„Prea multă iubire de părinți strică. De ce este periculoasă dependența emoțională de părinți”

Pe 31 iulie, actorul Angus Cloud a decedat la doar o săptămână după moartea tatălui său, care era cel mai bun prieten al lui și peste pierderea căruia nu a reușit să treacă.

Am primit de la un tată cititor al Parenting20.ro o opinie despre daunele pe care le produce iubirea de părinți transformată în dependență emoțională.

Redăm mai jos textul primit la redacția Parenting 2.0:

„Prea multă iubire de părinți strică. De ce este periculoasă dependența emoțională de părinți

Poate ați auzit că, de curând, actorul Angus Cloud a murit la doar 25 de ani. Artistul, cunoscut pentru rolul absolut genial pe care l-a avut în mini seria Euphoria, a murit la doar o săptămână după decesul tatălui său pe care îl considera ca fiind cel mai bun prieten al său și de care se simțea extrem de apropiat.

Moartea la doar 25 de ani a unui tânăr mi-a dat de gândit, mai ales în contextul dat, m-a determinat să mă gândesc mai mult la pericolul dependenței emoționale față de părinți. Sigur, în cazul lui Angus Cloud, vorbim despre un caz extrem, însă fenomenul dependenței emoționale de părinți este unul extrem de răspândit. De cele mai multe ori, chiar părinții sunt cei care își țin propriii copii într-o dependență emoțională în raport cu ei, fapt care, de cele mai multe ori, reprezintă o adevărată frângere a aripilor. Un copil dependent emoțional de părinți nu doar că devine un total inadaptat social, dar, în momentul în care moare părintele de care este dependent, în viața fiului sau fiicei respective se întâmplă o adevărată dramă, chiar și atunci când acesta este deja adult. Pentru că, să fim direcți, la un moment dat, toți murim. Este absolut necesar să facem diferența dintre a cultiva iubirea și respectul copiilor față de părinți și dependența emoțională.

De cele mai multe ori, greșim. Mulți dintre noi le spunem copiilor noștri: „Eu sunt singurul în care poți avea încredere” sau „Nimeni nu îți vrea binele mai mult decât o fac eu”, texte care, parțial, pot fi adevărate. Însă, acest tip de mesaj nu face altceva decât să cultive dependența emoțională a copiilor față de noi.

Chiar și expresia românească foarte cunoscută și utilizată „ca la mama acasă”, pe cât de inofensivă pare, pe atât de mult ascunde semințele dependenței de stilul de viață de acasă, de felul de a fi al mamei și de mamă, în ultimă instanță. Spun asta pentru că foarte mulți băieți ajunși adulți la vârsta căsătoriei au probleme în a se adapta la stilul de viață al soției sau la felul în care aceasta gătește, pe motiv că nu e ca la mama acasă. Și da, trebuie să o spunem deschis: sunt foarte multe cupluri care au probleme în căsnicie doar pentru că unul (sau chiar ambii membri ai cuplului) este dependent emoțional de părinții săi și își compară mereu relația de cuplu cu relația pe care o are cu părinții.

Se poate ajunge, însă, și la cazuri mai grave cum, din păcate, ne demonstrează cazul lui Angus Cloud care, odată cu dispariția tatălui său, dintr-odată viața sa nu a mai avut sens. Chiar dacă este unul împins la extrem, tragedia este că acest caz nu este unul singular. Sunt foarte mulți maturi care, odată cu decesul unuia dintre părinți, simt că viața lor începe să plutească într-o derivă și, dintr-odată, totul începe să fie lipsit de orice sens, fapt ce nu este altceva decât un cumplit efect al unei relații care din prea multă iubire a alunecat în dependență emoțională.”

Citește și:

Petronela Rotar: „Un copil parentificat e un copil orfan de părinți, din punct de vedere emoțional”

Pericolele nevăzute ale prieteniei dintre părinți și copii. 8 soluții ca să-ți păstrezi autoritatea și copilul să aibă încredere în tine

Mihaela Dinu, psiholog Salvați Copiii, prezintă semnele depresiei și anxietății la copii și adolescenți

Sursa foto: Vlada Karpovich, Pexels

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    2 COMENTARII

    1. Rămân uimită de aberațiile debitate de psihologii de la parenting și nu înțeleg de ce atâția oameni se uită în gura lor. Este promovat un stil de educație extrem de dăunător pentre copil, dar și pentru societate. Uitați-vă în jur și veți vedea rezultatele. „Marele psiholog” Gabor Mata afirmă că nu trebuie să trezești în copil sentimentul de rușine. Doamna Oana Morar susține tot felul de prostii, pe care nici măcar nu le mai rețin. Se enumeră 7 greșeli pe care părinții ar trebui să le evite. Acești psihologi nu au nici cea mai mică idee despre natura umană. În fond, părinții sunt, în bună măsură, robi ai datelor eraditare. Se comportă potrivit temperamentului și caracterului lor, nu așa cum le ordonă cei de la parenting. Sunt două posibilități. Acești psihologi ori fac ce li se ordonă, respectă strict ce vor susținătorii ideologiei corectitudinii politice, ori habar nu au pe ce lume trăiesc. A scoate copilul de sub autoritatea părintelui este o crimă. Ăsta este motivul pentru care extrem de mulți tineri se droghează. Acel părinte care consideră că un copil nu trebuie să fie atașat de părinți greșește fundamental. Știe dânsul adevărata cauză a morții actorului de 25 de ani? Nu, dar trage concluzii pripite. Probabil a murit pentru că avea o afecțiune nedectată. Sigur nu a murit din cauza pierderii părintelui. Nu există durere mai mare pe lume ca moartea unui copil și totuși nu s-a prea auzit de părinți morți în urma pierderii copilului. A afirma că un copil atașat de părinți va fi un inadaptat social este o imbecilitate. Inadaptații sunt așa din motive ereditare sau din cauza unor afecțiuni psihice. Constat că lumea o ia razna rău de tot, pur și simplu, prea mulți și-au pierdut mințile.

      • Vă rog să recitiți cu atenție textul: nu este vorba nicăieri despre faptul că atașamentul de părinți ar reprezenta o problemă. Dimpotrivă: chiar și Gabor Mate, pe care îl criticați, subliniază importanța unui atașament sigur al copilului în relația cu părinții lui.
        În acest context, este foarte important să facem diferența între iubire, atașament, – ceea ce este firesc și sănătos -, și dependență emoțională, o stare în care persoana dependentă are o nevoie vitală de o altă persoană pentru a trăi, pentru a primi validare, pentru a lua decizii.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,745FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole