Greva generală în învățământ începe luni. Negocierile sindicatelor cu Guvernul au eșuat

Cadrele didactice vor intra în grevă generală începând de luni, 22 mai, în urma deciziei luate astăzi de sindicatele din educație. Anunțul a fost făcut de Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), după negocierile cu premierul Nicolae Ciucă.

„Concluzia este clară, promisiunile sunt subțiri, doar că Anexa 8 se va aplica și că în Programul de guvernare o să fie lucruri concrete legate de grila de salarizare, iar Educația va fi o prioritate. Oamenii așteaptă altceva și este limpede că de luni va fi grevă generală. Este voința oamenilor. Mandatul nostru este de a veni cu ceva concret. Am cerut astăzi, de exemplu, să se rezolve și problema inflației, adică să vină cu un act normativ care să acopere rata inflației. Acest lucru se poate face. Este posibil să mai avem o discuție cu premierul luni, mai este timp să găsească soluții, dar până atunci mesajul nostru este clar: grevă generală din 22 mai, orele 8:00”, a declarat președintele FSLI, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, greva generală este susținută de peste 71% dintre membrii de sindicat. Asta înseamnă că aproximativ 105.000 de cadre didactice vor intra în grevă generală la începutul săptămânii viitoare.

„Este un procent extrem de mare, 71,29% din cei care au semnat. Ca fapt divers, în 2005, când am declanșat greva, procentul a fost de 60%”, a explicat sindicalistul.

„E prea târziu”

Întrebat în ce măsură se poate discuta despre majorarea salariilor din învățământ joi, în cadrul discuțiilor care vor avea loc la Ministerul Educației pe tema Contractului Colectiv de Muncă, Simion Hăncescu a spus că legea exclude această posibilitate.

„Contractul de muncă este un act care, conform legii, nu poate conține referiri la salarizare. Deci nu se va întâmpla nimic concret mâine, dacă cineva își face iluzia că se dezamorsează conflictul. Nu. Ăsta e adevărul. (…) Promisiunea este ca până în iulie să adune toate datele, atenție, când ei au promis că până la 30 iunie trebuia să fie legea gata, acum au decalat până în ianuarie sau finalul anului, ceea ce nu este în regulă. Deci, în iulie adună datele și apoi peste vară să stăm la masă și să discutăm. E prea târziu. Era bine să vină acum, dacă aveam grila, aveau timp cei de la Ministerul Muncii în paralel să lucreze cu Legea pensiilor, dacă erau bune intenții. Ceva nu este în regulă”, a afirmat liderul de sindicat.

Profesorii universitari încep grevele de avertisment

În aceste condiții, profesorii universitari îi vor spijini nu doar teoretic cadrele didactice preuniversitare. Începând de luni, aceștia vor face grevă de avertisment, a anunțat Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale „Alma Mater”.

Acesta a oferit detalii despre un al doilea aspect discutat astăzi de sindicaliști la Guvern și care reprezintă „o promisiune cu iz politic”, și anume că în Programul de Guvernare va fi prevăzut faptul că Educația va fi prioritară și din punct de vedere salarial.

„Cei doi oameni importanți, prim-ministrul actual și prim-ministrul viitor, au spus că vor trece în Programul de guvernare faptul că Educația va fi prioritară, mă rog, scrie peste tot acest lucru, dar că va fi și din punct de vedere salarial, dar n-au vrut să-și asume grilele pe care noi le-am creat și care astăzi se află la Ministerul Muncii, grile pe care le-am gândit exact potrivit ideilor din proiectul România educată și din promisiunile celor doi miniștri, Sorin Câmpeanu și Ligia Deca, plecând de la salariul mediu brut pe economie, la profesorul deputat din învățământul universitar și la profesorul de tip asistent universitar de la noi din învățământul superior. Deci aici n-au vrut să-și asume răspunderea”, a relatat Anton Hadăr.

Care sunt cerințele sindicatelor din Educație

Cadrele didactice din învățământul preuniversitar au fost, astăzi, în grevă de avertisment, între orele 11:00 – 13:00. În acest interval de timp, orele nu au avut loc.

Iată care sunt revendicările sindicatelor din Educație:

  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate (salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie)
  • Salarizarea întregului personal didactic de predare să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic
  • Indexarea anuală a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflației
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și în contractele colective de muncă (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.)
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației

Guvernul anunță că a deblocat angajările din învățământ. Noi negocieri vor avea loc luni

Sursa foto: Guvernul României
Sursa foto: Guvernul României

În urma consultărilor de la Palatul Victoria cu sindicatele din învățământ, premierul Nicolae Ciucă a declarat, într-un comunicat de presă:

„Am participat la acest dialog pentru că suntem cu toții de acord că învățământul este prioritate națională, iar acest aspect trebuie să se reflecte în investițiile pe care le facem și în măsurile pe care le luăm. Respect munca oamenilor de la catedră și a întregului personal implicat în procesul educațional, iar cariera didactică trebuie să fie predictibilă și apreciată în raport cu importanța socială pe care o are. Am decis să facem demersurile pentru efectuarea plăților aferente Anexei 8, inclusiv pentru personalul nedidactic. În acest fel, aplicarea Legii 153 devine unitară la nivelul sistemului de învățământ. Noul program de guvernare va include angajamentele noastre ferme de prioritizare a aplicării unei salarizări conforme cu importanța acordată educației. La nivelul Ministerului Muncii deja a demarat procesul de centralizare a grilelor de salarizare, iar viitoarea Lege a salarizării va ajunge pe masa Legislativului la 1 septembrie, când începe sesiunea parlamentară”.

Totodată, reprezentanții Guvernului au precizat, în comunicat că Guvernul a aprobat, astăzi, memorandumul pentru deblocarea angajărilor în sistemul educațional, prin exceptarea de la prevederile incluse în Ordonanța 34 din 12 mai 2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Excepțiile vor avea în vedere ocuparea unor posturi didactice, didactice auxiliare și nedidactice vacante sau temporar vacante precum şi a funcțiilor de conducere, vacante sau temporar vacante, din unitățile de învățământ preuniversitar şi instituțiile de învățământ superior de stat, în anul 2023.

În continuare, Guvernul a amintit de investițiile din educație: în ultimele luni au fost lansate 6 apeluri pentru depunerea de proiecte, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru îmbunătățirea infrastructurii educaționale din România. Valoarea acestor apeluri depășește 2 miliarde de euro. Proiectele vizează reducerea abandonului școlar, dotarea unităților de învățământ cu mobilier, laboratoare de informatică și științe, laboratoare inteligente, precum și înființarea de grădinițe comunitare ori ludoteci, în cadrul serviciilor complementare, ori de noi școli, la standarde europene (școli verzi).

Guvernul va continua consultările cu sindicatele din educație luni, când urmează să aibă loc o nouă întâlnire.

La consultările cu sindicatele, împreună cu premierul Nicolae Ciucă au mai participat președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, și reprezentanți ai Ministerului Muncii.

 

Sursa foto: Pixabay via Pexels

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,745FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole