Copilul nu poate să pună limite? 7 moduri în care părinții încalcă limitele copiilor

Toți părinții vor să aibă copii încrezători și fermi, care își pot apăra poziția și punctul de vedere și care nu le permit altora să le încalce limitele. Însă, în același timp, părinții vor să aibă și copii ascultători, care fac tot ce li se cere.

Cu alte cuvinte, părinții vor copii capabili să stabilească limite clare și ferme, în timp ce ei înșiși încalcă deseori limitele copiilor lor. Astfel, foarte mulți părinți nici măcar nu bănuiesc că unele dintre lucrurile pe care le fac reprezintă o încălcare a limitelor copilului, învățându-l pe copil că este normal și firesc ca oamenii să nu îi respecte limitele.

Psihologul clinician din Rusia Nadejda Makhmutova a explicat mai multe detalii despre acest subiect, prezentând 7 moduri în care părinții încalcă limitele copiilor lor. Nadejda Makhmutova este specializată în terapie pentru părinți și copii, este autoare de cărți pentru părinți și fondatoare a site-ului easymom.ru.

Iată cele mai răspândite 7 moduri în care părinții încalcă limitele copiilor lor:

 

1. Forțează copilul să îmbrățișeze sau să sărute o persoană atunci când copilul nu vrea să facă asta

Acest lucru reprezintă încălcarea limitelor corpului fizic.

“Dă-i un pupic lui tati!”, “Îmbrățișeaz-o și tu pe buni, că nu ai văzut-o demult!” pot părea la prima vedere niște gesturi de cultivare a bunului simț și a relațiilor frumoase în familie. Doar că, uneori, copilul nu dorește să ofere un pupic sau o îmbrățișare unei persoane, fie că e vorba despre mama, tata, sora, fratele, bunica, bunicul, mătușa, unchiul etc. A-l obliga să ofere afecțiune fizică împotriva voinței lui, sau să fie îmbrățișat și pupat atunci când nu dorește această conexiune fizică cu persoana respectivă înseamnă încălcarea limitelor corpului fizic al copilului.

E important să-i transmitem copilului de mic că el este singura persoană care poate lua decizii referitor la contactele fizice pe care le are. Copilul nu trebuie să fie forțat să ofere contact fizic pentru a face alți oameni fericiți sau pentru a dovedi că îi iubește. Poți bănui ce urmări are acest lucru pe termen lung.

Citește și:

„De ce numai pe-al meu îl necăjesc colegii?” 5 soluții de la Oana Moraru pentru a ajuta copiii să pună limite

Copilul nu ascultă? 5 greșeli de comunicare ale părinților care provoacă neascultarea copiilor

2. Obligă copilul să frecventeze anumite cursuri și activități preferate de părinți

Acest lucru reprezintă încălcarea limitelor intelectuale ale copilului.

Suntem diferiți, avem diferite abilități și talente, chiar dacă suntem părinți și copii. Fiecare persoană are dreptul să-și aleagă hobby-urile, pasiunile, modul în care își petrece timpul liber.

Observă ce domenii sunt interesante pentru copil, ce îi stârnește curiozitatea și îl încântă și oferă-i posibilitatea să se ocupe mai mult de aceste pasiuni.

Un alt mod în care părinții încalcă limitele intelectuale ale copilului este interzicerea formulării și exprimării unei opinii proprii:

  • “Încă nu ți s-a uscat laptele la gură, dar sari și tu cu părerea. Taci și ascultă.”
  • “Citește cartea asta. Eu știu mai bine ce cărți ai nevoie să citești.”

 

3. Îi interzic copilului să plângă și, în general, să-și manifeste emoțiile

Acest lucru reprezintă încălcarea limitelor emoționale ale copilului.

Copilul căruia părinții îi interzic să-și manifeste emoțiile se pot confrunta cu o serie de probleme, avertizează psihologul Nadejda Makhmutova: de la incapacitatea de a-și exprima și de a-și procesa emoțiile (drept urmare, de a construi relații sănătoase, de a găsi soluții adecvate în situații dificile), până la afecțiuni fizice prin somatizare, drept urmare a stocării în corp a emoțiilor dificile nemanifestate.

Sunt foarte multe moduri prin care părinții le interzic copiilor să-și exprime emoțiile. Iată câteva exemple:

  • “Băieții/fetele mari nu plâng!”
  • “Ce dai apă la șoareci?”
  • “Fetițele bune nu se manifestă așa.”
  • “Nu ți-e frică! Fii bărbat! Trebuie să fii curajos!”
  • “Nu mai plânge pentru prostia asta”

Citește și:

Cum emoțiile pot afecta sănătatea. 4 sfaturi de la psiholog pentru a face față somatizării

Cele 9 emoții care îi îmbolnăvesc pe copii. Cum îți ajuți copilul să le facă față

4. Îl obligă pe copil să împartă

Acest lucru reprezintă încălcarea limitelor materiale ale copilului.

  • “Cât de zgârcit/ă ești… E atât de urât!”
  • “Știi că trebuie să împarți cu cei mai mici decât tine!”
  • “Hai, dă-i mașinuța/lopățica/păpușa, că oricum nu te jucai cu ea.

Unii părinți consideră că, spunând asemenea fraze, educă la copiii lor altruismul și bunătatea. Ce nu iau în calcul acești părinți este că, în primii ani de viață, este mai important copilul să învețe să se iubească pe sine (ca apoi să poată oferi cu drag) decât să învețe să fie altruist.

Copilul forțat să împartă atunci când el nu dorește sau nu este pregătit să ofere învață că nevoile și dorințele sale nu contează, deoarece el, copilul, nu este important ca persoană în această lume. Cel mic învață că alții sunt mai importanți decât el și merită să primească, în tip ce el nu merită. La vârsta adultă, aceste persoane se lasă pe sine la finalul listei de priorități, ignorându-și nevoile și dorințele, dar asigurându-se că cei din jur (copiii, partenerii, părinții, colegii, angajatorii etc.) primesc tot ce au nevoie. Deseori, asemenea persoane ajung la epuizare.

 

5. Intră în camera copilului fără să bată la ușă

Acest lucru reprezintă încălcarea limitelor teritoriale ale copilului.

Acești copii deveniți adulți sunt acele persoane care ajung în situația în care “soacra vine neinvitată și face ordine în casă după bunul ei plac”.

În aceeași categorie a încălcării limitelor teritoriale intră și obligarea copilului de a-și face curat în camera lui. Copilul poate fi ajutat și ghidat prin metode pozitive și cu respect să aibă grijă de spațiul în care locuiește. În definitiv, ce îți dorești este educarea unor valori și a unor obiceiuri pe termen lung, nu doar să execute cu furie ce îi ceri astăzi și să urască să facă ordine după ce va pleca de acasă.

 

6. Obligă copilul să termine mâncarea din farfurie

Acest lucru reprezintă încălcarea limitelor corpului copilului.

  • “Până nu termini de mâncat, nu te ridici de la masă.”
  • “Hai, încă 2 linguri…”
  • “Dacă termini ciorba, îți dau o bomboană.”

Toate acestea și altele asemenea sunt moduri prin care părinții încalcă limitele corpului copilului. Printre consecințele pe termen lung se numără: pierderea sensibilității legate de propriul corp, deconectarea de corp sau tulburări ale comportamentului alimentar (anorexie, bulimie, tulburare de alimentație compulsivă).

 

7. Schimbă copilul într-un loc public

Acest lucru reprezintă încălcarea limitelor corpului copilului.

Psihologul citat precizează că, în acest caz, se referă la copii cu vârsta mai mare de 3 ani și la dezbrăcarea completă a copilului, lucru care se întâmplă frecvent pe parcursul verii, în vacanță.

În aceste cazuri, este important să respectăm intimitatea corpului copilului și să-l ghidăm către vestiare pentru a se schimba sau cel puțin să folosim un prosop mare pentru a-l feri de privirile din exterior.

Citește și:

Psihologul Gáspár György: „Când le oglindim emoțiile și le validăm experiența, copiii își găsesc forța de-a înfrunta greutățile”

Tehnica din 3 pași care te ajută să schimbi emoțiile copilului

Dacă unele dintre lucrurile enumerate mai sus se întâmplă în familia voastră, este important să conștientizezi care sunt efectele negative pe termen lung. De cele mai multe ori, părinții cărora le-au fost încălcate limitele în copilărie nu își dau seama cum, fără să vrea, ajung să încalce și ei, la rândul lor, limitele copiilor lor, chiar dacă știu despre importanța limitelor și vor să-și vadă copiii apărându-și limitele și poziția în colectivitate.

Tiparele se pot schimba atunci când părinții conștientizează că este nevoie de o schimbare. Cu atât mai mult că toată lumea va beneficia de această schimbare: și părinții și, cel mai mult, copiii.

Sursa foto: Kat Smith, Pexels

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,208FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole