Mai ales pentru copiii mai sensibili, pe termen lung, aceasta e calea sigură către dezechilibre psiho-emoționale, stări anxioase și depresive. 

 

2. Relația cu copilul se deteriorează tot mai mult

Ca părinte care dorești să-ți ajuți copilul să se descurce în viață, ai nevoie să te faci ascultat și înțeles de către copilul tău. Lucru pe care nu ai cum să-l faci cu forța. Poți obliga copilul să închidă telefonul sau să stea pe scaun încă 5 minute, dar nu-l poți obliga să te asculte atunci când tu nu ești de față.

Astfel, beneficiază de mai multă ascultare reală, pe termen lung nu părintele autoritar care se impune cu forța, ci părintele care cultivă relația de iubire și încredere cu copilul. Iar în prezența țipetelor și certurilor dese, încrederea se pierde. Copilul se închide emoțional în fața părintelui.

 

3. Crește riscul de a ne comporta exact cum nu ne dorim 

În general, părinții sunt conștienți că unele comportamente pe care le manifestă atunci când se enervează le fac rău copiilor lor. Atunci când sunt calmi, pot fi atenți la limbaj și pot aplica diferite tehnici de comunicare învățate.

În schimb, atunci când se înfurie, fără să vrea ies pe gură critici, țipete, amenințări, promisiuni, jigniri. Iar uneori apar și pedepse sau o palmă la fund.

Soluția cea mai sigură pentru a evita comunicarea necontrolată sub imperiul furiei și al nervilor este să te preocupi de gestionarea adecvată a conflictului, astfel încât să nu escaladeze.

 

4. Lupta pentru putere se adâncește

De foarte multe ori, concurența și lupta pentru putere este prezentă nu doar la locul de muncă și la școală, ci și în familie. Și, pentru că cei mici învață strategia de comportament de la părinți, adulții sunt acei care creează cadrul de desfășurare a bătăliilor.

Fie că este vorba despre respectarea limitelor pentru timpul petrecut în fața ecranului, despre spălatul pe dinți sau despre a pleca din parc la 12 fix, mulți părinți își simt autoritatea pusă în joc. Și fac tot posibilul pentru a și-o proteja. Pentru aceasta, copilul trebuie să asculte, deși își dorește să facă altceva. Și atunci conflictul e garantat.

De fiecare dată când apare o luptă pentru putere, cineva câștigă și cineva pierde. Cineva va fi mulțumit și cineva va fi frustrat.

Ca părinte, nu te ajută nici să pierzi lupta pentru putere (copilul nu mai are limite ferme), și nici să o câștigi (riști să inhibi individualitatea și încrederea copilului, precum și să-l determini să acumuleze frustrări care vor exploda în viitor). Ce te ajută este să ieși complet din tiparul luptei pentru putere, găsind o abordare a conflictului cu empatie și cu armonie.

 

5. Un mediu ostil devine normalitatea copilului

Imaginea omului despre normalitate se formează în copilărie. Ceea ce a văzut și a trăit în primii ani de viață conturează normalitatea din care îi va fi foarte greu să iasă ulterior, dacă o va conștientiza și dacă va dori. 

Astfel, un copil care trăiește într-un mediu conflictual, în care este certat, părinții se ceartă între ei și adulții nu reușesc să-l ajute să-și gestioneze emoțiile și să se simtă în siguranță, va cataloga conflictul drept normalitatea sa. Ulterior, va intra în tot felul de conflicte la școală, la job, în relația de cuplu. 

 

6. Copilul învață să se comporte cu sine așa cum se comportă părintele cu el

În primii ani de viață, copilul învață despre sine de la părinții lui, în mod special de la mamă. Când își privește mama în ochi, când se conectează cu ea, copilul simte și preia de la ea tot ce simte și gândește ea despre el. Copilul internalizează atitudinea părintelui, în special a mamei, față de el. 

Astfel, se ajunge la un conflict interior între cine este copilul de fapt (incluzând aici ce emoții simte, ce gânduri are, cum se comportă, ce își dorește etc.) și cine dorește mama ca el să fie (să nu simtă anumite emoții, să gândească într-un anumit fel, să aibă un anumit comportament, să fie cuminte etc.). 

Deoarece mama reprezintă pentru copilul mic garanția supraviețuirii, el decide inconștient să se lase pe sine deoparte și să facă ce îi cere mama. Conflictul interior rămâne pe fundal și se adâncește în timp, generând periodic conflicte.

 

7. Copilul nu învață să gestioneze în mod adecvat conflictele

Gestionarea conflictelor este o abilitate care se poate învăța și dezvolta. Copilul preia foarte ușor, în mod natural ceea ce părinții știu să facă și aplică în viața cotidiană. Însă, copilul nu poate învăța de mic o abilitate pe care părintele lui nu o are și nu o manifestă. 

Cu alte cuvinte, strategia părinților de gestionare a conflictelor va deveni și strategia copilului. Așa că nu e de mirare că, după o perioadă, copiii încep să manifeste aceleași comportamente pe care le văd la adulții care îi educă. Desigur, ele pot fi corectate la maturitate, însă cu multă atenție și efort, deoarece rădăcinile adânci s-au format deja pe modelul inițial.

 

Aceste consecințe negative ale gestionării inadecvate a conflictelor de către părinți pot fi evitate atunci când părinții învață moduri sănătoase de a depăși nervii, certurile și tantrumurile.

Despre aceste lucruri am discutat pe 29 iunie, la Webinarul gratuit cu tema „4 pași pentru  gestiona conflictele cu copiii”.

Vizionează înregistrarea sesiunii online:

 

 

 

Pentru părinții cu ce vârste ale copiilor sunt potrivite aceste informații? Pentru părinții cu copii de orice vârstă care își dau seama de ineficiența și dauna pe care o aduc conflictele actuale. 

Primul pas este ca părintele să își formeze o abordare constructivă asupra conflictului. Apoi, tu vei aduce noua abordare în relația cu copilul, indiferent câți ani are.

Așadar, nu rata ocazia de a-ți dezvolta abilitatea de a rezolva conflictele cu copilul, pentru a asigura un mediu liniștit și echilibrat în care toți membrii familiei să se simtă în siguranță.

 

Sursa foto: Victoria Art, Pexels

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,281FaniÎmi place
286CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole