5 moduri prin care îți poți ajuta copilul să învețe de două ori mai repede

Toți părinții își doresc ca fii și fiicele lor să învețe bine la școală și să înceapă de mici să-și construiască un viitor strălucit. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie ca celui mic să îi placă să cunoască lucruri noi și să își găsească strategia potrivită pentru a acumula mai eficient noile informații.

Chiar dacă fiecare copil este diferit și are propriul său stil de învățare, există trucuri care funcționează indiferent de aceste stiluri.

Iată 5 trucuri prin care copilul tău poate învăța orice de două ori mai repede:

1. Învață-l pe copil să simplifice lucrurile

Atunci când lucrurile sunt complicate, ele devin automat și neplăcute. Dacă devin neplăcute, deja copilul nu își mai dorește să petreacă timp practicând respectiva activitate, ceea ce este cât se poate de normal. Pentru a evita, totuși, acest scenariu, este necesar ca cel mic să înceapă cu lucrurile simple din orice își dorește să învețe.

Spre exemplu, să zicem că ai un copil care își dorește să cânte la un instrument. Dacă va începe cu acorduri grele, i se va părea complicat, va dura mult și își va pierde răbdarea și interesul. Prin urmare, este necesar să înceapă cu bazele oricărui lucru și să se asigure că mai întâi stăpânește lucrurile simple, iar mai apoi tot restul va decurge cu mult mai multă ușurință și îndemânare.

Citește și:

Cum pot școlile să-i ajute pe copii să învețe mai ușor. 3 recomandări de la Gabor Maté

Există lege de pe vremea lui Cuza, dar nimeni nu știe în România. Toți părinții care au copii la școală sau la grădiniță trebuie să o știe

2. Învață-l să își secționeze activitățile

De foarte multe ori, lucrurile merg mai bine atunci când sunt secționate. De ce? Pentru că nu este practic și nici eficient să vrei să faci totul deodată. Copiii își doresc totul și acum, iar asta îi poate împiedica să avanseze, deoarece această metodă nu funcționează.

Învață-l pe copil cum să își împartă o activitate în mai multe părți și să se ocupe de ele pe rând. Astfel, niciun domeniu, oricât de nou, nu i se va mai părea fioros și mult.

 

3. Încurajează-l să vorbească despre ceea ce a învățat

Pentru ca memorarea informației să fie eficientă și pe termen lung, este nevoie de o înțelegere profundă a lucrurilor.

De aceea, pentru a te asigura că cel mic înțelege lucrurile pe care le învață la un nivel mai profund, roagă-l să-ți povestească și ție ce a învățat, ce anume îi place cel mai mult, ce își mai dorește să știe despre subiect etc. Astfel, copilul își însușește informațiile mult mai ușor, asociindu-le cu preferințe, interese, planuri de viitor etc., și nu va mai fi nevoie să reînvețe aceste lucruri după o perioadă de timp, deoarece le va ține minte pentru o perioadă îndelungată.

Citește și:

Psiholog: „Educația nu se face cu teama de consecințe, cu amenințări, cu pedepse”

Copiii victime ale violenței școlare vor face terapie gratuit. Planul național de combatere a violenței școlare a fost aprobat de Guvern

4. Sugerează-i să scrie

Este binecunoscut faptul că scrisul ajută procesul de memorare. Copiii au o memorie foarte bună, însă, dacă vor scrie informațiile noi cu care intră în contact, procesul de memorare devine mult mai eficient și mai stabil. Testează asta cu copilul tău și vedeți care sunt rezultatele.

 

5. Învață-l să ia pauze eficiente

Pauzele sunt cele care dictează ritmul învățării. Dacă acestea sunt luate la timpul potrivit, oboseala întârzie să apară sau, și mai bine, nu apare deloc. În funcție de vârsta copilului și de cât de multă răbdare are, găsiți un interval la care să introduceți câte o pauză.

Citește și:Oana Moraru: „Ne petrecem ore în lupte pentru a-i convinge să lase tableta. Nu este despre ce argumente îi conving”

3 motive pentru care copilul nu-și face temele. Sfaturi de la psihopedagog cum îl poți ajuta să-i placă școala

6. Repetiția rămâne mama învățăturii

Repetiția este un factor cheie în ceea ce privește informațiile noi. Acestea pot deveni cunoștințe stabile la care copilul tău să aibă constant acces doar dacă le repetă în mod corect.

Găsiți împreună ritmul de repetiție potrivit pentru copilul tău, astfel încât el să nu învețe în zadar și să își poată aminti informațiile învățate cu ușurință și peste mai mult timp. Nu îți pune limitări și fiți creativi! Puteți forma o poveste cu informațiile noi atunci când mergeți spre locul de joacă, puteți să faceți un joc cu întrebări din informațiile respective și nu numai.

 

7. Învață-l să găsească o aplicabilitate practică a noilor informații

Cea mai rapidă și cea mai eficientă formă de învățare rămâne cea practică. Atunci când aplici noțiunile teoretice, ele devin cunoștințe stabile la care ai oricând acces. Găsiți împreună metode și oportunități de a pune în practică ceea ce învață copilul tău. Dacă nu aveți acces la contexte naturale, atunci creați voi chiar acasă ce aveți nevoie.

Citește și:

Copilul are emoții și nu poate vorbi în public? 12 sfaturi pentru a-l ajuta să rezolve problema

Cum să crești un copil inteligent. 7 sfaturi de la cofondatorul Sony, japonezul Masaru Ibuka

Este important de știut că uitarea este un fenomen natural și necesar psihicului uman. Scopul acesteia este să nu mențină mintea conștientă aglomerată de acele informații asupra cărora există o înțelegere superficială și care nu sunt folosite decât foarte rar. Mintea conștientă nu are o capacitate extrem de mare din perspectiva volumului de informații pe care le poate susține, astfel încât procesul de uitare asigură o funcționare eficientă și o “curățare” a zonei.

Cu ajutorul metodelor prezentate mai sus, copilul tău va învăța mult mai eficient și mai rapid noile lucruri și, mai mult de atât, va avea o înțelegere practică și profundă și nu una superficială și mecanică, menită doar să aglomereze mintea copilului că mai apoi informațiile să fie date uitării. Este important ca învățarea să fie eficientă, și nu făcută într-un mod superficial doar pentru a câștiga notele date la școală. Indiferent dacă nota obținută de copilul tău este mare, ceea ce contează, de fapt, este ceea ce a înțeles, ceea ce a aplicat și ceea ce va putea folosi și pe viitor.

Citește și:

Japonia, țara cu cel mai performant sistem de educație. 12 lecții ale învățământului japonez

Cercetătoarea Ellen Galinsky prezintă abilitățile de bază fără de care învățarea nu e posibilă

Profesorii din școală despre Richard Branson: „Handicapat de o memorie slabă”. În ciuda afecțiunii sale, a devenit miliardar

 

 

Sursa foto: fxquadro, Freepik.com

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Parenting 2.0
    Parenting 2.0
    Parenting 2.0 este o comunitate dedicată părinților conștienți, responsabili și dornici să-și educe copiii cu iubire necondiționată, cu blândețe și cu limite sănătoase, astfel încât să devină adulți echilibrați emoțional, încrezători și puternici, capabili să se adapteze și să aibă succes în lumea de mâine. Site-ul a fost înființat în 2014, funcționând inițial sub brandul Centrul de Parenting.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,745FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole