Copiii au dureri de cap frecvente din cauza ecranelor. Pe 57% dintre copii îi doare capul cel puțin o dată pe lună

7 din 10 copii s-au plâns cel puțin o dată de durere de cap, arată datele unui unui studiu online realizat în aprilie 2023 pe platforma iVox.

Rezultatele sunt prezentate în cadrul campaniei “Tărâmul ferecat al durerilor de cap”, lansată de Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF), Asociația din Grijă pentru Copii, în cadrul unui program educațional dedicat părinților în parteneriat cu Reckitt.

Durerile de cap pot apărea chiar și la copiii mici. 6 din 10 copii care se plâng de dureri de cap au între 4 și 12 ani.

Scopul studiului online și a fost să cerceteze percepția părinților asupra realității durerilor de cap în rândul copiilor. Campania își propune să tragă un semnal de alarmă cu privire la urmărirea durerilor de cap la copil: cât de des apar acestea, cât de mult afectează dispoziția copilului, ce le declanșează, când mergem cu copilul la medic ca să putem afla cauza durerilor, dacă le putem preveni și ce tratament adecvat vârstei poate fi folosit.

Citește și:

“Dacă nu faci ce îți cer, îți iau telefonul!” 6 motive pentru care să NU folosești ecranele pentru a pedepsi copilul

7 soluții pentru a ține copiii mici departe de ecrane

Principala cauză a durerilor de cap ale copiilor: timpul petrecut la ecrane

Procentul părinților care iau în serios durerile de cap ale copilului lor a crescut față de 2019. Șase din zece părinți ar dori să știe mai multe despre durerile de cap ale copiilor pentru a lua măsuri la timp pentru protejarea copilului lor. Dacă în 2019 doar 41% dintre părinți relatau că au discutat despre durere cu copilul lor (conform datelor unui studiu similar), în 2023, 1 din 2 părinți spun că discută des sau foarte des cu copiii lor despre durerile pe care aceștia le simt și despre care doresc să vorbească.

Principalele cauze ale durerilor de cap la copii, identificate de părinți, sunt legate de folosirea timp îndelungat a ecranelor telefoanelor mobile sau calculatoarelor. 46% dintre părinți spun că durerile de cap ale copilului lor au apărut sau s-au accentuat odată cu folosirea prelungită a ecranelor în timpul școlii online. 8 din 10 copii acuză dureri de cap după ce petrec mai mult timp în fața ecranelor.

În plus, aproape 7 din 10 copii se plâng de dureri de cap când programul de la școală este încărcat, fără posibilitatea de a se juca în aer liber.

„Durerile de cap la copii, deși mai mult explicate de specialiști în ultima perioadă și mai bine înțelese de către părinți, ascund în continuare o serie de necunoscute – de la cauza durerii până la temeri legate de cum ar putea evolua aceasta. În acest context am lansat campania «Tărâmul ferecat al durerilor de cap» prin care ne propunem să punem la dispoziția părinților o serie de informații educaționale despre cum o echipă multidisciplinară poate da cel mai corect diagnostic în cazul durerilor de cap frecvente la copii, dar și sfaturi pentru a gestiona corect acest simptom”, a declarat Magda Popescu Biclineru, vicepreședintele Asociației „Din Grijă pentru Copii”.

Citește și:

Top 5 activități pentru care copilul va lăsa ecranele deoparte

De ce să nu folosești telefonul pentru a liniști copilul mic. Riscurile sunt mai mari pentru băieți

4 din 10 părinți apelează la pediatru

40% dintre părinți ai căror copii se plâng de dureri de cap
 cer imediat sfatul medicului pediatru.

Ca primă reacție, până să ajungă la medic, peste 4 din 10 părinți liniștesc acasă durerea de cap a copiilor cu medicamente obișnuite pentru durere. 8 din 10 părinți folosesc medicamente specifice pentru copii, pe baza recomandărilor medicului. 50% aleg tratamente pe bază de ibuprofen, 39% paracetamol, iar 30% apelează la soluții naturiste. Pentru 6 din 10 părinți este important ca tratamentul să acționeze rapid și pentru 4 din 10 să fie bine tolerat de organism.

„Ne îngrijorează durerea de cap a copilului. Devenim foarte atenți dacă durerea de cap a copilului se repetă: «cu ce te pot ajuta dragul meu?». Stăm de vorba cu copilul nostru, îi acordăm atenție și îl ascultăm. Povestea durerii lui ne poate ajuta să ne înțelegem mai bine propriul copil și să luăm decizia corectă în timp util. Apelăm la medicul copilului pentru a afla cauza durerii: de la o banală răceală, la boli infecțioase severe, de la tulburări de vedere, la paraziți, boli neurologice sau tumori grave, poate fi doar un pas, în care reacția noastră rapidă poate salva viața copilului”, a declarat Dr. Valeria Herdea, medic de familie, președinte AREPMF.

Citește și:

Ce să faci și ce să nu faci pentru a-ți motiva copilul să-i placă să citească

Copilul nu poate să pună limite? 7 moduri în care părinții încalcă limitele copiilor

Durerea de cap, un simptom

Potrivit studiului, 65% dintre părinți cred că durerea de cap la copii poate fi atât o afecțiune în sine, cât și un simptom al altei afecțiuni.

„Durerea de cap la copii este un simptom care, după o anamneză amănunțită în cabinetul medicului pediatru, poate fi diagnosticată drept simplă manifestare dintr-un tablou clinic al unei boli acute sau poate necesita o abordare multidisciplinară și recomandarea ca pacientul să fie consultat de un medic specialist neurolog, ORL, oftalmolog etc., în funcție de manifestări, factorii determinanți și momentele când apare acest simptom. Este important ca părinții să urmărească frecvența și caracteristicile durerilor de cap și să țină un jurnal al acestora pentru a putea oferi toate răspunsurile atunci când se prezintă la medic”, a declarat Dr. Victor Miron, medic specialist pediatru.

Studiul „Copiii și durerile lor” a fost realizat pe platforma iVox în luna aprilie 2023, pe un eșantion de 1.086 de părinți, populație reprezentativă la nivelul utilizatorilor de internet din România, cu vârsta de 18 – 55 ani, părinți din mediul urban.

Campania educațională „Tărâmul ferecat al durerilor de cap” este derulată de Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF), Asociația din Grijă pentru Copii, în parteneriat cu Reckitt, în perioada mai-septembrie 2023. Informații despre campanie vor putea fi accesate pe canelele online ale celor două asociații.

Citește și:

Oana Moraru: Secretul educației e să integrezi ambele extreme, „să îți asumi un model și să iei mereu temperatura urmărind copilul”

De ce părinții cedează și nu reușesc să impună limite? Soluția simplă care te va ajuta | VIDEO

 

Sursa foto: Tima Miroshnichenko, Pexels

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

  Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

  Articole similare

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  INTRĂ ÎN COMUNITATE

  121,281FaniÎmi place
  295CititoriConectați-vă
  0AbonațiAbonați-vă

  Ultimele articole