Vârsta la care copiii din România încep să consume droguri a scăzut până la 10-11 ani, aceasta fiind o provocare majoră pentru care este nevoie de intervenție și suport din partea tuturor instituțiilor statului, a declarat ministrul Justiției, Alina Gorghiu.
Declarațiile au fost făcute ieri, la Timișoara, în cadrul Ședinței Consiliului Baroului Timiș, organizată cu ocazia aniversării a 149 de ani de la atestarea Baroului Timiș, potrivit Just.ro.
„Un aspect pentru care cer suportul nu doar al Legislativului, ci al tuturor instituțiilor, este cel al consumului drogurilor”, a solicitat ministrul Justiției.
Vârsta consumatorilor de droguri a scăzut până la 10-11 ani. Inițiative legislative împotriva consumului de droguri
Potrivit acesteia, „când identifici o provocare majoră, avem datoria să intervenim rapid. Și fenomenul drogurilor este: vârsta consumatorilor de droguri a scăzut până la 10-11 ani. Timișul nu e ferit de acest fenomen.”
Citește și:
Psiholog Mihai Copăceanu: Copiii au nevoie de abilități de a refuza consumul drogurilor atunci când sunt la risc!
Droguri în școli. Gabor Maté: “Dependența este un răspuns la suferința traumei”. Care e soluția pe care o propune
Alina Gorghiu a spus că în Parlament, sunt depuse 3 inițiative legislative bune pentru combaterea fenomenului consumului de droguri:
1. Legea 2 Mai, care presupune ca traficanții de droguri de mare risc să nu mai poată primi pedepse cu suspendare. „Pedeapsa va fi întotdeauna cu executare în penitenciar”, a explicat ministrul Justiției.
2. Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni din sfera traficului de droguri – ”Registrul traficanților”. Conform oficialului, aceasta este o măsură preventivă: „autoritățile trebuie să știe pe unde circulă, unde lucrează persoanele care au fost condamnate pentru fapte de trafic. Rata de recidivă pentru cei care au fost introduși în penitenciare e destul de mare.”
3. Înființarea, prin lege, a 8 centre regionale de dezintoxicare și recuperare a dependenților de droguri. „Degeaba vorbim cum prindem traficanții de droguri, cum îi pedepsim, dacă nu vorbim și de consumatorii de droguri. Statul român va trebui sa pună la dispoziție aceste centre”, a precizat Alina Gorghiu.
Potrivit acesteia, „multe vieți și destine vor fi salvate, dacă ele vor deveni legi cât mai repede”.
Citește și:
Adolescență fără dependență. Petronela Rotar: Rușinea și vinovăția, emoțiile ce constituie eșafodajul pe care cresc dependențele
Psihologul Diana Stănculeanu prezintă simptomele tulburărilor emoționale la copii și adolescenți
Psiholog Corina Lupău: Drogul care a ucis-o pe fata de 16 ani e la un click distanță de copiii noștri
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp:
Canalul Whatsapp Parenting 2.0
Sursa foto: Guvernul României