Mulți dintre noi suntem tentați să tratăm febra copiilor imediat cum apare, însă medicul Sorin Man, vicepreședintele Societății Române de Pediatrie, explică de ce ar trebui să nu ne mai grăbim cu tratarea acestui simptom atunci când copiii răcesc, chiar și atunci când vorbim despre temperatură mare.
„Da, există iar un mit, cum că la 40 de grade se topește creierul. Nu i se topește creierul nici la 41 de grade. Sigur că intervenim cu antitermice, pentru că deja efectele asupra stării generale de obicei sunt prezente la temperaturi așa de mari. Legat de riscul de convulsii, de fapt s-a dovedit că terapia anti-piretică sau anti-febrilă nu previne convulsia febrilă. De obicei, aceasta apare la primul croșet febril, când mama nici nu își dă seama că e bolnav copilul, deci n-are cum să prevină. În state dezvoltate din punct de vedere medical, cum ar fi Statele Unite ale Americii sau Marea Britanie, convulsiile febrile nu se mai tratează. S-a văzut că toți pacienții și-au revenit. Arată dramatic în timpul episodului, dar toți pacienții și-au revenit fără sechele, fără risc de epilepsie,” spune vicepreședintele Societății Române de Pediatrie, într-un interviu pentru Weekend Adevărul.
Sorin Man: „Recomand miere de albine, dar direct cu lingurița din borcan”
În intervenția sa pentru publicația mai sus-amintită, profesorul Sorin Man vorbește și despre tuse și despre ce ar trebui să știe, de fapt, părinții ai căror copii tușesc.
„Tusea este de multe ori dificil de tratat și trebuie abordată în funcție de localizarea ei și de tipul de tuse. Tusea uscată, înecăcioasă, este cea mai grea tuse de tratat, și părinții sunt disperați că cel mic tușește încontinuu și nu se poate face nimic. Se încearcă diferite preparate. Sunt multe siropuri de tuse. Trebuie să vă spun că orice sirop care este dulce are un efect benefic asupra tusei, dar s-au făcut mai multe studii cu mierea de albine, pe care eu o recomand, deoarece a depășit siropul de tuse ca eficacitate. Recomand miere de albine, dar direct cu lingurița din borcan, și nu un sirop de tuse care are adaos și de miere de albine. Recomand mierea de albine pură, fără propolis, fără muguri de pin sau brad sau altceva. Deci s-auzi că tușesc mai puțin, nu deloc. De fapt, nu acesta e obiectivul, nu vrem să inhibăm tusea, s-o aducem la zero, pentru că tusea este un reflex benefic, ca și febra. Vrem doar să o aducem la un nivel fiziologic, să se poată odihni copilul, să se poată alimenta,” afirmă medicul Sorin Man.
Cum tratăm nasul înfundat
Nu în ultimul rând, vicepreședintele Societății Române de Pediatrie explică ce anume trebuie făcut atunci când copilul are nasul înfundat.
„Și pentru asta sunt multe preparate. Mulți părinți insistă foarte mult cu aspirarea lor mai ales la copilul mic, deși aspirarea prea frecventă poate irita mucoasa nazală; acel copil ajunge să producă mai mult mucus. Așadar, trebuie un balans între curățarea acelor secreții urmate eventual de aspirarea lor. Sunt multe produse, de la banalul ser fiziologic, adică clorura de sodiu 0,9%, la acele sprayuri cu apă de mare, soluții saline hipertone etc. Atenție la preparatele care conțin vasoconstrictoare! Nu pot să spun denumiri comerciale, însă mă refer la xilometazolină, nafazolină care sunt contraindicate la sugari. Deci atenție la vârsta minimă pentru care este aprobat produsul respectiv pentru decongestionarea mucoasei nazale, pentru dezobstrucția nasului,” explică profesorul Man.
Citește și:
Val de îmbolnăviri cu febră și tuse. Dr. Mihai Craiu spune când să mergi cu copilul la spital
Antitermice naturale. 11 moduri să scazi febra copilului dacă nu ai Nurofen sau Panadol
De la ce temperatură vorbim de febră la copii? Răspunsul pediatrului Mihai Craiu
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0
Sursa foto: Freepik.com