Absolvenții nu vor da probele de evaluare a competențelor la Bac. Vor fi echivalate cu mediile (proiect)

Probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale pentru Bacalaureatul din acest an vor fi echivalate cu mediile obținute, prevede un proiect de ordin al Ministerului Educației, publicat astăzi în consultare publică.

Metodologia propusă spre dezbatere publică poate fi consultată AICI.

Cum se calculează nivelul de competență la limba română/maternă oral

Astfel, nivelul de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/maternă se stabilește în urma echivalării cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de elev pe parcursul anilor de liceu, la disciplina Limba și literatura română/Limba și literatura maternă.

Potrivit documentului, prin recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la disciplina limba și literatura română/limba și literatura maternă, în clasele IX-XII, candidaților la examenul național de bacalaureat 2023 li se acordă următoarele niveluri de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă:

  1. Nivelul „utilizator mediu” pentru media cuprinsă între 5 și 6,99
  2. Nivelul „utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 și 8,49
  3. Nivelul „utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8,50 și 10

Pentru stabilirea nivelului de competență lingvistică de comunicare orală în limba română sau maternă se calculează media aritmetică a mediilor anuale obținute pe parcursul învățământului liceal la disciplina Limba și literatura română/Limba și literatura maternă:

  • În clasele a IX-a – a XII-a pentru absolvenții învățământului de zi
  • În clasele a IX-a – a XIII-a pentru absolvenții învățământului seral, cu frecvență redusă și pentru absolvenții învățământului de zi, profil pedagogic, care au studiat cinci ani de liceu

Pentru absolvenți de studii liceale, care au urmat și învățământ profesional, calculul mediei aritmetice se face exclusiv pe baza mediilor anuale obținute pe parcursul învățământului liceal, indiferent de numărul de ani corespunzător studiilor liceale, se arată în documentul Ministerului Educației.

Cum se calculează nivelul de competență la limba străină

Nivelul de competență lingvistică într-o limbă de circulație internațională (Proba C la Bacalaureat 2023) se stabilește prin echivalarea nivelului de competență cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute pe parcursul anilor de liceu la limba străină aleasă pentru susținerea probei.

Media aritmetică a mediilor anuale obținute de candidat se calculează pe baza mediilor anuale la limba modernă din anii școlari de liceu în care absolventul a studiat această disciplină.

În cazul elevilor care au studiat disciplina limba modernă pe parcursul unui singur an de liceu, media anuală obținută este media care stă la baza stabilirii nivelului unic de competență.

Pentru candidații la Bacalaureat 2023 absolvenți de studii liceale care au urmat și învățământ profesional, media aritmetică pentru stabilirea nivelului de competență lingvistică se face exclusiv pe baza mediilor anuale obținute pe parcursul învățământului liceal, indiferent de numărul de ani de studii liceale.

Nivelul unic de competență se acordă conform următoarei grile:

  • Calificativul A1 pentru media cuprinsă între 5 și 5,99
  • Calificativul A2 pentru media cuprinsă între 6 și 6,99
  • Calificativul B1 pentru media cuprinsă între 7 și 8,49
  • Calificativul B2 pentru media cuprinsă între 8,5 și 10

Absolvenții care au promovat, în timpul școlii, examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine au dreptul la recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene cu proba de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată pe parcursul învățământului liceal (Proba C la Bacalaureat).

Cum se calculează nivelul de competență digitală

Nivelul de competență digitală (Proba D) se stabilește calculând un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute la disciplina Tehnologia Informației și a Comunicațiilor în clasele a IX-a, respectiv a X-a.

Nivelul de competență digitală se acordă conform următoarei grile:

  • Nivelul „utilizator începător” pentru media cuprinsă între 5 și 5,99
  • Nivelul „utilizator de nivel mediu” pentru media cuprinsă între 6 și 6,99
  • Nivelul „utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 și 8,49
  • Nivelul „utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8,50 și 10

În cazul candidaților care nu au studiat disciplina Tehnologiei Informației și a Comunicațiilor în clasele a IX-a și/sau a X-a, nivelului de competență digitală se stabilește în funcție de media aritmetică a mediilor anuale obținute la disciplina Tehnologia Informației și a Comunicațiilor sau echivalentă acesteia pe parcursul învățământului liceal sau profesional.

Elevii care au studiat Tehnologia Informației și a Comunicațiilor sau o disciplină echivalentă pe parcursul unui singur an, media anuală la această disciplină este media care stă la baza stabilirii nivelului de competență digitală.

Candidații care au promovat, pe parcursul școlii, examene cu recunoaștere europeană pentru certificarea competențelor digitale au dreptul la recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene cu proba de evaluare a compețențelor digitale din cadrul examenului de Bacalaureat.

Elevii din clasa a VI-a nu vor susține Evaluarea Națională

„În anul școlar 2022 – 2023, evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe, la finalul clasei a VI-a, nu se organizează”, precizează Ministerul Educației, în comunicatul care anunță publicarea proiectului de act normativ.

 

Sursa foto: Element5 Digital, Unsplash

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,745FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole